Η Αριστερά
100 χρόνια μετά: Ο Κόκκινος Οκτώβρης δείχνει πάντα το δρόμο

Αφίσα του Βίκτορ Ντένι, 1918

Η Επανάσταση που τράνταξε τον κόσμο, όπως εύστοχα ανέφερε ο Τζον Ρηντ. Ο Αμερικάνος δημοσιογράφος που ήταν εκεί και παρακολούθησε τις πρώτες μέρες της εξέγερσης. Πράγματι μετά την επανάσταση του 1917 στη Ρωσία τίποτε πια δεν είναι ίδιο στον κόσμο.

Αυτή η επαναστατική δημιουργία από την πρώτη μέρα νομοθετεί υπέρ των εργατών, των αγροτών, όλων των καταπιεζόμενων εθνοτήτων. Ένα τεράστιο νομοθετικό έργο που πραγματοποιεί θαύματα στη δημιουργία ενός νέου κόσμου. Η απήχηση της Ρώσικης Επανάστασης στον υπόλοιπο προλεταριακό καπιταλιστικό κόσμο είναι συγκλονιστική. Αναγκάζει τις καπιταλιστικές τάξεις να νομοθετήσουν το 8ωρο, τις κοινωνικές ασφαλίσεις και πολλά άλλα που δεν θα έκαναν ποτέ αν δεν ήταν αυτή η επαναστατική ανατροπή στη Ρωσία.

Παρά τις οποιεσδήποτε υποχωρήσεις του σταλινισμού, δεν μπόρεσαν να σβήσουν τις μεταρρυθμίσεις για εκπαίδευση, περίθαλψη, δουλειά για όλους. Σήμερα όχι μόνο θυμόμαστε επετειακά τη Ρώσικη Επανάσταση του 1917, σαν μια νεκρή επέτειο, αλλά σαν δημιουργική ώθηση για τη συνέχισή της.

Τίποτα δεν τέλειωσε. Ο καπιταλισμός φθίνει, η οικονομία ελέγχεται όλο και από λιγότερα χέρια. Δημιουργείται ασφυκτική κοινωνική κατάσταση, που ετοιμάζει την μεγάλη, μεγαλύτερη συνέχεια της Οκτωβριανής Επανάστασης του 1917. Τίποτε δεν τέλειωσε. Κάθε κοινωνικός αγώνας αποτελεί μια προσπάθεια στην τελική έκβαση. Μιας συνέχισης της Επανάστασης του 1917.