Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση, 14/6

Δημόσια Υγεία και μαζικές προσλήψεις προσωπικού ήταν το κεντρικό αίτημα των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία που πραγματοποίησαν πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση μπροστά στο υπουργείο Υγείας την Πέμπτη 14/6. Ηταν εκεί με τα πανώ τους εργαζόμενοι από το Τζάνειο, το Αττικό, τον Αγ. Σάββα και δεκάδες άλλα νοσοκομεία, ενώ συμμετοχή είχαν και εργαζόμενοι από νοσοκομεία της επαρχίας. Στη συνέχεια έκαναν πορεία στη βουλή και στο λογιστήριο του κράτους.

«Το νοσοκομείο Αγ. Ανδρέας της Πάτρας έχει αυτή τη στιγμή 420 κενές οργανικές θέσεις», μας είπε ο Κώστας Πετρόπουλος πρόεδρος του σωματείου. «Μόνο την τρέχουσα χρονιά με βάση τα στοιχεία που έχουμε ως σωματείο περιμένουμε 170 συνταξιοδοτήσεις. Οι προσλήψεις τις οποίες αναμένουμε δεν υπερβαίνουν τις 15. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι από την 1/1/2008 η κατάσταση θα είναι δραματική. Εμείς ανησυχούμε για αυτό και δώσαμε σήμερα το παρόν μας στην απεργιακή συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ. Σα σωματείο έχουμε αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις για το δίμηνο Ιούνιο- Ιούλιο, με καθημερινές στάσεις εργασίας και αποχή από την υπηρεσία κάθε τμήματος και στην πορεία θα κλιμακώσουμε όλοι μαζί οι εργαζόμενοι. 

Οι κινητοποιήσεις μας έχουν τη μορφή της διαμαρτυρίας στα σκαλιά του νοσοκομείου, στη συνέχεια πάμε στην αντίστοιχη υπηρεσία και κάνουμε κατάληψη, κάνουμε παράσταση διαμαρτυρίας  στα γραφεία της διοίκησης και κάνουμε και εκεί κατάληψη στα γραφεία. Επίσης κάνουμε κατάληψη στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου και δεν τους αφήνουμε να συνεδριάσουν. 

Προσλήψεις

Το μόνο πράγμα που έχουμε να πούμε στον υπουργό Υγείας είναι ότι η πολιτική του είναι επιεικώς απαράδεκτη, όχι μόνο σε ότι έχει να κάνει με τα μισθολογικά μας, αλλά και με την ανάπτυξη των νοσοκομείων, και κυρίως στις προσλήψεις που κάθε φορά μας έταζε, και οι οποίες είναι ακάλυπτες επιταγές».

«Στο νοσοκομείο του Αιγίου τα χειρουργεία καταστράφηκαν από πυρκαγιά στις 16/3» μας είπε η Μαρία Ξηρού πρόεδρος του σωματείου. «Την ίδια ημέρα παραβρέθηκε ο υπουργός Υγείας ο οποίος δεσμεύτηκε ότι σε δύο μήνες θα λειτουργούν δύο χειρουργικά τραπέζια και μέσα σε ένα εξάμηνο θα λειτουργεί το νοσοκομείο όπως ήταν. Χαρακτηριστικά είπε ότι θα γίνει “πολύ καλύτερο από ότι ήταν”. Το νοσοκομείο μας βρίσκεται πάνω στον εθνικό δρόμο και είναι απαραίτητη η λειτουργία του για να αντιμετωπίζονται τα έκτακτα περιστατικά λόγω τροχαίων.  Εχουν περάσει τρεις μήνες και δεν έχει γίνει τίποτα, παρόλο που ήρθε το καλοκαίρι και η κίνηση έχει διπλασιαστεί. Μία ολόκληρη περιοχή με τους κατοίκους και τους παραθεριστές είναι τελείως ακάλυπτη. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί κανένα απολύτως έκτακτο περιστατικό. Ο διοικητής του νοσοκομείου ακόμα μας υπόσχεται ότι θα γίνει ένα ωραίο και  μεγάλο νοσοκομείο όμως αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ούτε μία αιμορραγία. Ενα παιδί που θα χτυπήσει με μηχανή θα πεθάνει στο δρόμο. Εχουμε αποφασίσει σαν επόμενο βήμα τη μαζική κινητοποίηση και των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής».     

Η πολιτική του Αβραμόπουλου στην Υγεία βάζει καθημερινά σε κίνδυνο τις ζωές και των εργαζομένων και των ασθενών. Υστερα από το τραγικό περιστατικό στο νοσοκομείο Μεταξά το τμήμα νοσοκομειακών της ΕΜΔΥΔΑΣ με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι σε 13 μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και σε δεκάδες άλλα της επαρχίας δεν υπάρχει διπλωματούχος μηχανικός και ηλεκτρολόγος μηχανικός, ενώ  όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της χώρας δεν διαθέτουν τεχνικούς ασφαλείας. «Συνέπεια του γεγονότος αυτού είναι να τίθεται σε κίνδυνο η συνεχής, ομαλή και ασφαλής λειτουργία των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων των νοσοκομείων και να λειτουργούν κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οπως ανακοίνωσε η ΠΟΕΔΗΝ θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής  και του Γενικού Συμβουλίου για να αποφασιστεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας στο τέλος της απεργιακής συγκέντρωσης αυτό το καλοκαίρι προβλέπεται να είναι πολύ καυτό στο χώρο της υγείας. Στο χέρι των εργαζόμενων και των γιατρών στα νοσοκομεία είναι να κάνουν αυτή την πρόβλεψη πραγματική απειλή για την κυβέρνηση Καραμανλή.