ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ανοίγει ο δρόμος της κλιμάκωσης

Αλλά και οι εργαζόμενοι στις ΔΟΥ κατέβηκαν ξανά σε απεργία. Οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Τυπογραφείο έκαναν κατάληψη για τέσσερις μέρες στο χώρο δουλειάς. Χρειάστηκε μια ασαφής υπόσχεση του υφυπουργού για μη περικοπή επιδόματος για να καταφέρουν οι ηγεσίες των σωματείων να την σταματήσουν.

Οι εργαζόμενοι στους δήμους έκλεισαν την χωματερή των Ανω Λιοσίων και ετοιμάζονται για πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις. Το ίδιο κι οι μηχανικοί του δημοσίου. Οι δικαστικοί υπάλληλοι απεργούν. Όμως, δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι στο «στενό» δημόσιο που μπαίνουν στη μάχη. Το εργατικό κίνημα δεν έχει στεγανά. Οι πρώην εργαζόμενοι της Ολυμπιακής έχουν καταλάβει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο κέντρο της Αθήνας. Οι εργάτες-τριες του Λαναρά στην Κομοτηνή κατέλαβαν τα καταστήματα της Εθνικής και της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σε όλους αυτούς τους χώρους, οι εργαζόμενοι δείχνουν το δρόμο της κλιμάκωσης, της απεργίας, της κατάληψης. Εμπρός, να απλώσουμε παντού το παράδειγμά τους.

ΔΗΜΟΙ

Με συνέχιση του κλεισίματος όλων των χωματερών πανελλαδικά μέχρι την Πέμπτη 11/3 απαντάνε οι εργαζόμενοι στους Δήμους στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. «Η επίθεση είναι πρωτοφανής και άδικη και οι εργαζόμενοι δεν έχουν πλέον κανέναν άλλο τρόπο να αντιδράσουν παρά την οργάνωση των αγώνων τους», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος κατά την συνεδρίαση της Ε.Ε. της Ομοσπονδίας στην κατειλημμένη χωματερή των Α. Λιοσίων την Κυριακή 7/3.

Ταυτόχρονα τόσο με την στάση εργασίας την Τετάρτη 10/3, την συγκέντρωση (1μμ, στα γραφεία της ομοσπονδίας, πλ. Καραϊσκάκη) και την πορεία στο Γενικό Λογιστήριο, όσο και με την μαζική συμμετοχή στην Πανεργατική την Πέμπτη 11/3 με προσυγκέντρωση στις 10.30 στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους και ετοιμάζονται για μια σκληρή και μακροχρόνια μάχη.

«Ας μειώσουμε τους εξοπλισμούς»

Μιλώντας στην Ε.Α. ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων του Δήμου Βούλας, Γιάννης Παναγόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Από την μία μας λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά και από την άλλη κάνουν παραγγελίες σε φρεγάτες και αεροπλάνα. Ας μειώσουμε τους εξοπλισμούς και ας χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα για τις ανάγκες των εργαζόμενων. Αυτά τα μέτρα που σήμερα πάνε να περάσουν είναι απάνθρωπα. Μέτρα που δεν τα αντέχουν οι εργαζόμενοι. Η συνέχιση του κλεισίματος της χωματερής είναι η πρώτη κλιμάκωση των αντιδράσεων των εργαζόμενων στους δήμους, το πρώτο βήμα και από εδώ και πέρα το μόνο σίγουρο είναι πως θα υπάρξουν και άλλα. Να τους αποδείξουμε πως δεν μπορούν να παίζουν με τις ζωές μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών του Δήμου Πειραιά Αλέξανδρος Νταβέλης ανέφερε πως, «ενδεικτικά και μόνο, η απώλεια του 14ου μισθού ή η φορολόγηση του επιδόματος των 365 ευρώ πρόκειται να περικόψουν εκατοντάδες ευρώ σε κάθε εργαζόμενο. Απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις η παρουσία όλων μας στις απεργίες και τις συγκεντρώσεις είναι μονόδρομος. Και έχουμε την εμπειρία από το παρελθόν πως μόνο με μακροχρόνιες κινητοποιήσεις και με τα σκουπίδια στους δρόμους ακουγόμαστε στα κυβερνητικά στελέχη. Έχει αποδειχτεί πως μόνο με τέτοιες δυναμικές κινητοποιήσεις μπορούμε να δείξουμε αποφασιστικά πως, οι εργαζόμενοι στους Δήμους δεν θα επιτρέψουμε να περάσουν τα μέτρα αυτά».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε να ξανασυνεδριάσει την Παρασκευή 12/3 ώστε να αποφασίσει τα βήματα για την συνέχεια, την Δευτέρα 15/3 να καλέσει Πανελλαδική Περιφερειακή Σύσκεψη των Δ.Σ. όλων των Σωματείων στους Δήμους και την Τρίτη 16/3 να πραγματοποιηθεί το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας που θα αποφασίσει το πρόγραμμα δράσης του επόμενου διαστήματος.

Κατάληψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Κλείνουν εβδομάδα στον δρόμο οι πρώην εργαζόμενοι της Ολυμπιακής, αφού από την προηγούμενη Τετάρτη (3/3) το απόγευμα κατέλαβαν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κλείνοντας τον υφυπουργό Σαχινίδη μέσα στο γραφείο του και καταλαμβάνοντας την Πανεπιστημίου διακόπτοντας μέχρι σήμερα την κυκλοφορία. «Η πραγματικότητα είναι πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άλλα έλεγε και άλλα κάνει. Πριν τις εκλογές ο Παπανδρέου είχε δηλώσει πως το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση θα επανακρατικοποιούσε κομμάτι της Ολυμπιακής, σήμερα δεν υλοποιεί ούτε αυτόν τον νόμο Χατζηδάκη», τονίζει στην Ε.Α. ο Παύλος, πρώην εργαζόμενος στην Ο.Α. «Με 6.000 απολυμένους κάθε είδους η σημερινή κυβέρνηση δεν πραγματοποιεί καμιά από τις διατάξεις του νόμου. Οι αποζημιώσεις και τα συνταξιοδοτικά είναι στον αέρα, ενώ ακόμα και η νομοθετημένη υπόσχεση για μετατάξεις κωλυσιεργεί χωρίς λόγο».

«Τρεις βδομάδες τώρα, και μετά την μεγάλη κινητοποίηση που είχαμε πραγματοποιήσει στις 8/2, εξελίσσεται μια κοροϊδία με υποτιθέμενα ραντεβού από μέρα σε μέρα και από βδομάδα σε βδομάδα. Χθες (3/3) φτάσαμε μετά από κυνηγητό στις 4 το μεσημέρι να συναντήσουμέ τον υφυπουργό Σαχινίδη στο Γενικό Λογιστήριο χωρίς να μας δώσει την παραμικρή διαβεβαίωση», εξήγησε ο Γρηγόρης Κακιούζης. «Αμέσως μετά την συνάντηση -γύρω στις 6.30- έγινε γενικό κάλεσμα στον κόσμο να κατέβει στο δρόμο. Με μηνύματα, τηλέφωνα αλλά και μέσω του site ειδοποιηθήκαμε πως οι συζητήσεις οδεύουν σε αδιέξοδο και ότι τα λεφτά για τις αποζημιώσεις δεν υπάρχουν. Υπήρξε άμεσα γενική κινητοποίηση. Από τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης αρχίσαμε να μαζευόμαστε και από εκείνη τη στιγμή και μετά είμαστε εδώ πρωί-βράδυ.

Δυστυχώς στις 5.30 το πρωί της Πέμπτης άφησαν τον Σαχινίδη, τον οποίο τον είχαμε αποκλεισμένο μέσα, να φύγει. Αυτό που περιμένουμε τώρα είναι η γνωμοδότηση του νομικού σύμβουλου της κυβέρνησης για τις αποζημιώσεις. Ωστόσο, έχοντας μάλιστα υπόψη την κατάσταση σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, εγώ προσωπικά δεν ελπίζω πως θα δοθεί λύση. Η κυβέρνηση ακολουθεί τις εντολές της Ε.Ε. και δεν πρόκειται να μας δώσει τα λεφτά που μας χρωστάει. Αν δεν μπορούν να μας δώσουν τα λεφτά που μας υποσχέθηκαν για να μας πετάξουν στον δρόμο, τουλάχιστον να μας δώσουν πίσω τις δουλειές μας. Η μόνη λύση που διαφαίνεται δεν είναι άλλη από την επανακρατικοποίηση της Ολυμπιακής με όλους τους εργαζόμενους στη θέση τους».

