Εργατικό κίνημα
«Βοήθεια στο Σπίτι»: Συγκέντρωση και πορεία

«Οκτώβριο, Οκτώβριο έρχονται εκλογές, χωρίς μονιμοποίηση θα φάτε καρπαζιές». Σαφείς είναι οι προθέσεις των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Κι επειδή ο Οκτώβρης είναι μακριά, ξεκίνησαν με αγώνες να διεκδικούν το δικαίωμα τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά τώρα, με 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 14-15 Ιούνη και συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. 

Στη Θεσσαλονίκη, μαζευτήκαμε στο άγαλμα Βενιζέλου πάνω από 200 άτομα (και από δήμους των γειτονικών νομών) και κάναμε μία δυναμική συγκέντρωση και πορεία για να ζητήσουμε το αυτονόητο: να μην κλείσει ένα πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης και κοινωνικής πολιτικής, απόλυτα απαραίτητο στις 100.000 επωφελούμενους που εξυπηρετεί. «Η κυβέρνηση δίνει ένα 14μηνο παράταση μόνο για να ξεπεράσει τις εκλογές-το θεωρούμε κοροϊδία και της το γυρίζουμε πίσω. Αφού βρήκαν λεφτά για 14 μήνες γιατί δε μπορούν να βρουν στη συνέχεια; Δεν θα αφήσουμε ούτε να το κλείσουν ούτε να το ιδιωτικοποιήσουν. Ζητάμε σταθερές δομές, μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου κι ένταξή μας στους δήμους», μας είπε ο πρόεδρος του σωματείου Β.σ.Σ. Κ. Μακεδονίας, Παναγιώτης Παραδέλης. Και στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης (που δε βρισκόταν κανείς αρμόδιος) συνέχισε: «να το ξέρουν εμείς θα μείνουμε εδώ στη δουλειά κι αυτοί θα πάνε σπίτι τους». 

Εκτός από την απειλή της απόλυσης (αφού οι συμβάσεις μας λήγουν τέλος Ιούνη) οι περισσότεροι συνάδελφοι είναι απλήρωτοι για 3 εώς 10 μήνες. Αυτή την εξοργιστική κατάσταση ζούμε όχι μόνο στα προγράμματα αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι στις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Κι εκεί η πιθανότητα απόλυσης είναι μεγάλη αφού ο Κώδικας της ΚΕΔΚΕ που ψηφίστηκε πέρσι προβλέπει κλείσιμο και ιδιωτικοποίηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Κι εδώ η κυβέρνηση έδωσε «παράταση ζωής» για ένα εξάμηνο- κι εδώ οι εργαζόμενοι έχουν καταλάβει ότι είναι προεκλογική κοροϊδία. Ετσι ξεκινήσαμε συνελεύσεις σε κάθε Δήμο και απαιτούμε από τους Δημάρχους να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους, να πληρωθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα και να μην απολυθεί κανένας. Καθαριότητα, κηπουροί, καθηγητές ωδείων και άλλων πολιτιστικών τμημάτων, νηπιαγωγοί, και βρεφονηπιοκόμοι, προγράμματα ΟΛΟΙ καλύπτουμε «πάγιες και διαρκείς ανάγκες», κανείς δεν μπορεί να θεωρηθεί πλεονάζον προσωπικό. Παράλληλα ξεκινάμε και εξορμήσεις σε κεντρικές πλατείες όπου μοιράζουμε την προκήρυξή μας κι ενημερώνουμε τον κόσμο. 

Οι εργαζόμενοι στους Δήμους και στις Δημοτικές Επιχειρήσεις έχουμε τη δύναμη να ρίξουμε πολλές καρπαζιές στην κυβέρνηση. Τώρα είναι η ευκαιρία ενωμένοι να παλέψουμε για το δικαίωμα στη δουλειά. 

Νίκος Χατζάρας
«Βοήθεια στο Σπίτι» Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης