Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Αμπελόκηποι: Εκδήλωση για να κλείσουν τα γραφεία της Χ.Α.

Αμπελόκηποι, 15/6

Η πραγματοποίηση ανοιχτής εκδήλωσης στις 5 Ιούλη στις 7μμ στην πλατεία Πανόρμου και η κατάθεση ψηφίσματος με αίτημα να κλείσουν τα γραφεία της Χ.Α σε όλο και περισσότερα σωματεία, φορείς και συλλόγους ήταν τα πρώτα βήματα δράσης που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη της Πρωτοβουλίας για το κλείσιμο των γραφείων των νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στους Αμπελόκηπους στο Πολυδύναμο Κέντρο 7ου Διαμερίσματος στις 15 Ιούνη παρευρέθηκαν σωματεία, συνδικαλιστές από τα σχολεία και τα νοσοκομεία της περιοχής, ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), αντιφασίστες και αντιφασίστριες, εκπρόσωπος της ΟΡΜΑ κ.α. Μήνυμα ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ συμμετέχει στην Πρωτοβουλία έστειλε ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης, πρόεδρος της ομοσπονδίας.

Τη σύσκεψη άνοιξε η Μαρία Κασκαρίκα, μητέρα του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη που δέχθηκε τη δολοφονική επίθεση των ναζί που βγήκαν μέσα από τα γραφεία της Χ.Α στη Μεσογείων:

«Τα τάγματα εφόδου με αυτήν την πράξη τους στον Αλέξη έδειξαν τη ναζιστική μορφή τους. Μετά από αυτό, το αντιφασιστικό κίνημα συμπαραστάθηκε, οργανώθηκε και οφείλω πολλές ευχαριστίες σε αυτό. Στις 8 Απριλίου πραγματοποιήθηκε ένα συλλαλητήριο προς τα γραφεία της Χ.Α. Στις 13 Απριλίου, με μια σύσκεψη που έγινε σε αυτό το χώρο πάρθηκε η απόφαση να δημιουργηθεί μια ομάδα πρωτοβουλίας και να ξεκινήσουμε μια σειρά δραστηριότητες ενάντια στην Χ.Α με στόχο να κλείσουν τα γραφεία της στη Μεσογείων, με πρώτο βήμα να γίνει μια εκδήλωση εδώ στην Πανόρμου στις 5 Ιουλίου. Ελπίζω όλοι να συμμετέχουμε σε αυτήν την πρωτοβουλία. Πρέπει να δώσουμε το στίγμα σε όλη την κοινωνία, ότι ο καθένας κινδυνεύει από τους φασίστες, δεν υπάρχει εξαίρεση για κανένα».

«Τα σωματεία της περιοχής και ευρύτερα πρέπει να είναι το κέντρο αυτής της προσπάθειας. Σαν σωματείο των εργαζομένων του Αγίου Σάββα, όπως και η ΠΟΣΠΕΡΤ έχουμε αποφασίσει ότι συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία, όχι μόνο γιατί το ορμητήριο των ναζί είναι στη γειτονιά μας, αλλά και γιατί, και ιστορικά αν το δει κανείς, αλλά και συγκεκριμένα με την Χ.Α στο Πέραμα, στόχος των φασιστών είναι να διαλύσουν τα σωματεία, να χτυπήσουν συνολικά την εργατική τάξη και τα δικαιώματά της» ξεκίνησε το δικό του άνοιγμα ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου. «Γι’ αυτό παλεύουμε μαζί ενάντια σε μνημόνια, ρατσισμό, φασισμό». 

Καταδικασμένη

Το λόγο πήρε ο δικηγόρος Τάκης Ζώτος: «Μπορούμε να κλείσουμε τα γραφεία της Χ.Α; Είναι ένας ρεαλιστικός στόχος. Η Χ.Α είναι καταδικασμένη στη συνείδηση της πλειοψηφίας του κόσμου και υπάρχει μαζική ανταπόκριση σε αυτό το αίτημα. Είναι πλέον και μια εγκληματική οργάνωση με τη βούλα του δικαστηρίου, υπάρχει το βούλευμα με το οποίο έχει παραπεμφθεί. Μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θεσμικά; 

Η απάντηση είναι όχι. Μπορεί να είναι μόνο νίκη του κινήματος και στόχος του κινήματος. Όπως έγινε στην ΕΡΤ, όπου οι εργαζόμενοι της ΠΟΣΠΕΡΤ με την απεργία τους έχουν πετύχει στην πράξη να ακυρώσουν την προβολή της Χ.Α. Καλούμε όλο τον κόσμο, όλες τις συλλογικότητες της περιοχής στη συγκρότηση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, να πάμε σε μια ανοιχτή εκδήλωση στις 5 Ιούλη και να δούμε πως συνεχίζουμε, με μια απόφαση για μια μεγάλη πορεία τον Σεπτέμβρη.