Κατάληψη στο Εθνικό Τυπογραφείο

Τέσσερις μέρες κράτησε η κατάληψη του Εθνικού Τυπογραφείου αφού τα προεδρεία των τεσσάρων σωματείων του Υπουργείου Εσωτερικών «έφαγαν» την ντρίπλα του Ραγκούση ότι δεν θα ακουμπήσει το ειδικό επίδομά των 338 ευρώ παρά του ότι η κατάργησή του ψηφίστηκε στον νόμο που πέρασε η κυβέρνηση την Παρασκευή.

Οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Τυπογραφείο από την Παρασκευή 5/3 είχαν καταλάβει το κτήριο θέλοντας να εναντιωθούν στον νόμο που μαζί με το ψαλίδισμα του 12% όλων των επιδομάτων και του 30% του 13ου και 14ου μισθού, στην δική τους την περίπτωση προβλέπει την πλήρη περικοπή ενός επιπλέον επιδόματος προκαλώντας δραματική μείωση του μισθού τους της τάξης του 30%.

Το επίδομα που στην ουσία μοίραζε κάποια από τα έσοδα του Τυπογραφείου, ήταν μια ανάσα για τους κακοπληρωμένους εργαζόμενους. Ειδικότερα για τους τεχνικούς οι συνθήκες εργασίας είναι ιδιαιτέρως επιβλαβείς για την υγεία τους. «Το ποσοστό καρκινοπαθών μέσα στο Τυπογραφείο είτε πριν είτε μετά την σύνταξη είναι πολύ μεγάλο», αναφέρει στην Ε.Α. ο Γιώργος Παπαδόπουλος Τεχνικός Τυπογράφος ο οποίος τονίζει ότι μετά από 32 χρόνια δουλειά παίρνει 1.300 ευρώ καθαρά μαζί με το επίδομα. Σήμερα με τα μέτρα της κυβέρνησης ο μισθός του μπορεί να πέσει και κάτω από τα 1.000 ευρώ.

«Με μαζική συμμετοχή και παρουσία των συναδέλφων αποφασίσαμε την κατάληψη του Εθνικού Τυπογραφείου, για να υπερασπιστούμε το εισόδημά μας και το δικαίωμά μας να ζούμε αξιοπρεπώς από το μισθό μας, ενώνοντας τη φωνή μας με τους χιλιάδες εργαζόμενους που καθημερινά δίνουν τη μάχη σε διαδηλώσεις, απεργίες, συγκεντρώσεις, για να μην περάσουν τα ληστρικά μέτρα της κυβέρνησης», αναφέρει ο Χάρης Χαχάμης από την Αγωνιστική Κίνηση Εθνικού Τυπογραφείου. «Μπορεί σήμερα χωρίς την ουσιαστική συναίνεση των εργαζόμενων η σύμπραξη ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ να έκλεισε την κατάληψη, όμως εμείς σαν ΑΚΕΤ θα συνεχίσουμε να καλούμε κάθε εργαζόμενο σε κάθε χώρο δουλειάς μέσα στο τυπογραφείο αλλά και σε ολόκληρο το Υπουργείο Εσωτερικών να συγκροτήσουμε και να οργανώσουμε όλοι μαζί τη πάλη μας για να μην περάσουν τα ληστρικά μέτρα της κυβέρνησης».

