Εργατικό κίνημα
Απεργία στον ΟΤΕ

Με ποσοστά συμμετοχής που ξεπέρασαν το 75% πραγματοποιήθηκε η 48ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζόμενων στον ΟΤΕ τη Δευτέρα 30/10 και την Τρίτη 31/10, παρά τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που προσπάθησε να στήσει η διοίκηση. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΜΕ-ΟΤΕ, “εκπρόσωποι της διοίκησης με διάφορους τρόπους εκφοβισμού προσπάθησαν να σπάσουν την απεργία κυρίως στα καταστήματα, στα τηλεφωνικά κέντρα, στις τεχνικές υπηρεσίες αλλά και σε κεντρικές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα”. Όμως δεν τα κατάφεραν αφού και η απεργία είχε τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής εδώ και πάρα πολλά χρόνια αλλά μεγάλες σε συμμετοχή και παλμό ήταν και οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν και τις δυο μέρες. Σημαντικό στοιχείο της απεργίας ήταν η οργάνωση απεργιακών περιφρουρήσεων σε διάφορα σημεία.

Την Δευτέρα, πρώτη μέρα της απεργίας, οι απεργοί συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο ΝΥΜΑ στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου και διαδήλωσαν μέχρι το υπουργείο εργασίας. Την Τρίτη, δεύτερη μέρα της απεργίας, μαζική ήταν η συγκέντρωση και η συμβολική κατάληψη που πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό κτήριο του ΟΤΕ στο Μαρούσι.

Συλλογική σύμβαση

Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ παλεύουν ενάντια στην αδιάλλακτη στάση της διοίκησης που αρνείται να υπογράψει αξιοπρεπή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Μιλώντας στην ΕΑ ο Δημήτρης Φαρακλιώτης από την ΑΣΕ-ΟΤΕ εξήγησε πως “υπάρχουν νέα παιδιά που δουλεύουν σαν υπάλληλοι δεύτερης κατηγορίας με πολύ λίγα λεφτά, μισθοί των 650 ευρώ απαγορευτικοί για να ζήσεις με αξιοπρέπεια. Την ίδια στιγμή η διοίκηση ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο με τους εργαζόμενους από άλλες θυγατρικές του ομίλου.

Ταυτόχρονα το ζήτημα της ΣΣΕ ακουμπάει όλους τους εργαζόμενους του ΟΤΕ. Επειδή υποτίθεται ήταν δύσκολοι καιροί, η διοίκηση το 2011 μας είχε κόψει το 11% του μισθού μας με την συναίνεση της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ, αρχικά για τρία χρόνια και στη συνέχεια για έξι, με την υπόσχεση ότι μετά θα επανερχόμασταν στα κανονικά επίπεδα.

Η κερδοφορία του ΟΤΕ το 2016 έφτασε το 1,2 δις ευρώ με τους μάνατζερς και τα χρυσοπληρωμένα στελέχη να παίρνουν τεράστια μπόνους, εξωπραγματικά ποσά για την ελληνική κοινωνία που βρίσκεται σε κρίση.

Η απεργία αυτή βγήκε από την πίεση του κόσμου. Είναι η πρώτη απεργία του ΟΤΕ εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εμείς σαν παράταξη, είμαστε ριζικά αντίθετοι με οποιαδήποτε συνθηκολόγηση με τη διοίκηση. Η ομοσπονδία έχει υποσχεθεί κλιμάκωσή των κινητοποιήσεων αν η διοίκηση συνεχίσει να είναι αδιάλλακτη. Την Τετάρτη αμέσως μετά την απεργία θα υπάρξουν επαφές με τη διοίκηση και από εκεί και πέρα θα αποφασίσουμε τη στάση μας”, ανέφερε ο Δ. Φαρακλιώτης.