Διεθνή
Ήττες των νεοναζί στην Αμερική

Δυο μεγάλες ήττες έφαγαν οι φασίστες στο Σαν Φρανσίσκο και το Μπέρκλεϊ το περασμένο σαββατοκύριακο. Οι συγκεντρώσεις μίσους που είχαν καλέσει ακυρώθηκαν από τους ίδιους τους διοργανωτές και αντί για φασιστικές μαζώξεις στους δρόμους της Καλιφόρνιας ακούγονταν τραγούδια και συνθήματα κατά του Τραμπ και κατά του ρατσισμού.

Η δολοφονία της αντιφασίστριας Χέδερ Χέγιερ στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια και ο τραυματισμός δεκάδων άλλων διαδηλωτών πριν από δυο βδομάδες έχει σημάνει συναγερμό για το αντιφασιστικό κίνημα από τη μία ως την άλλη άκρη των ΗΠΑ. Η κάλυψη που έδωσε ο Τραμπ στους φασίστες προκάλεσε ένα αντιφασιστικό αντανακλαστικό που δεν αφήνει το παραμικρό έδαφος στους ναζί να κάνουν εμφάνιση. Από τη μεριά τους οι φασίστες έχουν πανικοβληθεί και τρώγονται μεταξύ τους για να διώξουν από πάνω τους τη ρετσινιά του δολοφόνου.

Σαν Φρανσίσκο

Στο Σαν Φρανσίσκο η ακροδεξιά καλούσε από τον Ιούλη μια συγκέντρωση για το περασμένο Σάββατο 26 Αυγούστου, κάτω από τον τίτλο “Συγκέντρωση για την ελευθερία”. Ο ηγετίσκος της κινητοποίησης Τζόι Γκίμπσον τελικά ακύρωσε την κινητοποίηση την Παρασκευή, ούτε μια μέρα πριν από το κάλεσμα. 

Υπήρχαν φασίστες που είχαν έρθει με τρένα και αεροπλάνα για να πάρουν μέρος αλλά ο αρχηγός τους τους πούλησε. Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι δεν μπορούσαν να εγγυηθούν την ασφάλεια των συμμετεχόντων από την απειλή βίας των αντιφασιστών. Η πραγματικότητα ήταν ότι είχαν ήδη απομονωθεί στην πόλη, υπήρχαν χιλιάδες που ετοιμάζονταν να βγουν και να διαδηλώσουν αντιφασιστικά αλλά και να αντιπαρατεθούν με τους φασίστες.

Η επιτυχία της αντιφασιστικής κινητοποίησης στη Βοστώνη την προηγούμενη βδομάδα είχε ήδη δώσει το παράδειγμα. Μια μικρή ομάδα φασιστών βρέθηκε περικυκλωμένη από χιλιάδες αντιφασίστες που έστειλαν το μήνυμα ότι το Σάρλοτσβιλ δεν θα επαναληφθεί. Το φιάσκο των φασιστών στο Σαν Φρανσίσκο είχε και συνέχεια. Ο Γκίμπσον όταν ακύρωσε την κινητοποίηση, είπε ότι στη θέση της θα γίνει συνέντευξη τύπου σε ένα πάρκο 6 χιλιόμετρα πιο μακριά, όμως ούτε κι αυτό έγινε. Η γειτονιά γύρω από το πάρκο ξεσηκώθηκε, η αστυνομία έτρεξε και απέκλεισε την περιοχή γιατί η φασιστική συνέντευξη τύπου δεν είχε άδεια, ενώ το ίδιο το Σάββατο περίπου χίλιοι από τους διαδηλωτές, που στην πλειοψηφία τους ήταν στο αρχικό σημείο συγκέντρωσης, έφτασαν και στο πάρκο. Οι φασίστες ανακοίνωσαν… διάσπαρτα γεγονότα ακόμη πιο μακριά από το κέντρο της πόλης, και τελικά ο Γκίμπσον προσπάθησε να κάνει εμφάνιση μαζί με καμιά 20ριά άλλους φουσκωτούς κοντά στη μάζα των αντιφασιστών διαδηλωτών και κατέληξε να συλληφθεί από την αστυνομία, μιας και από τα νεύρα του έχασε τον έλεγχο.