 «Είναι χαραγμένο στις πλάτες μας και το μυαλό μας. Είναι δεδομένο ότι εμείς είμαστε στο πλευρό όποιας αντιφασιστικής κίνησης γίνεται» τόνισε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, Κώστας Μανταίος. «Χρειάζεται όλοι μαζί να παλέψουμε. Κεντρικός μας στόχος είναι να διαλυθεί αυτή η οργάνωση και θα διαλυθεί αν καταδικαστούν για τις παράνομες πράξεις που έχουν κάνει. Όμως και αυτή η επιδίωξη, να κλείσουν τα γραφεία τους, συσπειρώνει τον κόσμο και μπορεί να κινητοποιήσει τέτοιες δυνάμεις, πάντα το κίνημα για να προχωρήσει θέλει ερεθίσματα». 

«Η φασιστική απειλή είναι ορατή και επικίνδυνη. Επιβεβαιώνεται με τα ποσοστά της Χ.Α στις εκλογές και τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου αλλά και την αποδοχή απόψεων που έχουν σαν πυρήνα το ρατσισμό από ένα μέρος της κοινωνίας» είπε η Έφη Γανιάρη, πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας στην παρέμβασή της. «Για να τη σταματήσουμε χρειάζεται να έχουμε ένα συνολικά πιο ισχυρό εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα, να αποδομούμε τις ρατσιστικές αντιλήψεις και να απαντάμε σε όλες τις φασιστικές επιθέσεις. Σαν ΕΛΜΕ έχουμε συμμετάσχει εδώ και χρόνια σε ό, τι κινητοποίηση υπήρχε στη γειτονιά. Στην συζήτηση που έγινε στην ΕΛΜΕ, υπήρχε μια άποψη ότι προφανώς τα κεντρικά γραφεία είναι ένα σύμβολο της φασιστικής δολοφονικής οργάνωσης αλλά και ένας προβληματισμός αν πρέπει να μπαίνει σαν τίτλος. Εν πάση περιπτώσει, αυτά που ακουστήκαν για την εκδήλωση και την πορεία θα τα μεταφέρω και νομίζω θα υπάρξει συμφωνία. Και βέβαια θέλει πιο ουσιαστική δουλειά, δεν είναι μόνο μια διαδήλωση, είναι να μοιράσουμε υλικό, να μιλήσουμε με τον κόσμο». 

«Χρειάζεται μια καμπάνια μέσα στους συναδέλφους, που θα βγει, θα μιλήσει με τον κόσμο. Ένα πρώτο βήμα μπορεί να είναι μια περιοδεία ενόψει της εκδήλωσης στις 5 Ιούλη. Επειδή βρισκόμαστε σε εκλογές στο σωματείο, θα βγάλουμε νέο ΔΣ, αλλά νομίζω ότι θα είναι εύκολο να βγάλουμε μια απόφαση, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι δράση» τόνισε η Αργυρή Ερωτοκρίτου, ειδικευόμενη γιατρός στο νοσοκομείο Γεννηματά. 

«Το αντιφασιστικό αίσθημα μέσα στον Ερυθρό είναι δυνατό όπως στους περισσότερους εργατικούς χώρους» επισήμανε η Θένια Ασλανίδου, ειδικευόμενη γιατρός στον Ερυθρό. «Θα οργανώσουμε μια καλή εξόρμηση στο νοσοκομείο, άτομο το άτομο, με υπογραφές και θα πιέσουμε για να υπάρξει απόφαση του σωματείου». «Η πρωτοβουλία που παίρνουμε δεν αφορά μόνο το 7ο Διαμέρισμα, αλλά όλα τα διαμερίσματα, όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Χρειάζεται να πιάσουμε όλα τα σωματεία, να μιλήσουμε με όλο τον κόσμο της γειτονιάς, να βγάλουμε άμεσα μια αφίσα για τις 5 Ιούλη» τόνισε η Νίκη Αργύρη από την ΚΕΕΡΦΑ. 

Στο τέλος της σύσκεψης συγκροτήθηκε μια οργανωτική ομάδα για να συντονίσει και να οργανώσει τις δράσεις της Πρωτοβουλίας.