Η Αριστερά
Mαρξισμός 2017: «Πάμε για τα καλύτερα»

Γεμάτο το μεγάλο αμφιθέατρο της ΑΣΟΕΕ στις κεντρικές συζητήσεις Σαββάτου και Κυριακής

Εκατοντάδες αγωνιστές και αγωνίστριες από την Αθήνα και πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας συμμετείχαν στο τετραήμερο φεστιβάλ Μαρξισμός 2017 που έγινε με μεγάλη επιτυχία στην ΑΣΟΕΕ και τη Νομική στις 18-21 Μάη. Σε αυτό καθώς και στα αμέσως επόμενα φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης παρουσιάζουμε κάποιες από τις συζητήσεις που έγιναν, ενώ σύντομα θα αναρτηθούν στο sekonline.gr βίντεο και ηχητικά από όλο το πρόγραμμα των συζητήσεων. 

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και πολλές οι παρεμβάσεις και ερωτήσεις στους κύκλους των συζητήσεων για τα 100 χρόνια της Ρώσικης Επανάστασης και τα 50 χρόνια από τη Χούντα, στους οποίους ήταν αφιερωμένος ο φετινός τριακοστός Μαρξισμός. 

Η επικαιρότητα του Οκτώβρη φάνηκε και στις πωλήσεις του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου που στη διάρκεια και για τις ανάγκες του τετραημέρου είχε μετακομίσει με μια μεγάλη ποικιλία βιβλίων στην ΑΣΟΕΕ και στη Νομική. ¨Όπως μας μεταφέρει ο Πάνος Γαραντζιώτης από το ΜΒ: «Το βιβλίο με τις περισσότερες πωλήσεις ήταν η “Μόσχα του Λένιν” του Αλφρέντ Ροσμέρ. Δεύτερο, το “Έτος Ένα της επανάστασης” του Βικτόρ Σερζ, τρίτο το “Πώς λειτουργούν τα σοβιέτ” του Τζον Ρηντ, τέταρτο το συλλογικό βιβλίο του ΜΒ “Πώς νίκησε η Ρώσικη Επανάσταση”, πέμπτο η “Ιστορία της Ρώσικης Επανάστασης” του Τρότσκι. Στην έβδομη θέση των πωλήσεων του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου βρέθηκε επίσης η συλλογή από αφίσες της Ρώσικης Επανάστασης. Μέσα στην πρώτη δεκάδα ήταν το συλλογικό βιβλίο του ΜΒ για τα Ιουλιανά και “Οι ρίζες της επαναστατικής αριστεράς στην Ελλάδα”». 

Μέσα στο χώρο του Μαρξισμού μπορούσε κανείς να περιηγηθεί σε μια έκθεση αφίσας από τους 30 Μαρξισμούς, μια έκθεση με θέματα από τη Ρώσικη Πρωτοπορία και μια έκθεση φωτογραφίας από τη Ρώσικη Επανάσταση. Με έργα από την περίοδο της Ρώσικης Επανάστασης ήταν και αρκετά από τα πανό που κοσμούσαν τις αίθουσες ενώ στην είσοδο της ΑΣΟΕΕ ήταν κρεμασμένο ένα τεράστιο πανό με τον «Πύργο του Τάτλιν». Τα δύο μπλουζάκια του Μαρξισμού 2017 με τον «Πύργο» και τη ζωγραφιά με τον Λένιν να σκουπίζει την υδρόγειο από τους καπιταλιστές, εξαντλήθηκαν! 

Στο τραπέζι του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω το αγοραστικό ενδιαφέρον δεν περιοριζόταν στο νέο τεύχος αλλά και σε παλαιότερα καθώς μπορούσε να βρει κανείς το πλήρες αρχείο. Αρκετοί ήταν εκείνοι που επιτόπου έκοβαν την πρόσκλησή τους για την εκδήλωση που οργανώνει το ΣΑΚ ενόψει της επετείου των 25 χρόνων ζωής του στις 25 Ιούνη. 

«Αυτό που μου αρέσει και θεωρώ χρήσιμο στη διοργάνωση του τετραημέρου είναι ότι δεν περιορίζεται στην εισήγηση του βασικού ομιλητή αλλά είναι οργανωμένο ώστε να περισσεύει αρκετός χρόνος για τοποθετήσεις» μας λέει η Μαρία, εργαζόμενη στην ΕΥΔΑΠ. «Αυτό δίνει τη δυνατότητα μέσα από τη συζήτηση να φωτιστούν σημεία που δεν μπόρεσε να καλύψει η ομιλία. Επίσης θεωρώ πολύ σημαντική την προετοιμασία, το να έχεις διαβάσει βιβλία ή το περιοδικό που είναι πολύ βοηθητικό».

«Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω στο Μαρξισμό και μου αρέσει πάρα πολύ, η επιλογή των θεμάτων, xxη συζήτηση, το πώς είναι οργανωμένο. Είναι εκπληκτικό, γυρνάμε στο Βόλο γεμάτοι επιχειρήματα. Από τις συζητήσεις μου άρεσε αυτή για τον Λένιν, τον Τρότσκι και τη διαρκή επανάσταση. Περιμένω τώρα να πάω στη συζήτηση για την αριστερή εναλλακτική» μας είπε η Δήμητρα, φοιτήτρια από το Παιδαγωγικό Βόλου, σε ένα από τα διαλείμματα ανάμεσα στις συζητήσεις. «Είναι μια πάρα πολύ ωραία εμπειρία, πέρσι είχα έρθει πρώτη φορά, μου άρεσε και ξαναήρθα φέτος και θα το ξανακάνω. Η συζήτηση συνεχίζεται έξω» μας είπε η Ιωάννα, φοιτήτρια στο ΑΠΘ. 

Δύναμη

Στις αίθουσες και στους διαδρόμους της ΑΣΟΕΕ μπορούσε να συναντήσει κανείς εργαζόμενους, φοιτητές, συνταξιούχους, νέους και παλιούς αγωνιστές. «Ομολογώ ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια επανέκαμψα και πήρα μέρος σε ένα τετραήμερο συζητήσεων που είναι πραγματικά ανοιχτό σε κάθε ενεργό και σκεπτόμενο πολίτη και όχι μόνο για την κινηματική αριστερά που προσωπικά υποστηρίζω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Είδα φοιτητές, είδα εργαζόμενους, είδα ανθρώπους και εβδομήντα ετών. Έχουν αλλάξει αρκετά από τη δεκαετία του ’80 και τις αρχές του ’90. Πάμε για τα καλύτερα, πιστεύω. Εντυπωσιάστηκα θετικά και πήρα δύναμη για τη συνέχεια του αγώνα» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γιώργος, μέλος στο σωματείο εργαζομένων στον Άγιο Σάββα. 

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον και στους υπόλοιπους κύκλους των συζητήσεων. «Είναι ο πρώτος Μαρξισμός που παρακολουθώ. Είναι απίστευτο εργαλείο, θεωρητικό, για την ενίσχυση των επιχειρημάτων. Επέλεξα τις μεγάλες βραδινές συζητήσεις, αλλά και συζητήσεις που είχαν να κάνουν με τον σεξισμό, την ομοφοβία, την ισλαμοφοβία, γιατί στο χώρο που εργάζομαι, βλέπεις να υπάρχει ακόμη ρατσισμός όχι μόνο ιδεολογικός αλλά που αφορά την καθημερινότητα», μας είπε ο Γιώργος, εργαζόμενος στη ΔΕΣΦΑ. «Πήρα αρκετά επιχειρήματα, με πιο βασικό  ότι ο σεξισμός και ο ρατσισμός είναι ζητήματα καταπίεσης και συνδέονται με την ταξική πάλη».

Πέρα από τις κινηματογραφικές προβολές του “Οκτώβρη” του Αϊζενστάιν και το “Ψωμί και Τριανατάφυλλα” του Κέν Λόουτς, το Σάββατο το απόγευμα στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ οι ηθοποιοί Αλέξης Μαρτζούκος, Βασίλης Σπυρόπουλος, Χρύσα Μπαλατσούρα, Μάνος Καραβασίλης, Μιχάλης Δρόσος (με τη βοήθεια και μερικών συντρόφων!) έπαιξαν ένα μικρό απόσπασμα από την θεατρική παράσταση του Πίτερ Βάις, ο «Τρότσκι στην εξορία». Ακολούθησε συναυλία χιπ χοπ με τους Broken Da Rima και την εκπληκτική χορευτική ομάδα breakdance «Αrt of Soul» (παλιούς γνώριμους από τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις στην περιοχή των Αμπελόκηπων τo 2010 όταν μια συμμορία ναζί είχε επιχειρήσει να πατήσει πόδι στην περιοχή της Πανόρμου) που ξεσήκωσαν τους πάντες. To βράδυ έκλεισε ο dj Renegade Instruments.

Το πάνελ της συζήτησης “Η πάλη ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή”

Θεατρική παράσταση το βράδυ του Σαββάτου

Το πάνελ της συζήτησης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Δημήτρης Λιβιεράτος