ΕΜΔΥΔΑΣ

Σε πραγματικό πετσόκομμα μισθών προχωράει η κυβέρνηση και στους μηχανικούς του Δημοσίου. Οι ετήσιες απώλειες για έναν μηχανικό θα ξεκινούν από 2.000 ευρώ και θα φτάνουν τα 4.000 - 5.000 ευρώ χωρίς να υπολογίσει κανείς τις απώλειες από φόρους, πάγωμα μισθών κλπ. Ενώ μπροστά τους βρίσκεται και η μάχη του ασφαλιστικού το οποίο αναμένεται να μειώσει στο μισό περίπου όλες τις συντάξεις από το 2018 και μετά.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Μηχανικών του Δημοσίου κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της μπλοκάροντας όλα τα Συμβούλια του Δημοσίου συνεχίζοντας την Πανελλαδική απεργία-αποχή από την Παρασκευή 5/3 μέχρι και την Τετάρτη 31/3 από κάθε εργασία των μηχανικών του Δημοσίου στα Συμβούλια Δημοσίων Έργων και Τεχνικά Συμβούλια Κεντρικού, Περιφερειακού και Νομαρχιακού επιπέδου, κ.α.

Η Ομοσπονδία καλεί όλους τους μηχανικούς του δημοσίου σε παν-κινητοποίηση για την απεργία της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 11/3, ενώ καλεί και σε 3ωρη Πανελλαδική στάση εργασίας για τις 16/3 (στην αρχή του ωραρίου). Ταυτόχρονα στην ανακοίνωσή της η ΠΟ-ΕΜΔΥΔΑΣ τονίζει πως θα συμμετέχει σε κάθε αγωνιστική δράση που θα αποφασίσει η ΑΔΕΔΥ, ενώ καλύπτει συνδικαλιστικά και την απόφαση της ΕΜΔΥΔΑΣ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ, να αποτρέψει την λειτουργία των διοδίων στην γέφυρα Ρίου -Αντιρίου. Τέλος επισημαίνεται ότι για το διάστημα από 5/3 μέχρι και 31/03 οι Α´ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ μπορούν με απόφαση των Δ. Σ. τους και απλή ανακοίνωση στην περιοχή ευθύνης τους, να πραγματοποιήσουν επιπλέον στάσεις εργασίας και απεργίες εάν κρίνουν σκόπιμο προκειμένου να αποτρέψουν κρίσιμες δημοπρασίες ή να αποκλείσουν τη λειτουργία Πολεοδομικών Γραφείων κλπ.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Με μεγάλη επιτυχία -παρά την προσπάθεια εκφοβισμού από μέρος της προϊσταμένης προσωπικού που ζήτησε λίστες συμμετεχόντων- συνεχίζονται οι καθημερινές επ´ αόριστον δίωρες στάσεις εργασίας στην αρχή του ωραρίου των δικαστικών υπαλλήλων της Αθήνας που έχουν τοποθετήσει μεγάφωνα στο κτίριο 12 στα δικαστήρια στην Ευελπίδων.

«Τα καθημερινά προβλήματα που έχουμε ως δικαστικοί υπάλληλοι με τις άσχημες συνθήκες εργασίας, με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, που αυξάνονται συνεχώς, με την υπερφόρτωση του δικαστηριακού έργου που οδηγεί σε εξάντληση τους εργαζόμενους είναι αποτελέσματα της αδιαφορίας των κυβερνήσεων για τον χώρο της δικαιοσύνης», αναφέρει στην Ε.Α. ο Γιάννης Δήμου εργαζόμενος εδώ και 25 χρόνια στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

«Ήρθε τώρα και αυτή η τεράστια επίθεση, με περικοπές μισθών, θίξιμο ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων κατακτημένων με αίμα και έτσι η διάθεση των εργαζόμενων να αντισταθούν αυξήθηκε. Έτσι φτάσαμε στην τελευταία Γενική Συνέλευση. Συνάδελφοι οργισμένοι από την συνολική κατάσταση πάλεψαν και κατάφεραν να παρθούν αποφάσεις σε αγωνιστική κατεύθυνση με 2ωρες στάσεις στις γραμματείες των δικαστηρίων και στα ακροατήρια. Οσο και να μας συκοφαντεί η κυβέρνηση εμείς ξέρουμε και τα πραγματικά προβλήματα και τους υπεύθυνους. Όμως στα δικαστήρια βλέπουμε να αντικατοπτρίζεται ολόκληρη η παθογένεια του συστήματος. Η συσσώρευση όλων των απότοκων της οικονομικής κρίσης όπως οι τράπεζες που κυνηγάνε όλους τους μικροοφειλέτες, τους οποίους ληστεύουν με τους υπέρογκους τόκους και μετά απαιτούν από τα δικαστήρια να βγάζουν γρήγορα αποφάσεις για να βουτήξουν ότι έχει και δεν έχει ένας εργαζόμενος που πήρε ένα στεγαστικό δάνειο και στις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να το αποπληρώσει.

