Εργατικό κίνημα
Κυβέρνηση και εργοδοσία ρίχνουν τα βάρη στους εργαζόμενους: Συμπαράσταση στους εργάτες του Σκαραμαγκά

Εκατοντάδες εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Απασχόλησης την Τρίτη 19 Ιούνη το πρωί. «Πάρτε πίσω τις απολύσεις» και «κάτω τα χέρια από τα ναυπηγεία» ήταν τα συνθήματα που φώναζαν. Οι εργάτες του Σκαραμαγκά απαιτούν να ανακληθούν οι 12 απολύσεις που ανακοίνωσε στις 31 Μάη η εργοδοσία και από την κυβέρνηση να «σταματήσει να κάνει τον Πόντιο Πιλότο» όπως έγραφε ένα πλακάτ που κρατούσε ένας απεργός. 

Αντιπροσωπεία του σωματείου συναντήθηκε με τον Γιακουμάτο, ο οποίος είπε ότι «θα ασκήσει πιέσεις στην εταιρεία» λόγια του αέρα δηλαδή. Την Παρασκευή η διοίκηση του σωματείου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο των Ναυπηγείων και την Δευτέρα θα γίνει νέα συνάντηση στο υπουργείο Απασχόλησης και μετά η διοίκηση του σωματείου θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα. 

Οι απεργοί του Σκαραμαγκά υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα και με το σύνθημα «εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι» τους απεργούς του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών που έκαναν απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο την ίδια ώρα. «Είμαι νέος εργαζόμενος στο ναυπηγείο και δεν θέλω να ζω κάτω από το άγχος της απόλυσης» μας είπε ο Γιώργος «Η εταιρεία εκβιάζει και η κυβέρνηση σφυρίζει κλέφτικα. Ολοι συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις μέχρι να παρθούν πίσω οι απολύσεις.» 

Η συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Απασχόλησης συνοδεύτηκε με εξάωρη στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας, ώστε να γεμίσουν τα πούλμαν και να κατέβουν οι απεργοί στο κέντρο της Αθήνας. Η 19 Ιούνη ήταν η δεύτερη μέρα κινητοποίησης για τους εργαζόμενους των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Την προηγούμενη μέρα, Δευτέρα 18 Ιούνη, οι εργαζόμενοι έκαναν δυο τρίωρες στάσεις εργασίας, από τις 12.30 μέχρι τις 3 το μεσημέρι και από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 5.30 το απόγευμα. 

Στη διάρκεια της πρώτης τρίωρης στάσης το σωματείο οργάνωσε συναυλία διαμαρτυρίας, έξω από την πύλη Β του ναυπηγείου. 

Tραγούδια

Εκατοντάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο ναυπηγείο, κάτω από έναν καυτό ήλιο άκουσαν για ώρα τους Αναστασία Μουτσάτσου, Παντελή Θαλασσινό και Μανόλη Πυροβολάκη να εκφράζουν με τα τραγούδια την συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργατών του ναυπηγείου. Με ρυθμικά χειροκροτήματα και σφιγμένες γροθιές οι απεργοί απαντούσαν στα τραγούδια δηλώνοντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν ενωμένοι ενάντια στους εκβιασμούς της εργοδοσίας. 

Ο Βασίλης Καρακίτσος, γραμματέας του σωματείου του Σκαραμαγκά μας είπε: «Η εταιρεία έκανε 12 απολύσεις και εκβιάζει για ακόμα 100 απολύσεις. Θέλει να πάρει χρήματα μέσω πιέσεων στην κυβέρνηση για την παραλαβή του υποβρύχιου Παπανικολής. Από την άλλη η κυβέρνηση λέει ΄σας χρωστάμε λεφτά μας χρωστάτε έργο΄. Από τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν συνολικά η παραγγελία των υποβρυχίων, η εταιρεία έχει πάρει το 1.5 και δεν έχει παραδώσει κανένα υποβρύχιο! Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να τα πάρουν όλα τα χρήματα και μετά να παρατήσουν τα ναυπηγεία και να φύγουν. Εμείς με τις κινητοποιήσεις μας, τις στάσεις εργασίας, τα κλεισίματα του δρόμου, τη σημερινή συναυλία, κάνουμε γνωστό το πρόβλημα και πιέζουμε για λύση. Θα συνεχίσουμε.» 

Η γερμανική πολυεθνική Thyssen Krupp Group έχει ουσιαστικά υπό τον έλεγχό της τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά εδώ και κάμποσα χρόνια και η μόνιμη τακτική της είναι να εκβιάζει με κλείσιμο τμημάτων και απολύσεις για να αποσπάει χρήματα από τις παραγγελίες του δημοσίου, ιδιαίτερα τις στρατιωτικές δαπάνες. 

Η κυβέρνηση παίζει τα δικά της παιχνίδια με την εταιρεία, παζαρεύει και της κάνει τα χατήρια, ρίχνοντας τα βάρη στις πλάτες των εργαζόμενων. Ο Αλογοσκούφης, ο Μεϊμαράκης, ο Γιακουμάτος, παριστάνουν τους «Πόντιους Πιλάτους» δηλαδή σταυρώνουν κυριολεκτικά τους εργαζόμενους στον Σκαραμαγκά. Αλλωστε στο πρόγραμμα της ΝΔ είναι η απελευθέρωση των απολύσεων, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, ιδιαίτερα στα πιο συνδικαλισμένα τμήματα της εργατικής τάξης, όπως είναι το Ναυπηγείο του Σκαραμαγκά.

Οι εργαζόμενοι του Σκαραμαγκά το 1994-95 είχαν δώσει ένα σκληρό αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση που προωθούσε η τότε κυβέρνηση Σημίτη. Τα επόμενα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να σπρώξουν βήμα-βήμα τα ναυπηγεία στα χέρια των αρπακτικών της αγοράς. Αλλά δεν κατάφεραν να διαλύσουν ούτε τον συνδικαλισμό ούτε τις περισσότερες από τις κατακτήσεις των εργαζόμενων. 

Σήμερα, οι εργάτες του Σκαραμαγκά δεν πρόκειται να επιτρέψουν ούτε στην Thyssen ούτε στην ΝΔ να γυρίσουν πίσω τα ρολόι στην εποχή του Νιάρχου και της πλήρους εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις μπορούν να επιβάλουν την ανάκληση των απολύσεων και το σταμάτημα των εκβιασμών.