Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Συμπαράσταση στους εργάτες γης της Γκορυτσάς

Διαδήλωση στην Γκορυτσά Ασπροπύργου το Σάββατο 13/5

Την κλιμάκωση της αντιφασιστικής δράσης στον Ασπρόπυργο και την Γκορυτσά, ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις συμμορίας φασιστών σε βάρος των μεταναστών εργατών γης της περιοχής με την κάλυψη της αστυνομίας, αποφάσισε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Μάη στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ. Τη σύσκεψη κάλεσε η ΚΕΕΡΦΑ με την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας και την Ένωση Μεταναστών Εργατών Ασπροπύργου-Γκορυτσάς και συμμετείχαν εκπρόσωποι συνδικάτων, αντιρατσιστικών-αντιφασιστικών συλλογικοτήτων, οργανώσεων της αριστεράς, δημοτικών κινήσεων.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, περιέγραψε αναλυτικά την κατάσταση στην περιοχή: τις επιθέσεις των τελευταίων μηνών με δεκάδες θύματα, τη συντονισμένη επίθεση αστυνομίας και φασιστών στη διαδήλωση των εργατών γης και των συμπαραστατών τους στις 13 Μάη με περισσότερους από δέκα τραυματίες, τα πογκρόμ που οργανώθηκαν στη συνέχεια ως αντίποινα για τη διαδήλωση. Ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας, κατήγγειλε με τη σειρά του τις φασιστικές επιθέσεις και το τοπικό αστυνομικό τμήμα που “λειτουργεί σα γραφείο της Χρυσής Αυγής” και κάλεσε όλες τις δυνάμεις να στηρίξουν τους εργάτες γης. Και οι δύο πρότειναν την έναρξη καμπάνιας που θα εμπλέξει τοπικά συνδικάτα, φορείς, συλλογικότητες και όλο τον κόσμο της περιοχής και θα κορυφωθεί σε ένα μεγάλο αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 17 Ιούνη.

Εισβολή

Το παρών στη σύσκεψη έδωσαν αρκετοί εργάτες γης, ανάμεσά τους ο Λαλ Χαν και ο Ραζά Ααμάρ, θύματα των επιθέσεων που ακολούθησαν τη διαδήλωση της 13 Μάη. Ο πρώτος με σπασμένα πλευρά “από εισβολή τριάντα ατόμων με κουκούλες μέσα στο σπίτι του”, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά παραπέμποντας στις μεθόδους της Κου Κλουξ Κλαν και ο δεύτερος θύμα επίθεσης στη λαϊκή του Σαββάτου στην περιοχή. “Εμείς εργάτες είμαστε”, είπαν και οι δύο, “ειρηνικοί άνθρωποι, όπως όλοι, που δουλεύουμε και δεν κάνουμε φασαρίες”.

Το λόγο πήραν ο Λεωνίδας Κοντουδάκης από την ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας, ο Παύλος Αντωνόπουλος από την ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, η Μάνια Μπαρσέφκι από τη ΛΑΕ, ο Σταύρος Μανίκας από το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και το ΕΚΑ, η Κατερίνα Θωίδου από τη δημοτική κίνηση Ανταρσία στην Κοκκινιά, η Αγγελική Βαλσαμάκη από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας – Πειραιά, η Μαρία Μπικάκη από το Συντονισμό για το Προσφυγικό, ο Θανάσης Διαβολάκης από την ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Νίκος από την ΟΡΜΑ και η Ντίνα Γκαρανέ από τη Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας. Παρουσία υπήρχε και από το Σύλλογο ΠΕ Ελευσίνας-Ασπρόπυργου.

Όλοι ανέδειξαν τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την ασυλία -που φτάνει σε ανοιχτή συνεργασία- της ΕΛΑΣ με τη φασιστική συμμορία, αλλά και το ρόλο της δημοτικής αρχής Ασπροπύργου στην κάλυψη των πογκρόμ. Όλοι τόνισαν την ανάγκη μιας μεγάλης καμπάνιας, διατύπωσαν συγκεκριμένες ιδέες παρέμβασης και δράσης που θα κινητοποιήσουν τις οργανωμένες δυνάμεις και τον κόσμο της περιοχής και συμφώνησαν στο να υπάρξει κάλεσμα για αντιφασιστική-αντιρατσιστική διαδήλωση στις 17 Ιούνη με πρώτο άμεσο βήμα μία ανοιχτή τοπική σύσκεψη.


