Η Αριστερά
H Pιζοσπαστική Aριστερά και οι εκλογές: Ξεκινούν τοπικές συνελεύσεις παντού

H αρχή έγινε στο Pέθυμνο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 17/6, η πρώτη «αντικαπιταλιστική συνέλευση» στο Ρέθυμνο, με ιδιαίτερη επιτυχία τόσο από άποψη μαζικότητας (πέρασαν συνολικά γύρω στα 80 άτομα) όσο και από άποψη πολιτικής συζήτησης. 

Ως προς το πολιτικό επίπεδο συμφωνήθηκε για την πολιτική φυσιογνωμία του εγχειρήματος:

Βαδίζει στο δρόμο δημιουργίας μιας Αριστεράς που θα στηρίζει και θα εκφράζει τους αγώνες, θα είναι ενωτική, ριζοσπαστική, θα οριοθετείται από το επίσημο πολιτικό σκηνικό και τις εκδοχές της επίσημης Αριστεράς, που θα αναδεικνύει μια αντικαπιταλιστική προοπτική.

Δε θα στηρίζεται σε λογικές αποκλεισμών με βάση ιστορικές / ιδεολογικές αναφορές ή maximum πολιτικών προγραμμάτων.

Δε χωράει λογικές κεντροαριστερών σεναρίων και αλληθωρίσματος σε κυβερνητικές θέσεις με πρόσχημα τον αντινεοφιλελευθερισμό τύπου ΣΥΡΙΖΑ.

Να είναι μακράς πνοής και να εκφραστεί και μετεκλογικά τόσο στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο όσο και σε επιμέρους χώρους (γειτονιές, πόλεις, εργασιακούς, νεολαιίστικους κλπ)

Να μην υποτιμηθεί η οικολογική διάσταση και η περιβαλλοντική καταστροφή ως μέτωπο της αντικαπιταλιστικής πάλης και ανάγκη πρωτοπόρου ρόλου στα αντιπολεμικά – αντιιμπεριαλιστικά κινήματα.

Ως προς το προχώρημα της διαδικασίας:

Η πρώτη «αντικαπιταλιστική συνέλευση» του Ρεθύμνου κατέγραψε την πολιτική της συμφωνία με το πανελλαδικό κείμενο της επιτροπής πρωτοβουλίας και αναγνωρίζει την ανάγκη της τοπικής της έκφρασης και στο Ρέθυμνο.

Συμμετέχει στην πανελλαδική πρωτοβουλία, δηλώνει τη συμμετοχή της στην πανελλαδική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στα μέσα Ιουλίου και κάνει σαφή την πολιτική της βούληση για τη θετική κατάληξη του εγχειρήματος.

Η τοπική πρωτοβουλία  Ρεθύμνου αποφάσισε να βαθύνει και να προχωρήσει την πολιτική συμφωνία του εγχειρήματος και σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε.

Συνεχίζουμε τη δράση μας με τοπικές και ανά χώρους συσκέψεις τόσο στο Ρέθυμνο όσο και σε γύρω χωριά (πχ Ατσιπόπουλο) και θα προχωρήσουμε και σε νέα αντικαπιταλιστική συνέλευση.

Δημιουργήθηκε ανοιχτή συντονιστική επιτροπή με σκοπό την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό της όλης διαδικασίας.    

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ


Ρέθυμνο

Την Κυριακή 17 Ιούνη πραγματοποιήθηκε η 1η Αντικαπιταλιστική Συνέλευση στο Ρέθυμνο. Μετά την εκδήλωση της Αθήνας με 1000 και πλέον άτομα οι αντικαπιταλιστικές συνελεύσεις της επιτροπής πρωτοβουλίας γεμίζουν έμπνευση και αισιοδοξία τον κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της συνέλευσης του Ρεθύμνου με πάνω από 80 άτομα που συζήτησαν με ενδιαφέρον το κατέβασμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις εκλογές. 

