Διεθνή
Ισπανία 27 Μάη - Στους δρόμους ενάντια στον Ραχόι

Απεργοί λιμενεργάτες στο Μπιλμπάο

Στους δρόμους της Μαδρίτης θα βγουν τα κινήματα του ισπανικού κράτους το Σάββατο 27 Μάη, κλιμακώνοντας την πίεση πάνω στην κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι. 

Η διαδήλωση της 27ης είναι η μέρα σταθμός που έχει επιλέξει για φέτος ο συντονισμός “Πορείες για την Αξιοπρέπεια” που ξεκίνησε το 2014. Στη Μαδρίτη θα φτάσουν διαδηλωτές από σχεδόν κάθε γωνιά της χώρας. Τα βασικά αιτήματα είναι: η υπεράσπιση των συντάξεων και των μισθών, η απόσυρση των αντεργατικών αλλαγών των τελευταίων χρόνων, η μη πληρωμή του χρέους (έξω η ΕΕ και το ΔΝΤ), η υπεράσπιση των δημόσιων υπηρεσιών, η απελευθέρωση όσων βρίσκονται στις φυλακές λόγω συμμετοχής τους σε αγώνες και απεργίες και το σταμάτημα της βίας κατά των γυναικών.

Η 27η Μάη είναι αποφασισμένη από καιρό, αλλά δεν θα μπορούσε να έρθει σε καταλληλότερη στιγμή. Η κυβέρνηση Ραχόι βρίσκεται πιεσμένη πολιτικά από χίλιες μεριές. Η κατάστασή της θα επιδεινωθεί χάρη στην αναπάντεχη νίκη του Πέδρο Σάντσεθ στις εσωκομματικές εκλογές του PSOE την Κυριακή 21 Μάη. Ο Σάντσεθ ήταν ηγέτης της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης μέχρι το περασμένο φθινόπωρο, μετά τις δεύτερες εθνικές εκλογές του Ιούνη που δεν κατάφεραν να βγάλουν καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Όλες οι δυνάμεις του κατεστημένου είχαν πέσει με νύχια και με δόντια για να πείσουν το PSOE να στηρίξει τον Ραχόι, ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε τρίτες εκλογές. Όταν ο Σάντσεθ αρνήθηκε, οργανώθηκε εσωκομματικό πραξικόπημα και τον ανέτρεψαν. Την ηγεσία ανέλαβε μια επιτροπή γραφειοκρατών του κόμματος που ενέκρινε την ψήφο εμπιστοσύνης στη δεξιά. 

Ο Σάντσεθ κατέβηκε ξανά υποψήφιος απευθυνόμενος στη βάση του κόμματος. Απέναντί του βρήκε την Σουσάνα Ντίαθ, από την πιο δεξιά πτέρυγα του βαθιού PSOE. Όλοι οι πρώην πρόεδροι του κόμματος, με μπροστάρη τον ιστορικό ηγέτη και πρωθυπουργό Φελίπε Γκονθάλεθ, αλλά μέχρι τους πιο πρόσφατους, Θαπατέρο και Ρουμπαλκάμπα, βγήκαν φανατικά υπέρ της Ντίαθ. Η Ντίαθ είναι πρόεδρος της Ανδαλουσίας, της μεγαλύτερης σε πληθυσμό και δεύτερης σε έκταση περιφέρειας της χώρας. Χρησιμοποίησε υπέρ της όλες τις βοήθειες που της προσφέρει η κρατική μηχανή και οι στενές της σχέσεις με τους γαιοκτήμονες και τους επιχειρηματίες της περιοχής.

Η εφημερίδα El Pais, η ναυαρχίδα του “προοδευτικού” Τύπου, δεν σταμάτησε να στάζει χολή κατά του Σάντσεθ. Τη μέρα που είχε αρνηθεί να στηρίξει το Ραχόι, το κύριο άρθρο της εφημερίδας τον χαρακτήριζε “ξεδιάντροπο ανόητο που δεν διστάζει να καταστρέψει το κόμμα που με τόση αστοχία διοίκησε αντί να αναγνωρίσει την τεράστια αποτυχία του”. Παρόλη αυτή την τεράστια πίεση, από τα 150 χιλιάδες μέλη του κόμματος που πήραν μέρος στην εκλογική διαδικασία, οι 75 χιλιάδες στήριξαν τον Σάντσεθ, έναντι 60 χιλιάδων για την Ντίαθ. 

Ντροπιαστική ήττα

Ένα στοιχείο που κάνει ακόμη πιο ντροπιαστική την ήττα της Ντίαθ είναι ότι στις περισσότερες περιφέρειες δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ούτε τον αριθμό υποστηρικτών που είχαν υπογράψει υπέρ της. Η πίεση των μηχανισμών ήταν τόσο μεγάλη που πολλοί έδωσαν την υπογραφή τους δημόσια υπέρ της, αλλά στην κάλπη έριξαν Σάντσεθ. Τώρα η σύνταξη της El Pais, φανερά εκνευρισμένη συγκρίνει τη νίκη του Σάντσεθ με το Μπρέξιτ, και τον βάζει στην ίδια ζυγαριά με τον Κόρμπιν αλλά και… με τον Τράμπ. 

Οι συγκρίσεις στην πραγματικότητα δεν ισχύουν, γιατί στο ισπανικό κράτος υπάρχει αριστερά στα αριστερά του PSOE, με κυριότερη δύναμη το Ποδέμος, και ο ίδιος δεν τολμάει να ξεφύγει και πολύ από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές του κόμματος. Όμως, η κατάσταση ανοίγει τεράστια αβεβαιότητα και για την κοινοβουλευτική σταθερότητα του Ραχόι και για την προοπτική ανοιχτής διάσπασης του PSOE.

Ο Ραχόι είναι τόσο πιεσμένος κοινοβουλευτικά που την περασμένη βδομάδα κατάφερε να περάσει το διάταγμα που ιδιωτικοποιεί τα λιμάνια, μόνο με τις ψήφους της καταλανικής αυτονομιστικής δεξιάς. Πήρε δηλαδή τις ψήφους αυτών που κατηγορεί για διασπαστές της “πατρίδας”, μιας και ήδη βρίσκονται σε πορεία να κηρύξουν την ανεξαρτησία της πιο ανεπτυγμένης οικονομικά περιοχής της Ισπανίας. Οι λιμενεργάτες τώρα λένε ανοιχτά ότι θα πάρουν φωτιά τα  λιμάνια το επόμενο διάστημα και ήδη έχουν προκηρύξει μια σειρά απεργιών. Το Ποδέμος μέσα σε όλα αυτά έχει καταθέσει πρόταση μομφής, και τώρα λέει ότι είναι διαθέσιμο να την αποσύρει αν ο Σάντσεθ θέλει να κατατεθεί μία από κοινού. Στο μεταξύ όμως κάλεσαν μια διασπαστική διαδήλωση μία βδομάδα πριν από την Πορεία Αξιοπρέπειας, υποτίθεται για να στηρίξουν την πρόταση μομφής τους. Παρόλα αυτά είναι αναγκασμένοι να καλέσουν και στη διαδήλωση του ερχόμενου Σαββάτου. Ο κινηματικός ρυθμός στο ισπανικό κράτος δεν αφήνει κανέναν να πάρει ανάσα.