Εργατικό κίνημα
Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης: 24ωρη απεργία

24ωρη απεργία πραγματοποίησε την Πέμπτη 14 Ιούνη η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, μαζί με την ΠΟΕΔΗΝ. Η απόφαση για την 24ωρη απεργία πάρθηκε στη Γενική Συνέλευση της ΕΝΙΘ στις 7/6, που ήταν η πρώτη  ΓΣ μετά τη συγκρότηση του νέου ΔΣ της Ενωσης.  Αυτό που συζητήθηκε κυρίως στη συνέλευση ήταν η στάση των νοσοκομειακών γιατρών απέναντι στην κοροϊδία  του Αβραμόπουλου για δήθεν προσλήψεις στα νοσοκομεία αλλά και η στάση της ΟΕΝΓΕ που σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι υπάρχει «πρόοδος» στα αιτήματα των γιατρών (ωράρια, εφημερίες, μισθολογικά προσλήψεις) και ότι σχεδιάζει την υπογραφή της ΣΣΕ.

 Εγινε μία πολύ καλή συζήτηση γύρω από την αγωνιστική στάση που χρειάζεται να υιοθετήσουν οι γιατροί και αποφασίστηκε ύστερα από πρόταση της Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ- Νυστέρι να προχωρήσουμε στην 24ωρη μαζί με την ΠΟΕΔΗΝ σαν απάντηση στον Αβραμόπουλο. Αποτέλεσμα ήταν να τυπωθεί αφίσα και προκήρυξη που καλούσε όλους τους γιατρούς στην απεργία, ενώ δόθηκε και συνέντευξη τύπου. Tο αποτέλεσμα ήταν την παραμονή της απεργίας η εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Θεσσαλονίκης να κυκλοφορήσει με πρωτοσέλιδο τα προβλήματα των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και την απεργία καθώς και ένα δισέλιδο αφιέρωμα.

Την ημέρα της συγκέντρωσης έξω από το ΔΥΠΕ στην Αριστοτέλους οργανώσαμε ένα χάπενιγκ όπου μοιράζαμε κουλούρια στους περαστικούς μαζί με ένα μικρό κείμενο, δείχνοντας συμβολικά τι έχουν πάρει οι γιατροί από τον υπουργό Υγείας τόσο σε προσλήψεις όσο και σε αυξήσεις. Ηταν μία πολύ καλή πρωτοβουλία που την αγκάλιασαν κυρίως ειδικευόμενοι. 

Μέσα σε όλη αυτή την κινητοποίηση ανοίξαμε τη συζήτηση και για την καμπάνια για το κατέβασμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς , σε μία προσπάθεια να εκφραστεί και κίνημα των νοσοκομειακών γιατρών σε αυτές τις εκλογές. Μέχρι στιγμής το κείμενο της πρωτοβουλίας έχουν υπογράψει αρκετοί γιατροί της ΕΝΙΘ και το επόμενο άμεσο ραντεβού είναι στην αντικαπιταλιστική συνέλευση της Θεσσαλονίκης. 

Γιάννης Κούτρας
μέλος νοσοκομειακής επιτροπής Ιπποκράτειου