Οι ομιλητές που άνοιξαν την κουβέντα έβαλαν την αναγκαιότητα να πραγματοποιηθεί το κατέβασμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε αυτές τις εκλογές. Ενθουσιασμό προκάλεσε η τοποθέτηση του Π. Παναγιωτακόπουλου από το ΣΕΚ ο οποίος παίρνοντας τα παραδείγματα της Γαλλίας και της Ιταλίας ξεκαθάρισε τι Αριστερά θέλουμε: μακριά απ’ τους σεχταρισμούς αλλά και από τις συγκυβερνήσεις με τη σοσιαλδημοκρατία. Ο Στέφανος Tριανταφυλίδης από την APAN τόνισε πως οι εκλογές είναι πεδίο παρέμβασης της Αριστεράς και απαραίτητη η κάθοδος του μαχητικότερου κομματιού της, της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, σε αυτές. Ο Νίκος Τσιμιτάκης, εκπαιδευτικός  ήταν πραγματικά αυτός που γέμισε με έμπνευση τη βραδιά τονίζοντας πως αυτή είναι η αριστερά που θέλουμε, αυτή που πρωτοστάτησε το προηγούμενο διάστημα με το «16» και γι’ αυτό πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσει δίνοντας δυναμική στους επόμενους αγώνες. 

Η συζήτηση ήταν πλούσια με χαρακτηριστική την τοποθέτηση του αγωνιστή Μ. Ηλιάκη που τόνισε ότι «η συγκεκριμένη κίνηση θα πρέπει να έχει και οικολογική κατεύθυνση» αλλά και εξέτασε τον τρόπο που η ριζοσπαστική αριστερά κατέληξε να κατεβαίνει ενωτικά μετά τις μάχες του προηγούμενου χρόνου.  Ο κόσμος από κάτω πήρε πολλές φορές το λόγο βάζοντας το πόσο επιτακτικά πρέπει αυτή η κίνηση να πάρει σάρκα και οστά σε αυτές τις εκλογές προσθέτοντας την ανάγκη παρέμβασης του εγχειρήματος στο αντιπολεμικό, αντικυβερνητικό και οικολογικό κίνημα, ενώ επισημάνθηκε ότι η πρέπει να βάλουμε φρένο στους Καρατζαφέρηδες και τους Παπαθεμελήδες κλείνοντάς τους το δρόμο για τη Βουλή και βάζοντας στη θέση τους τη Ριζοσπαστική Αριστερά. 

Στο τέλος της εκδήλωσης ανακοινώθηκε η απόφαση της αντικαπιταλιστικής συνέλευσης της επιτροπής πρωτοβουλίας Ρεθύμνου που έδινε τον τόνο πως το Σάββατο ήταν μόνο η αρχή καλώντας όλο τον κόσμο να ανεβεί στη μεγάλη πανελλαδική συνέλευση στην Αθήνα όπου και θα αποφασισθεί το τελικό κατέβασμα στις εκλογές. Επίσης συστάθηκε μια 6μελής συντονιστική επιτροπή που θα συντονίζει τις δράσεις της πρωτοβουλίας μέχρι τα μέσα Ιούλη.

Πάρθηκε απόφαση για την πρώτη κοινή παρέμβαση –εξόρμηση της επιτροπής στην Συναυλία που διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ρεθύμνου, την    Τετάρτη 20 Ιούνη στις 9μμ στην Παραλία για την επαναλειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής. 

Καρλατήρα Γεωργία


Στο κέντρο της Aθήνας

Μετά την επιτυχία της συνέλευσης στο Θέατρο Αλίκη στις 9 Ιούνη, που είχε μάλιστα και μεγάλη συμμετοχή και από τις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, προχωρήσαμε σε μία σειρά από συσκέψεις. Η πιο επιτυχημένη ήταν στα Εξάρχεια, όπου συμμετείχαν πάνω από 30 άτομα, από όλες τις κινήσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για το κατέβασμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις εκλογές, από την ΑΡΑΝ, την ΑΡΑΣ, ΟΚΔΕ, το ΣΕΚ και πολλούς Ανένταχτους.