Εδώ καταρρακώνεται κάθε έννοια δικαίου γιατί φέρνουν με την αυτόφωρη διαδικασία όλους τους κατατρεγμένους του κόσμο που προσπαθούν να βρουν στον ήλιο μοίρα ερχόμενοι στη χώρα μας. Τους καταδικάζουν γιατί δεν έχουν άδεια παραμονής την οποία όμως οι ίδιοι δεν τους παρέχουν, και τους απελαύνουν αμέσως με τον νόμο του Δένδια που δεν τον κατήργησε το ΠΑΣΟΚ, παρά τα μεγάλα προεκλογικά λόγια.

Και ταυτόχρονα με όλα αυτά λειτουργεί όλο το κύκλωμα των λαθρέμπορων και των καρτέλ των διερμηνέων. Και φυσικά το μεγάλο ζήτημα της χρήσης ναρκωτικών που στην χώρα μας χαρακτηρίζεται ποινικό αδίκημα και φορτώνει και τα δικαστήρια και τις φυλακές με χιλιάδες άρρωστους ανθρώπους. Και τα προβλήματα συνεχώς μεγεθύνονται».

ΕΦΟΡΙΕΣ

Ηχηρή απάντηση έδωσαν οι εφοριακοί με τη 48ωρη απεργία τους την Δευτέρα και την Τρίτη 8 και 9 του Μάρτη. Σε μια απεργία που είχε καθολική σχεδόν συμμετοχή οι εφοριακοί απέδειξαν πως δεν αποδέχονται τις πραξικοπηματικές λογικές της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας που παράνομα έκλεισε τις απεργίες που είχαν προκηρυχτεί τρεις εβδομάδες πριν.

«Όσα εμπόδια κι αν προσπαθήσει να βάλει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία την απάντηση την δίνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι από τα κάτω και κόντρα ακόμα και με τις ξεπουλημένες ηγεσίες τους», τόνισε μιλώντας στην Ε.Α. ο Μάκης Γεροντίδης από τον Σύλλογο Ημαθίας - Πέλλας - Πιερίας. «Απέναντι σε όλους αυτούς που προσπαθούν να διασπείρουν την απογοήτευση για να κλείσουν τις απεργίες, οι εργαζόμενοι δεν υποτάσσονται στον εργασιακό μεσαίωνα που τους ετοιμάζουν. Η κυβέρνηση κήρυξε και επίσημα τον κοινωνικό πόλεμο απέναντι σε όλους μας. Πήγε με το μέρος του κεφαλαίου προετοιμάζοντας το έδαφος για νέα πακέτα μέτρων τον Μάιο μέχρι την ολοκληρωτική ισοπέδωση των κατακτήσεων και την πλήρη διάλυση της ζωής των εργαζόμενων.

Η καθολική συμμετοχή στις 8 και 9 του Μάρτη αποδεικνύει πως οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. Με έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις αμέσως μετά την απεργία για την συνέχιση του αγώνα, μπορούμε να παρακάμψουμε όλες εκείνες τις φωνές που θέλουν να μας οδηγήσουν στην υποταγή. Η απεργία στις 11 Μάρτη και η συμμετοχή όλων των εργαζόμενων στις ΔΟΥ και το Υπουργείο Οικονομικών θα μας δώσει την ώθηση να συνεχίσουμε οργανωμένα και συντονισμένα μέχρι την κατάργηση του νόμου που ψαλιδίζει μισθούς και επιδόματα και μέχρι να πετάξουμε το πρόγραμμα σταθερότητας στα σκουπίδια».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες γενικευμένης επίθεσης και κάτω από το βάρος της πίεσης που έχουν βάλει η εργαζόμενοι με τις Γενικές του Συνελεύσεις, η ΠΟΕ-ΔΟΥ οργανώνει έκτακτο συνέδριο την Τετάρτη και την Πέμπτη 10 και 11 Μάρτη.