Δεκαπέντε χιλιάδες αντιφασίστες βγήκαν στους δρόμους, παρότι η φασιστική πρόκληση είχε πλέον ματαιωθεί. Στο κάλεσμα είχαν βάλει την υπογραφή τους 100 συλλογικότητες, φοιτητικοί σύλλογοι, συνδικάτα, πολιτικές οργανώσεις, σύνδεσμοι μουσουλμάνων, πρωτοβουλίες ΛΟΑΤ. Δέκα χιλιάδες συμμετείχαν και στο πάρτι “ειρήνης, αγάπης και ενότητας” που κάλεσε το Εργατικό Κέντρο του Σαν Φρανσίσκο σε συνεργασία με οργανώσεις ομοφυλόφιλων.

Μπέρκλεϊ

Το πάρτι ήταν πανηγυρικό αλλά η μάχη δεν είχε τελειώσει. Την Κυριακή υπήρχε μια ακόμη πρόκληση να απαντηθεί. Μια ακόμη από τις μικροσκοπικές αλλά πολυσυνδεδεμένες φασιστικές γκρούπες καλούσε σε συγκέντρωση στο Μπέρκλεϊ, ακριβώς από την άλλη μεριά του Κόλπου της Καλιφόρνιας. Το σύνθημα εκεί ήταν “Όχι στο Μαρξισμό στις ΗΠΑ”. 

Οι φασιστικές οργανώσεις από τη μέρα που εκλέχθηκε ο Τραμπ έχουν βάλει στο στόχαστρο το Μπέρκλεϊ ως “άντρο” της Αριστεράς, το οποίο θεωρούν υπεύθυνο που δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θελήσουν, παρότι ο πρόεδρος είναι πλέον δικός τους. Δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθούν να εμφανιστούν στο Πανεπιστήμιο και στην ευρύτερη περιοχή χτυπώντας κόσμο της Αριστεράς, συνδικαλιστές και μειονότητες.

Όμως αυτή τους η προσπάθεια υπήρξε η πιο αποτυχημένη. Η οργανώτρια της… αντιμαρξιστικής συγκέντρωσης, Άμπερ Κάμινγκς, πανικοβλήθηκε όπως και ο Γκίμπσον στο Σαν Φρανσίσκο. Στέλνοντας μπερδεμένα και αντιφατικά μηνύματα έφτασε να καλέσει τον κόσμο της να μην συμμετάσχει στην κινητοποιήση, στην οποία θα πήγαινε, όπως έλεγε, μόνο η ίδια. Τελικά διάφοροι ανεξέλεγκτοι φασίστες εμφανίστηκαν αλλά η “ηρωϊκή” οργανώτρια έκατσε σπίτι της και δεν έδωσε σημεία ζωής. Η αστυνομία είχε ήδη υψώσει μέχρι και τσιμεντένια τείχη λες και θα εξελισσόταν σύγκρουση ανάμεσα σε δυο στρατούς, ενώ έστησε και αστυνομικά αυτοκίνητα και σκουπιδιάρες σαν εμπόδια απέναντι σε πιθανές δολοφονικές επιθέσεις όπως του Σάρλοτσβιλ. Όμως, με τους φασίστες ανύπαρκτους, τα μέτρα της αστυνομίας μετατράπηκαν στην πραγματικότητα σε εμπόδια για τη μαζική και ελεύθερη συμμετοχή των αντιφασιστών. Όταν οι αντιφασίστες έφτασαν να είναι χιλιάδες είχαν πλέον σαρώσει τους περιορισμούς.

Η κοινή πλατφόρμα που καλούσε τις κινητοποιήσεις είχε απαντήσει ότι δεν εμπιστευεται τα μέτρα της αστυνομίας και σε βάρος ποιου θα εφαρμοστεί η βία σε περίπτωση σύγκρουσης, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι η μη εμπιστοσύνη οφείλεται και στο ότι “υπάρχουν πολυάριθμες αναφορές ότι οργανώσεις λευκής ανωτερότητας έχουν διεισδύσει στα αστυνομικά τμήματα”.

Πλειοψηφία

Ξανά, τα βασικά στοιχεία που οδήγησαν στην επιτυχία του αντιφασιστικού κινήματος ήταν η εμπειρία του Σάρλοτσβιλ και της Βοστώνης, και η πρεοετοιμασία μιας μαζικής διαδήλωσης που σε οποιαδήποτε περίπτωση θα έδειχνε ποιος είναι η πλειοψηφία. Αυτή η κατεύθυνση είναι που οδήγησε και τις αρχές της πόλης, στο Μπέρκλεϊ και στο Σαν Φρανσίσκο να δηλώσουν την υποστήριξή τους στους αντιφασίστες, χωρίς υποχώρηση απέναντι στα ψέματα περί δύο άκρων. 

