Εργατικό κίνημα
Επενδύσεις βαμμένες με αίμα

COSCO

Ένας 45χρονος εργάτης της Cosco έχασε τη ζωή του στο λιμάνι του Πειραιά, τη Δευτέρα 28/8. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο εργάτης, προσπαθούσε να ρυθμίσει την κυκλοφορία στην προβλήτα που ήταν γεμάτη με νταλίκες, όταν έπαθε καρδιακό επεισόδιο. 

H Cosco όμως δεν διαθέτει σύγχρονο ασθενοφόρο στο λιμάνι, παρότι οι εργάτες δουλεύουν υπό μεγάλη πίεση και υψηλούς κινδύνους. Ο χρόνος που πέρασε μέχρι να έρθει ασθενοφόρο και να μεταφερθεί στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, ήταν καθοριστικός. Στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η ΕΝΕΔΕΠ, το σωματείο των εργαζομένων στην Cosco, εκφράζει τη θλίψη του και τη συμπαράσταση στην οικογένεια του συναδέλφου τους και ενημερώνει ότι θα ανακοινώσει τις κινήσεις της τις επόμενες ημέρες. Το ζήτημα της ασφάλειας στην εργασία, της παροχής ασθενοφόρου σε περίπτωση ατυχήματος και της βελτίωσης των συνθηκών δουλειάς αποτελεί σταθερή διεκδίκηση των εργαζομένων στο συγκεκριμένο χώρο, όλο το προηγούμενο διάστημα.

Μπορεί το ξεπούλημα του λιμανιού να ήταν τυλιγμένο με την προπαγάνδα περί ανάπτυξης και τα νέα αφεντικά να βεβαιώνουν ότι όλα στο λιμάνι δουλεύουν ρολόι. Η σκληρή πραγματικότητα όμως θυμίζει ότι η ιδιωτικοποίηση δολοφονεί.

 

ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Η “επένδυση” στις Σκουριές καταστρέφει το περιβάλλον αλλα και τις ζωές των ίδιων των εργατών της. Τη Δευτέρα 28/8 45χρονος εργάτης έχασε τη ζωή του στο Λάκκο Καρατζά. 

Ο εργάτης δούλευε σε εργολαβική εταιρία που συνεργάζεται με την Ελληνικός Χρυσός, όταν καταπλακώθηκε από δέντρο που έκοβε για λογαριασμό της εταιρίας. Όπως σημειώνεται σε σχετικά δημοσιεύματα οι εν λόγω εργασίες μέσα στο δάσος απαιτούν ειδική εκπαίδευση, εξαιτίας του μεγέθους των δέντρων.