Η εκδήλωση στο Μαρξισμό

Συγκινητική και εμπνευστική ήταν η παρουσία της Πακιστανικής Κοινότητας στο φεστιβάλ Μαρξισμός 2017,  την Παρασκευή 19/5, στην κεντρική συζήτηση με τίτλο «Η πάλη ενάντια στο ρατσισμό και την φασιστική απειλή» που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο Παπαρηγόπουλου της Νομικής.   
Ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ που συνοδευόταν από θύματα των επιθέσεων στον Ασπρόπυργο μίλησε για την μεγάλη μάχη των επόμενων εβδομάδων ώστε να ξεριζώσουμε τη φασιστική συμμορία και να σπάσουμε το απόστημα της Γκορυτσάς. 
Αμέσως μετά ο Καμάλ Ζαμάλ ένα από τα θύματα των επιθέσεων πήρε το λόγο.
«Είμαστε Πακιστανοί που μένουμε πολλά χρόνια στον Ασπρόπυργο, μας κάνουν πόλεμο και δεν μας βοηθάει κανένας. Και τώρα πλέον έχουν γίνει πολύ δύσκολα τα πράγματα και δεν μπορούμε να φτάσουμε στα σπίτια μας. Υπάρχει τόσος φόβος που κάποιοι από τους Πακιστανούς δεν πάνε δουλειά γιατί φοβούνται να βγουν έξω από το σπίτι. Οι φασίστες κάνουν επιθέσεις μέσα στα σπίτια και βαράνε και σπάζουνε.
Δεν υπάρχει μέρα πλέον που δεν υπάρχουν επιθέσεις. Και χτες και προχτές, κάθε μέρα, ένας δυο άνθρωποι δέχονται επίθεση. Πέντε μήνες τώρα πάνω από 60 άτομα έχουν χτυπηθεί. Με σπασμένα χέρια, πόδια, πλευρά, κεφάλια. Εγώ είμαι με σπασμένη μύτη και σπασμένα πλευρά. Και η αστυνομία δεν κάνει τίποτα. Φίλες και φίλοι ζητάμε την βοήθειά σας γιατί δεν μπορούμε άλλο να ζούμε με τον φόβο.
Εμείς ήρθαμε στην Ελλάδα για να βγάλουμε το ψωμί μας. Στο Πακιστάν είχαμε προβλήματα, πολύ φτώχεια και ήρθαμε εδώ να δουλέψουμε. Και βρισκόμαστε με σπασμένα χέρια και κεφάλια. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτό. Σας ζητάμε να μας βοηθήσετε. Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί ότι θα συλληφθούν αυτοί που κάνουν τις επιθέσεις.
Δέκα φορές η αστυνομία τους έχει πιάσει ως τώρα αλλά μετά δεν κάνουν τίποτα για να τους συλλάβουν. Αν κανένας Πακιστανός έκανε κάτι, την ίδια μέρα με ένα τηλεφώνημα θα τον είχαν πιάσει. Εμείς κάναμε πάνω από 40 τηλέφωνα όταν δεχόμασταν επίθεση και η αστυνομία δεν έκανε τίποτα. Θέλουμε να τους συλλάβουν εδώ και τώρα», τόνισε ο Καμάλ Ζαμάλ.
Ενισχυτική του αγώνα που δίνουν οι εργάτες γης του Ασπρόπυργου ήταν η σύνθεση του πάνελ της συζήτησης. Δίπλα στον Καμάλ βρίσκονταν η Μαρία Κασκαρίκα, μητέρα του Αλέξη Λάζαρη που δέχτηκε πρόσφατα φασιστική επιθεση από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας, ο Δημήτρης Αγγελίδης από την Εφημερίδα των Συντακτών, ο Ορφέας, πρόσφυγας από το Σχιστό, ο Τζορτζ Μάρτιν από το κίνημα στις ΗΠΑ ενάντια στον Τραμπ και ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΚΕΕΡΦΑ. Η παρουσία και οι ομιλίες όλων ανέδειξαν την κρισιμότητα της μάχης ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες παντού.

Κυριάκος Μπάνος

Απάντηση στα ψέματα του Δήμαρχου

Επίθεση κατά των διαδηλωτών που συμπαραστάθηκαν στους εργάτες γης της Γκορυτσάς εξαπέλυσε ο δήμαρχος του Ασπρόπυργου.