Ο δήμαρχος του Μπέρκλει όταν ξεκίναγαν οι κινητοποιήσεις είχε καλέσει τον κόσμο να κάτσει στο σπίτι του, λέγοντας ότι η αδιαφορία είναι η καλύτερη απάντηση στην άκρα δεξιά. Η αντιφασιστική πλατφόρμα απαντούσε πως: “Η πιο αποτελεσματική απάντηση στους νεοναζί και στις οργανώσεις Λευκής Ανωτερώτητας είναι να βρουν απέναντι το μεγαλύτερο δυνατό πλήθος και μια ευρεία πολυφυλετική συμμαχία”. Το σαββατοκύριακο ο δήμαρχος δήλωνε κι αυτός πλέον πως: “Αυτό που συνέβη στη Βοστώνη άλλαξε την κατάσταση. Είδαμε ότι μια μεγάλη αντιδιαδήλωση μπορεί να έχει ως συνέπεια να αποθαρρύνει τις οργανώσεις μίσους να έρθουν σε μια πόλη. Στέλνει ένα πανίσχυρο μήνυμα ότι οι κοινότητές μας μπορούν να ξεσηκωθούν ενάντια στο μίσος.”

Οι διαδηλωτές στο Μπέρκλεϊ βάδισαν μέχρι το σημείο όπου υποτίθεται οι φασίστες θα πολεμούσαν τον Μαρξισμό, και γύρισαν πίσω στο αρχικό σημείο συγκέντρωσης με πανηγυρικά συνθήματα: “Όχι στον Τραμπ, όχι στην Κου Κλουξ Κλαν, όχι σε φασιστικές ΗΠΑ”. 


Πανικός στις γραμμές τους

Ανάμεσα στα άμεσα αποτελέσματα του αντιφασιστικού συναγερμού που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ είναι ότι οι φασίστες τρώγονται μεταξύ τους για τις τακτικές τους και για τα σύμβολά τους. 

Ο ζωολογικός κήπος της αμερικανικής ακροδεξιάς περιλαμβάνει πολλά είδη και υποείδη, από χιτλερικούς, νοσταλγούς του αμερικάνικου Νότου, οπαδούς της λευκής ανωτερότητας που τους έχει λείψει η εποχή που κρεμούσαν τους μαύρους στα δέντρα και τους πετούσαν έξω από τα σχολεία, μέχρι πιο μοντέρνες εκδοχές της σύγχρονης ισλαμοφοβίας που εμφανίζεται ως “ελεύθερία του λόγου” και υπεράσπιση της “δυτικής κουλτούρας”. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ομόκεντρους κύκλους με τους ψηφοφόρους του Τραμπ να αποτελούν τον πιο πλατύ κύκλο του κόσμου από τον οποίο οι φασίστες προσπαθούν να στρατολογήσουν. Η εκλογή του Τραμπ έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη σύγκλιση βγάζοντας από το περιθώριο όλες αυτές τις ομάδες.

Το αντιφασιστικό κίνημα όμως αναγκάζει τους πιο φασίστες “με γραβάτα” να καταγγέλλουν τους ανοιχτούς κουκουλοφόρους της Κου Κλουξ Κλαν και να τους ζητάνε να μην πηγαίνουν στις διαδηλώσεις τους. Μέχρι πρόσφατα έκαναν κοινές εμφανίσεις, αλλά τώρα κανείς τους δεν θέλει στα χέρια του το αίμα της Χέδερ Χέγιερ. Η αποπομπή του μέντορα των φασιστών, Στιβ Μπάνον, από αρχισυμβουλάτορα του Τραμπ στις αρχές Αυγούστου έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο πανικό στις γραμμές τους.

Το “από την Αθήνα μέχρι την Αμερική, τσακίστε τους νεοναζί” που είναι το σύνθημα της διαδήλωσης της 16ης Σεπτέμβρη δεν είναι συμβολικό. Είναι μια πραγματική μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη και μπορούμε να την κερδίσουμε, σε συνεργασία και αλληλεγγύη με τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μας που δίνουν τη μάχη στην καρδιά του κτήνους.