Εγινε μία γρήγορη ενημέρωση και από όλους βγήκε πόσο θετική ήταν η συνέλευση στις 9 Ιούνη και εκφράστηκε η διάθεση να προχωρήσουμε σε τοπικές πρωτοβουλίες σαν συνέχεια. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μία τοπική συνέλευση την Παρασκευή 29 Ιούνη, στο Θεατράκι στο Λόφο του Στρέφη. Πηγαίνοντας προς τα εκεί βάλαμε να οργανώσουμε μία σειρά από βήματα. Πρώτον βγάλαμε μία κοινή αφίσα, μία κοινή προκήρυξη και στη συνέχεια ορίσαμε ένα πρόγραμμα κοινών εξορμήσεων και περιοδειών στη Λαϊκή της Καλλιδρομίου, στο Μετρό Αμπελόκηποι, στον ΗΣΑΠ στη Βικτόρια και σε κάποιους εργατικούς χώρους της γειτονιάς. Επίσης κανονίστηκε αυτή την εβδομάδα να γίνει μία περιοδεία στις καφετέριες στην πλατεία Εξαρχείων, όπου όπως ξέρουμε συγκεντρώνουν πολύ νεολαία.  Επίσης αποφασίσαμε να ανοιχτούμε στις διπλανές γειτονιές όπως στου Γκύζη και στους Αμπελόκηπους.

Ετσι το Σάββατο το πρωί βγήκαμε 8-10 άτομα στη Λαϊκή της Καλλιδρομίου, μοιράζοντας την κοινή προκήρυξη και το κείμενο της Πρωτοβουλίας μαζικά. Η ανταπόκριση ήταν πολύ θετική. Μιλήσαμε με εργαζόμενους, δικηγόρους, φοιτητές και μάλιστα κάποιοι από αυτούς δήλωσαν συμμετοχή στην τοπική Πρωτοβουλία. Αυτή την εβδομάδα συνεχίζουμε, έχοντας στα χέρια μας και την αφίσα της εκδήλωσης, με ένα πρόγραμμα κοινών αφισοκολλήσεων, ενώ την Τετάρτη στις 20/6 έχουμε νέα σύσκεψη για να συζητήσουμε τα αποτελέσματα των παρεμβάσεών μας και να οριστικοποιήσουμε τα επόμενα βήματα.  

Στην Κυψέλη, στα Πατήσια και στο Γαλάτσι γίνανε κάποιες μικρότερες προσπάθειες, που ήταν προετοιμαστικές για τη μεγάλη σύσκεψη που έχουμε την Τρίτη 19/6 στη Γκράβα. Και σε αυτές τις συσκέψεις συμμετείχε κόσμος οργανωμένος, ανένταχτοι εργαζόμενοι και εκπαιδευτικοί. Ο στόχος είναι να οργανώσουμε μία μεγάλη σύσκεψη και να προχωρήσουμε σε μία μεγάλη Γενική Συνέλευση στην Γκράβα. Στο Γαλάτσι και στον ΗΣΑΠ στα Πατήσια έγιναν κοινές εξορμήσεις της Πρωτοβουλίας. 

Σε γενικές γραμμές ο κόσμος που συναντήσαμε αυτή την εβδομάδα και από το χώρο του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ είχε σαν γενική τοποθέτηση ότι ήταν ώρα να παρθεί αυτή η πρωτοβουλία, έπρεπε να γίνει, ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τους σεκταρισμούς να μας καθορίσουν και χρειάζεται να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Ανταποκρινόμενοι λοιπόν σε αυτές τις απαιτήσεις συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας.

