Εργατικό κίνημα
Εθνική Τράπεζα: 24ωρη πανελλαδική απεργία

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα, τη Δευτέρα 25 Ιούνη. Την απεργία την κήρυξε ο ΣΥΕΤΕ σαν απάντηση στις προκλήσεις της εργοδοσίας που ξεδιπλώνονται το τελευταίο διάστημα σε όλα τα μέτωπα. 

Ενα από τα βασικά αιτήματα της απεργίας είναι η ανάκληση της απόλυσης ενός συναδέλφου, που έγινε κατά παράβαση του Κανονισμού Εργασίας που έχει υπογράψει ο ΣΥΕΤΕ το 2001 και προβλέπει ότι απόλυση γίνεται «μόνο για σοβαρό λόγο». Αυτό που προσπαθεί να επιτύχει η εργοδοσία είναι να «κατοχυρώσει» ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι εργαζόμενοι μέσω των δημόσιων διαγωνισμών, δεν θα έχουν την κάλυψη των Συλλογικών Συμβάσεων που έχει υπογράχει το σωματείο. 

Η δεύτερη πρόκληση είναι η ένταξη 1.000 περίπου νέων εργαζόμενων της Εθνικής στο Επικουρικό του ΙΚΑ αναδρομικά από 1.1.2005. Είναι μια ευθεία βολή στα ασφαλιστικά δικαιώματα και στα ταμεία των τραπεζοϋπάλληλων, μια προσπάθεια να προχωρήσει η εφαρμογή του αντεργατικού νόμου του Αλογοσκούφη για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων. 

Επίσης ο ΣΥΕΤΕ καταγγέλει την σκανδαλώδη πρόσληψη «στελεχών από την αγορά» που βαφτίζονται «ειδικοί συνεργάτες» και «ειδικοί σύμβουλοι» με παχυλές αμοιβές. 

Καμιά από αυτές τις προκλήσεις δεν πρέπει να περάσει. Οι τραπεζοϋπάλληλοι ήταν από τους πρώτους κλάδους που ήρθαν σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση της ΝΔ την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2005. Σήμερα που αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται σε κρίση, πρέπει να συνεχίσουν ακόμα πιο δυναμικά στον ίδιο δρόμο.