Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Από την Ελλάδα ως τις ΗΠΑ - να τσακίσουμε τους νεοναζί

Διαθέτουμε πλέον όλα τα στοιχεία για να απαντήσουμε κατηγορηματικά ότι όχι μόνο υπάρχει αυτή η διασύνδεση, αλλά η Χρυσή Αυγή αποτελεί και το μοντέλο για ορισμένες από τις πιο ακραίες νεοναζιστικές οργανώσεις των ΗΠΑ. Θυμίζω ότι ήδη από το 1998, λίγες βδομάδες μετά τη δολοφονική επίθεση της ομάδας του Περίανδρου διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη διεθνής μυστική σύσκεψη, με κύριο ομιλητή τον Ουίλιαμ Πιρς, ηγετική μορφή του αμερικανικού φιλοχιτλερικού και ρατσιστικού κινήματος.

Ο σύνδεσμος σήμερα ονομάζεται Μάθιου Χάιμπαχ. Πρόκειται για έναν από τους οργανωτές του μακελειού στο Σάρλοτσβιλ, ο οποίος όχι μόνο περηφανεύεται για το ότι αντιγράφει τον τρόπο δράσης των χρυσαυγίτικων Ταγμάτων Εφόδου, αλλά έχει προσθέσει στο έμβλημα της οργάνωσής του στα ελληνικά και τα ρώσικα το «Ορθοδοξία ή θάνατος!» με τις απαραίτητες νεκροκεφαλές. Η σιωπή των ναζιστών μετά την αποκάλυψη της διασύνδεσης αποδεικνύει την ενοχή τους, αλλά μας υποδεικνύει και τον τρόπο αντιμετώπισης: αυτόν που ακολούθησαν οι αντιφασίστες στο Σάρλοτσβιλ.

Δημήτρης Ψαρράς


Το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής ανδρώθηκε μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης σε μία προσπάθεια που έκαναν τα οικονομικά συμφέροντα να αποπροσανατολίσουν για το ποιος ευθύνεται για την ανεργία και να απαξιώσουν τα κόμματα και την πολιτική. Σήμερα σε όλη την Ευρώπη προσπαθούν να ταυτίσουν το ναζισμό με τον κομμουνισμό. Πιστεύω ότι όλες οι αριστερές δυνάμεις πρέπει να δώσουν στον κόσμο να καταλάβει ότι πρόκειται για μία ανιστόρητη ταύτιση.

Στον Ασπρόπυργο που είναι ένας δύσκολος Δήμος, γιατί έχει μία μητρόπολη με πολλά χωριουδάκια γύρω γύρω, είχαμε μία σειρά κρούσματα επιθέσεων σε βάρος των Πακιστανών μεταναστών, στις οποίες η Δημοτική Αρχή έκλεινε το μάτι. Ξεκίνησαν οργανώνοντας κάποιες κινητοποιήσεις ενάντια στην ίδρυση Χοτ Σποτ όπου υπήρχε συνεργασία Δημοτικής Αρχής και ακραίων εθνικιστικών στοιχείων της περιοχής που εξυπηρετούσαν συμφέροντα τοπικά, τα οποία εκμεταλλεύτηκε η Χρυσή Αυγή. Μέσα στην περίοδο της κρίσης είχαμε το άνοιγμα των γραφείων τους στον Ασπρόπυργο όπου άρχισαν να γράφουν μέλη και ξεκίνησαν επιθέσεις που πριν δεν υπήρχαν. Οι Πακιστανοί μετανάστες ζουν στον Ασπρόπυργο από τη δεκαετία του ‘70. Στο κέντρο, απέναντι από το Δημαρχείο έχουν ανοίξει μαγαζιά κουρεία, εστιατόρια, μινι μάρκετ και ποτέ δεν είχαν εκδηλωθεί φαινόμενα ρατσισμού. 

Μετά τις κινητοποιήσεις που έγιναν στον Ασπρόπυργο και την παρέμβαση που έγινε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο ΑΤ Ασπροπύργου, το φαινόμενο των ρατσιστικών επιθέσεων έχει καθηλωθεί. Ωστόσο πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Είμαστε εδώ για να παλέψουμε γιατί θέλουμε την κοινωνία ενωμένη.

Όσο είναι ανοιχτά τα γραφεία τους μόνο κακό προξενούν. Είναι πολύ σημαντική η κινητοποίηση στις 16 Σεπτέμβρη και θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να συμμετέχω στην οργανωτική σύσκεψη στις 29 Αυγούστου. 

Κωνσταντίνος Γολέμης
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ασπροπύργου, με την παράταξη «Ανθρώπινη Πόλη»


Το καλοκαίρι τελειώνει και η δράση που έχει ξεκινήσει η ΠΟΣΠΕΡΤ τα τελευταία χρόνια ενάντια στο φασισμό συνεχίζεται. Την Τρίτη 29/8 καλούμε μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ ανοιχτή σύσκεψη για να βάλουμε τις βάσεις για ένα μεγάλο συλλαλητήριο στις 16 Σεπτέμβρη, που θα ξεκινήσει από το Σύνταγμα και θα φτάσει μέχρι τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων και συνεχίζουμε στις 18 Σεπτέμβρη στο Κερατσίνι στον τόπο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. 

Απαιτούμε να κλείσουνε τα γραφεία της Χρυσής Αυγής γιατί δεν ανεχόμαστε να έχει γραφεία απέναντι από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ 2 και να τα χρησιμοποιεί σαν ορμητήρια για να χτυπάει κόσμο όπως έκαναν με τον Αλέξη Λάζαρη. Απαιτούμε να μην υπάρχουν πουθενά γραφεία, να σταματήσει η δράση των ταγμάτων εφόδου, μίας συμμορίας που έχει αναγάγει την εγκληματική δράση σε πολιτική. Χρησιμοποιούν το φόβο, το ρατσισμό, την ισλαμοφοβία και στρέφονται καθημερινά κατά των μεταναστών, των αντιφασιστών, των αγωνιστών της αριστεράς. 

Είναι καθήκον μας να τους σταματήσουμε και να τους βάλουμε φυλακή για πάντα. 

Παναγιώτης Καλφαγιάννης 
πρόεδρος ΠΟΣΠΕΡΤ


Εμείς οι Φιλιππινέζοι που ζούμε στην Ελλάδα, όπως και όλες οι μεταναστευτικές κοινότητες, έχουμε υποχρέωση να συμμετάσχουμε στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις που θα γίνουν στην επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Πιστεύω ότι η πολιτική του Τραμπ στην Αμερική έχει μετατρέψει τον πλανήτη σε ένα καζάνι που βράζει. Όσοι θέλουμε μία κοινωνία αλληλεγγύης, χωρίς ρατσισμό πρέπει να κάνουμε τον αγώνα μας πράξη, με την παρουσία μας τον αντιφασιστικό αγώνα. 

Οι νεοναζί δεν έχουν θέση στην κοινωνία. Στην Ευρώπη υπάρχει ιστορία αγώνων ενάντια στο φασισμό, ενάντια στο Χίτλερ, το Μουσολίνι, τον Παπαδόπουλο. Εμείς οι Φιλιππινέζοι έχουμε παλέψει ενάντια στη δικτατορία του Μάρκος. Είναι απαράδεκτο να έχουμε σήμερα, τόσα χρόνια μετά, την επιστροφή των νεοναζί σε Ευρώπη και Αμερική. Παίρνουμε παράδειγμα από τους αντιφασίστες, άντρες και γυναίκες, που ξεσηκώθηκαν στις ΗΠΑ και παλεύουμε και εδώ στην Ελλάδα για να βάλουμε τέλος στο φασισμό και το ρατσισμό. 

Τζο Βαλένθια
KASAPI


Αυτοπεποίθηση

«Για τις 16 ήρθατε;», με αυτή τη φράση μας υποδέχτηκε εργαζόμενος του δήμου Χαλανδρίου και μέλος ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων, στην τελευταία μας παρέμβαση στο δήμο Χαλανδρίου και μάς ανακοίνωσε αυθόρμητα πως οργανώνουν τη συμμετοχή τους στην αντιφασιστική κινητοποίηση της 16/9 για το κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής. 

Από την εξόρμησή μας σε αυτό το χώρο αλλά και σε κεντρικό πεζόδρομο της περιοχής φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι και οι νεώτεροι γνωρίζουν καλά τη σημασία της έξαρσης του αντιφασιστικού κινήματος στις ΗΠΑ καθώς και το χρέος που έχουμε να απονομιμοποιήσουμε τη Χρυσή Αυγή κλείνοντάς τη στη φυλακή. Πιο συγκεκριμένα, στο Δήμο μία εργαζόμενη ζήτησε να ενισχύσει την Εργατική Αλληλεγγύη και υπέγραψε για τις μάχες που δίνουμε, όπως έκανε και το μέλος του ΔΣ που προαναφέρθηκε και που περιμένουμε στην ανοιχτή σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ για την οργάνωση της 16/9. 

Την επόμενη μέρα στον πεζόδρομο, ανάμεσα στα 9 άτομα που αγόρασαν την Εργατική Αλληλεγγύη, ένας τελειόφοιτος μαθητής και μία εργαζόμενη πήραν και το περιοδικό “Σοσιαλισμός από τα Κάτω”, δηλώνοντας τη συμμετοχή τους στον επόμενο τοπικό μας πυρήνα. 

Η κρίση και οι κινητοποιήσεις της περασμένης χρονιάς, η εμπειρία της μεγάλης πανελλαδικής απεργίας στην καθαριότητα σε συνδυασμό με τη νέα αντίσταση στον Τραμπ μοιάζουν να δίνουν την αυτοπεποίθηση και την ώθηση στους εργαζόμενους να συνδεθούν με τους αγώνες που γίνονται διεθνώς, κι εμείς θα είμαστε παρόντες για να τους στηρίξουμε και να συμμαχήσουμε απέναντι σε κάθε λογής επίθεση.

Βασίλεια Χαρλαύτη
φοιτήτρια ΤΕΙ Αθήνας, Χαλάνδρι