Αντί να ζητάει την σύλληψη των φασιστικών αποβρασμάτων που έχουν ριζώσει στην Γκορυτσά και έχουν στείλει στο νοσοκομείο πάνω από 60 άτομα, ο δημάρχος Μελετίου έφτασε στο σημείο να κατηγορεί τους εκατοντάδες μετανάστες και τους συμπαραστάτες που διαδήλωσαν στη μεγάλη κινητοποίηση που κάλεσε η Πακιστανική κοινότητα και η ΚΕΕΡΦΑ στις 13 Μάη στην Γκορυτσά. Στην απαράδεκτα ψευδή ανακοίνωση ο δήμαρχος Μελετίου καταγγέλλει «την προβοκατόρικη, προκλητική, προσχεδιασμένη απόπειρα ομάδας του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου». Ο δήμαρχος αντιστρέφει την πραγματικότητα λέγοντας πως οι διαδηλωτές «οπλισμένοι, με βαριά ρόπαλα και λοστούς» επιδίωκαν «να προκαλέσουν επεισόδια και ταραχές, προκειμένου να στοχοποιήσουν τους κατοίκους της Γκορυτσάς».

Όμως όποιος βρέθηκε στην Γκορυτσά στις 13 Μάη δεν μπορεί να ξεχάσει ούτε τις σιδηρογροθιές, ούτε τα κατσαβίδια, ούτε τα ρόπαλα και τις πέτρες που κρατούσαν και χρησιμοποίησαν οι τραμπούκοι της φασιστικής συμμορίας που δραστηριοποιείται στον Ασπρόπυργο με τις πλάτες της αστυνομίας. Η αντιπαραβολή των φωτογραφιών της κινητοποίησης με τους Πακιστανούς μαθητές να βρίσκονται στην ντουντούκα φωνάζοντας «Ποτέ ξανά φασισμός», αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Από την μία η ειρηνική διαδήλωση των εκατοντάδων Πακιστανών και των μελών της ΚΕΕΡΦΑ που οργανωμένα πορεύτηκαν μέσα στην Γκορυτσά αποκαλύπτοντας τους ένοχους των επιθέσεων και από την άλλη οι τραμπούκοι της φασιστικής συμμορίας που πίσω από τις γραμμές των ΜΑΤ έκαναν επιθέσεις ξανά και ξανά.

Η αλήθεια είναι πως ο δήμαρχος γνωρίζει πολύ καλά τις επιθέσεις αλλά κρύβει επιμελώς τους λόγους που τόσους και τόσους μήνες δεν έχει βγάλει μια ανακοίνωση, πόσο μάλλον να επιληφθεί, όπως θα έπρεπε να κάνει λόγω της θέσης του, των ρατσιστικών επιθέσεων ζητώντας την άμεση σύλληψη των ενόχων. Αυτός και οι αντιδήμαρχοί του καταδίκασαν το κόσμο της γειτονιάς να είναι αποκλεισμένος με άθλιες συγκοινωνίες, με ανύπαρκτες κοινωνικές παροχές, την ώρα που στενάζει από την ανεργία. 

«Η Γκορυτσά γνωρίζει από προσφυγιά και γι’ αυτό καμιά φασιστική ομάδα δεν μπορεί να γίνει ανεκτή πουθενά. Οι κάτοικοι της Γκορυτσάς, στην συντριπτική τους πλειοψηφία εργαζόμενοι, άνεργοι και παραγωγοί, άκουσαν τα μεγάφωνα των αντιφασιστών να καλούν σε μαζική συμμετοχή, στην Γενική Απεργία, στις 17 Μάη και σε καταδίκη από όλους των φασιστικών επιθέσεων κατά των μεταναστών εργατών γης. Αρκετοί από αυτούς χειροκρότησαν τους αντιφασίστες, πήραν τις προκηρύξεις και κατήγγειλαν απερίφραστα τους φασίστες. Ας απαντήσει λοιπόν η Δημοτική Αρχή αν δρα ή όχι συμμορία φασιστών στην περιοχή. Η δουλειά της δημοτικής αρχής δεν είναι να συγκαλύπτει την δράση της φασιστικής συμμορίας αλλά να την καταγγείλει και να απαιτήσει από την Αστυνομία να την συλλάβει εδώ και τώρα. Να απαιτήσει να κλείσουν τα γραφεία-ορμητήριο των νεοναζί της Χρυσής Αυγής και να πάνε φυλακή οι οργανωτές των ομάδων κρούσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕΕΡΦΑ.