Γράμματα και σχόλια
Γιάννενα: “Υποδέχτηκαν” τον Τσίπρα

Γιάννενα 24/10, Διαδήλωση ενάντια στην επίσκεψη Τσίπρα

Στις 23-24 Οκτώβρη με πρωτοβουλία της κυβέρνησης οργανώθηκε το «Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο» στα Γιάννενα. Μαζί με τον Τσίπρα, 17 υπουργοί έκαναν περιοδεία στην Ήπειρο απ΄τη μια για να συναντήσουν τους τοπικούς επιχειρηματίες και φορείς και από την άλλη να μας πείσουν πως η ανάπτυξη έρχεται μέσα από την εφαρμογή των μνημονίων!

Όπου οι επισκέψεις της κυβέρνησης είχαν ανακοινωθεί, εργατικά σωματεία, μαθητές και φοιτητές τους υποδέχονταν με κινητοποιήσεις. Εκατοντάδες συμμετείχαν στο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στις 24 Οκτώβρη από το Εργατικό Κέντρο με προορισμό το ξενοδοχείο Du Lac που πραγματοποιούνταν το συνέδριο, την ώρα που έκανε την ομιλία του ο Τσίπρας. Καλούσαν τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων, Άρτας, Θεσπρωτίας, Λευκάδας και σωματεία από Γιάννενα, Κέρκυρα και Πρέβεζα. Στη διαδήλωση συμμετείχαν τα εργατικά κέντρα και σωματεία που συσπειρώνονται γύρω από το ΠΑΜΕ που είχαν τη κεφαλή της διαδήλωσης, ενώ ακολουθούσαν το σωματείο Μετάλλου, οι ΟΤΑ Ιωαννίνων, το νοσοκομείο Χατζηκώστα, ο φοιτητικός σύλλογος της Ιατρικής, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ Άρτας, τα ΚΚΕ μλ, και η ΕΣΕ Ιωαννίνων. Οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης ήταν αποκλεισμένοι και έτσι η διαδήλωση πορεύτηκε από τον παραλίμνιο δρόμο, όπου και αποκλείστηκε από διμοιρίες των ΜΑΤ πολλά μέτρα μακριά από το συνέδριο.

Την Πέμπτη 26 Οκτώβρη είδαμε στην πράξη για ποιους είναι η ανάπτυξη, όταν τα ΜΑΤ χτύπησαν συγκέντρωση του σωματείου εμποροϋπαλλήλων και των πρώην εργαζόμενων του Καρυπίδη, μπροστά από το Market In. Οι πρώην εργαζόμενοι διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους από τη νέα εταιρεία που άνοιξε τα σούπερ μάρκετ του Καρυπίδη με την επωνυμία Μarket In, η οποία δεν αναγνωρίζει πως έγινε μεταβίβαση και άρα πως έχει κάποια υποχρέωση απέναντι στους παλιούς εργαζόμενους. Ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας έκανε μήνυση και ενώ τα ΜΑΤ χτύπησαν τη συγκέντρωση, η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις εκλεγμένων συνδικαλιστών. Ακολούθησε συγκέντρωση στην αστυνομία όπου πέτυχε την απελευθέρωση των συνδικαλιστών. Την Παρασκευή 27/10, σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι βγάλαμε ψηφίσματα συμπαράστασης, ενώ το σωματείο εμποροϋπαλλήλων και το ΕΚΙ κάλεσαν νέα συγκέντρωση έξω από το σούπερ μάρκετ. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν δεκάδες. Εκεί ήμασταν και τα συνεργεία της Εργατικής Αλληλεγγύης και η τοπική ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ο αγώνας αυτός θα έχει συνέχεια. Το σωματείο και το ΕΚΙ (ΠΑΜΕ) προγραμματίζουν συγκεντρώσεις κάθε απόγευμα, χωρίς ωστόσο να κάνουν το βήμα να προκηρύξουν απεργία έτσι ώστε και οι εργαζόμενοι του Market In να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους τους που η εταιρεία δεν προσέλαβε.