Γιάννης Αγγελόπουλος              


Βύρωνας

Την Πέμπτη 14/6 πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη της Πρωτοβουλίας για τη Ριζοσπαστική Αριστερά στο Βύρωνα- Παγκράτι- Καισαριανή. Η προσέλευση οργανωμένων και ανένταχτων συντρόφων, που υπογράφουν το 1ο κείμενο της πρωτοβουλίας, ήταν παραπάνω από ενθαρρυντική. Σύντροφοι από το ΣΕΚ, την ΑΡΑΣ, την ΑΡΑΝ, την ΟΚΔΕ- Σπάρτακος και ανένταχτοι, σύνολο 18 άτομα δημοκρατικά και με ενθουσιασμό συνεδριάσαμε με κέντρο την οργάνωση της πρώτης αντικαπιταλιστικής συνέλευσης στην περιοχή μας. 

Απ’ όλες τις τοποθετήσεις ήταν καθαρό ότι μετά τη μεγάλη επιτυχία της 9/6 στο Θέατρο Αλίκη, το στοίχημα είναι να μάθει ο κόσμος της γειτονιάς για το νέο εγχείρημα και να παλέψουμε ώστε η αντικαπιταλιστική συνέλευση να είναι πετυχημένη και μαζική. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ιδιωτικός υπάλληλος, είπε: «Συμμετέχω στην τοπική πρωτοβουλία και χαιρετίζω τη σημερινή σύσκεψη. Μετά τις καταλήψεις ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί. Εχω μιλήσει με 10 άτομα για την πρωτοβουλία και τα 9 ήταν θετικά. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η ένωσή μας δεν είναι προσωρινή και πάνω απ’ όλα να βάλουμε τους ανταγωνισμούς στην άκρη προκειμένου να βρούμε τους χιλιάδες αυτούς ανοργάνωτους, αλλά πρωταγωνιστές των μαχών και να τους συσπειρώσουμε». Στον ίδιο τόνο κινήθηκαν οι υπόλοιπες τοποθετήσεις με υγιείς προβληματισμούς για την περαιτέρω διεύρυνση της πρωτοβουλίας αλλά και για τα οργανωτικά μας βήματα στο τοπικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα αποφασίσαμε να προχωρήσουμε άμεσα στην εκτύπωση αφίσας της πρωτοβουλίας που να καλεί στις 27/6, 8μμ, στο Ταπητουργείο (θεατράκι) όλο τον κόσμο από Βύρωνα, Παγκράτι, Καισαριανή, να βγάλουμε προκήρυξη με τα πρώτα 12 ονόματα που υπογράφουν σ’ αυτήν την πρωτοβουλία τοπικά, και το κυριότερο το μοίρασμα των κοινών εξορμήσεων και αφισοκολλήσεων στις περιοχές μας. Σ’ αυτό συμφωνήσαμε ότι θα ήταν θετική η δημοσίευση του καλέσματος για τις 27/6 στις τοπικές εφημερίδες του Δήμου Βύρωνα- Παγκρατίου- Καισαριανής. Και επειδή σε αυτή τη μάχη είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούμε πολλά χρήματα, ο Δ. Παπαϊωάννου ανέλαβε να είναι υπεύθυνος οικονομικών της τοπικής επιτροπής. Τέλος, κλείσαμε ανανεώνοντας το ραντεβού μας την Πέμπτη 21/6 στη νέα σύσκεψη  ώστε να οργανώσουμε καλύτερα την τελική  μας ευθεία προς την αντικαπιταλιστική μας συνέλευση.   

Η αφίσα ήδη τυπώθηκε από το Σάββατο και έτσι προχωράμε σε πολλά συνεργεία αφισοκόλλησης αυτή τη εβδομάδα και στους 3 δήμους με στόχο να γεμίσουμε το θεατράκι του Ταπητουργείου στις 27/6 με όλον αυτό τον κόσμο που θέλει να εκφράσει και πολιτικά τους αγώνες και τις νίκες του. 

Ολοι στο Ταπητουργείο 27/6, 8μμ

Χρήστος Αργύρης


Ηλιούπολη 

Μετά από την πετυχημένη συνέλευση της Πρωτοβουλίας για την ενωτική παρέμβαση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιούνη, ξεκινήσαμε να υλοποιήσουμε την απόφαση που πάρθηκε για αντίστοιχες τοπικές συνελεύσεις στην περιοχή μας που ενώνει  Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Ελληνικό και Γλυφάδα.

Πραγματοποιήσαμε μία πρώτη σύσκεψη την Τετάρτη στην Ηλιούπολη με άτομα που ανήκουν στις συνιστώσες της πρωτοβουλίας (ΑΡΑΣ, ΑΡΑΝ, ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, ΣΕΚ) καθώς και ανένταχτους αγωνιστές. Εκεί αποφασίσαμε να κάνουμε την τοπική αντικαπιταλιστική συνέλευση μας τη Δευτέρα 25 Ιούνη στις 7.30μμ στο Δημοτικό Θέατρο Αργυρούπολης (Ολυμπίας 5, τέρμα λεωφ. 208). 

Ακολούθησε μία δεύτερη, πιο διευρυμένη, σύσκεψη το Σάββατο όπου τοποθετήθηκαν άτομα από όλες τις οργανωμένες συνιστώσες όπως και ανένταχτοι, τονίζοντας την σημαντικότητα αυτής της πρωτοβουλίας καθώς και την αναγκαιότητα  να συνδεθεί αυτή η πρωτοβουλία με τα κινήματα που έχουν αναπτυχθεί το προηγούμενο διάστημα σε επίπεδο γειτονιάς (πχ ΚΥΤ Ηλιούπολης, Παραλία Ελληνικού, ελεύθεροι χώροι, περιφερειακός δρόμος Υμηττού κ.α.). Κατόπιν διαμορφώσαμε ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσης με τα άμεσα βήματα που χρειάζονται να γίνουν προκειμένου να γίνει γνωστή η συνέλευση στην Αργυρούπολη και συνεπώς να ανοίξει η συζήτηση για τη νέα αριστερά στις περιοχές μας.

Αποφασίσαμε να γίνουν μαζικές αφισοκολλήσεις την Τρίτη, Τετάρτη, και Πέμπτη, με την αφίσα που καλεί στη συνέλευση, σε Ηλιούπολη, Αργυρούπολη. Ελληνικό, και Γλυφάδα. Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε εξορμήσεις στις γειτονιές όπου θα μοιράσουμε μαζικά τη διακήρυξη της επιτροπής πρωτοβουλίας μαζί με το κάλεσμα για τη συνέλευση. Πιο συγκεκριμένα, εξορμήσεις θα γίνουν την Παρασκευή 7.30μμ στην κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης, το Σάββατο 11πμ στη λαϊκή της Αργυρούπολης, και ταυτόχρονα στο σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλος στο Ελληνικό. Τέλος θα επισκεφτούμε τους εργατικούς χώρους όπως τα Δημαρχεία Ηλιούπολης, Ελληνικού και Αγ. Δημητρίου καθώς και το εργοστάσιο ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό. 

Στόχος μας είναι να πραγματοποιηθεί μία μαζική και πετυχημένη συνέλευση τη Δευτέρα 25 Ιούνη  ώστε μέσα από αυτή τη διαδικασία να ανοίξει η συζήτηση με τον κόσμο της περιοχής για τη νέα αριστερά που θέλουμε να φτιάξουμε και να χτίσουμε σχέσεις πολύτιμες για τη συνέχεια. Τέλος θέλουμε να δοθεί το βήμα όχι μόνο στις οργανωμένες δυνάμεις αλλά σε όλους τους ανθρώπους που έχουν δώσει μάχες, που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί και που αναζητούν μια ενωμένη μαχητική αριστερά με προοπτική και αποτελεσματική παρέμβαση.

Χριστίνα Κόϊκα  


Γιάννενα

Την Τρίτη 19/6 έγινε στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων η 4η σύσκεψη της επιτροπής Πρωτοβουλίας Ιωαννίνων για τη Ριζοσπαστική Αριστερά και τις εκλογές. Από την 1η σύσκεψη της επιτροπής μέχρι σήμερα δεκάδες αγωνιστές από τις φοιτητικές καταλήψεις, το ΔΕΠ, τους εκπαιδευτικούς, το σωματείο Μετάλλου, έχουν παρευρεθεί στις συσκέψεις και όχι μόνο. Εχουμε οργανώσει μία σειρά από κοινές παρεμβάσεις-εξορμήσεις στις Εργατικές Πολυκατοικίες, την Εκθεση Βιβλίου, τη Νομαρχία, ενώ εδώ και μία εβδομάδα λειτουργεί τραπεζάκι της πρωτοβουλίας στη Λέσχη  του πανεπιστημίου. Εχουμε στείλει άρθρα στον τοπικό Τύπο και έχουμε πλημμυρίσει τα Γιάννενα με αφίσες και πανώ  για την τοπική ανοιχτή αντικαπιταλιστική συνέλευση την Πέμπτη 21/6, 7μμ στο Πάρκο Λιθαρίτσια. 

Η εικόνα από όπου και αν παρεμβήκαμε είναι ότι η πρωτοβουλία αυτή αγκαλιάζει όχι μόνο τους αγωνιστές του νέου κινήματος των απεργιών και των καταλήψεων αλλά και μια σειρά από παλιούς αγωνιστές  που μπροστά σ΄ αυτή την πρωτοβουλία βγαίνουν από την απογοήτευση.  Ο στόχος είναι από σύσκεψη σε σύσκεψη όλο και περισσότεροι να υπογράφουν και να μπαίνουν σ’ αυτή την πρωτοβουλία, ενώ ήδη έχουμε ξεκινήσει προσπάθειες να ανοιχτούμε και στις γύρω περιοχές την Ηγουμενίτσα και την Αρτα.

Γιώργος Τσιρώνης


Πάντειος

Την Δευτέρα 18/6 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η αντικαπιταλιστική συνέλευση Παντείου. Το εγχείρημα είχε κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες, καθώς λόγω εξεταστικής ήταν δύσκολο σε πολύ ανένταχτο κόσμο που ενδιαφερόταν, να έρθει, όμως, παρόλα αυτά στην συνέλευση ήρθαν συνολικά 30 άτομα – και πρόσθετα κάποιοι φοιτητές από άλλες σχολές- και έγιναν πολλές τοποθετήσεις.

Οι πρώτες τοποθετήσεις ήταν από τις οργανωμένες συνιστώσες που στηρίζουν την προσπάθεια για το ενωτικό κατέβασμα της ριζοσπαστικής αριστεράς (ΟΚΔΕ-ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, ΣΕΚ, ΑΡ.ΑΝ., ΑΡ.Α.Σ.)και στην συνέχεια ακολούθησαν και οι υπόλοιπες τοποθετήσεις. Όπως, σε κάθε ζωντανή και δημοκρατική συζήτηση πόσο μάλλον σε μία συζήτηση της επαναστατικής αριστεράς υπήρξαν και αντίθετες απόψεις που εκφράστηκαν από συντρόφους του ΝΑΡ. 

Όμως, το γενικό συμπέρασμα ήταν, ότι στηρίζουμε την προσπάθεια που ξεκίνησε στις 9/6 και θέλουμε να προχωρήσει, δεχόμαστε την διακήρυξη ως βάση για την πολιτική συζήτηση. Σε αυτή τη λογική και λαμβάνοντας υπόψη τον διάλογο που αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια της συνέλευσης, καταλήξαμε σε ένα σύντομο κείμενο που συνοψίζει κάποια κύρια στοιχεία, σχετικά με την φυσιογνωμία και το πολιτικό περιεχόμενο του εγχειρήματος. 

Επίσης, αποτυπώθηκαν και κάποια συγκεκριμένα ζητήματα για το πανεκπαιδευτικό μέτωπο και το φοιτητικό κίνημα, με το σκεπτικό, ότι ανοίγοντας την συζήτηση σε κάθε επιμέρους χώρο, είναι αναγκαίο να εμπλουτίζεται με την συμβολή όλων μας, ώστε στα μέσα Ιουλίου στην καταληκτική Πανελλαδική συνέλευση –που θα συμμετέχουμε για να  μεταφέρουμε και την απόφαση- θα γίνει ακόμα πιο ουσιαστική κουβέντα και να υπάρχει η συνολική εικόνα της συζήτησης από κάθε αντικαπιταλιστική συνέλευση.

 Δημήτρης Κουτσούρης 


Θεσσαλονίκη

Με γοργούς ρυθμούς προχωράει η καμπάνια για την Πρωτοβουλία της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις εκλογές και στη Θεσσαλονίκη. Τη Δευτέρα 11/6 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην ΕΔΟΘ προκειμένου να συζητηθεί η συγκεκριμένη υλοποίηση της καμπάνιας το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς και η οργάνωση της συνέλευσης που θα γίνει και εδώ προκειμένου να ανοίξει ακόμα περισσότερο η συζήτηση για την ενωτική πρωτοβουλία. Στη συνάντηση συμμετείχαν περίπου 20 φοιτητές και εργαζόμενοι, οι περισσότεροι από φορείς που έχουν δηλώσει ότι συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία αλλά και διάφοροι άλλοι που ήρθαν να το παρακολουθήσουν ως παρατηρητές.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τις εισηγήσεις μελών από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, την Αριστερή Ανασύνθεση και την Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση οι οποίοι αναφέρθηκαν στην επιτυχία της συνέλευσης που έγινε στην Αθήνα στις 9/6 με την παρουσία σχεδόν 1000 ατόμων, στην ιστορική ευκαιρία που παρουσιάζεται για τη Ριζοσπαστική Αριστερά να παίξει σημαντικό ρόλο στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό μετά από μια τόσο έντονη κινηματικά περίοδο και στην ανάγκη η προσπάθεια αυτή να γίνει με ενωτικό τρόπο μέσα από αυτή την Πρωτοβουλία και όχι πολυδιασπασμένα. 

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι, εκφράζοντας είτε τον ενθουσιασμό τους για τη συνέχεια αυτού του εγχειρήματος, είτε τις διαφωνίες τους και τις επιφυλάξεις τους για το πως θα προχωρήσει μελλοντικά αυτή η συνεργασία. Μετά το τέλος των τοποθετήσεων ακολούθησε κλείσιμο από τους αρχικούς εισηγητές όπου ανακοινώθηκε και η ημερομηνία της συνέλευσης στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 25/6 7μμ στο 4ο Πάρκο Παραλίας. Όλοι όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 25 Ιούνη ώστε η συζήτηση να συνεχιστεί, με πολύ περισσότερο κόσμο αυτή τη φορά, όπως και στην Αθήνα.

Επόμενο βήμα της πρωτοβουλίας στη Θεσσαλονίκη είναι η οργάνωση και η προπαγάνδιση της συνέλευσης στις 25/6. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχουμε ξεκινήσει αφισοκολλήσεις και εξορμήσεις σε γειτονιές, σχολές και εργατικούς χώρους ώστε το γεγονός να γίνει κεντρικό στην πόλη και ταυτόχρονα όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος να ενημερωθεί και να γίνει κομμάτι της προσπάθειάς μας ώστε η συνέλευση να είναι όσο το δυνατόν μαζικότερη και πλούσια σε συζήτηση. Συγκεκριμένα οι εξορμήσεις στη φοιτητική λέσχη έχουν αρχίσει να γίνονται από κοινού με τη συμμετοχή φοιτητών από τα ΕΑΑΚ και την Πρωτοβουλία Γένοβα, δείγματα της δυναμικής που μπορεί να ξεδιπλώσει η κοινή μας δράση. Θέλουμε να γενικεύσουμε αυτά τα παραδείγματα παντού για να πάμε με τους καλύτερους όρους για μια τεράστια εκδήλωση.

Νίκος Τουρνάς