Εργατικό κίνημα
Εθνική: Κλιμάκωση ενάντια στο χατζάρι στις συντάξεις

Διαδήλωση συνταξιούχων Εθνικής, 22/11

Σε 87% περικοπή των επικουρικών συντάξεων της Εθνικής Τράπεζας για το μήνα Δεκέμβριο προχώρησε μονομερώς η διοίκηση της ΕΤΕ από την Τρίτη 28/11, μετά την συνεδρίαση της Διαχειριστικής Επιτροπής του ΛΕΠΕΤΕ.

Η μονομερής απόφαση της διοίκησης Φραγκιαδάκη να επιβάλει την παράνομη μείωση των συντάξεων έρχεται να αγνοήσει επιδεικτικά τόσο τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των συνταξιούχων, όσο και τις μεγάλες κινητοποιήσεις τους όπως αυτή που πραγματοποίησαν την Τετάρτη 22/11. Μετά την συνάντηση ενημέρωσης που είχε καλέσει ο Σύλλογός τους στο ξενοδοχείο Τιτάνια χιλιάδες οργισμένοι συνταξιούχοι της Εθνικής ξεχύθηκαν αυθόρμητα στην Πανεπιστημίου και διαδήλωσαν μέχρι το κεντρικό κατάστημα στην Αιόλου.  Νωρίτερα μέσα στην κατάμεστη κεντρική συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου οι συνταξιούχοι είχαν γιουχάρει τον υφυπουργό εργασίας Πετρόπουλο που προσπάθησε να κάνει το άσπρο μαύρο, υποστηρίζοντας υποκριτικά πως η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό τους και πως το όλο ζήτημα είναι διμερές μεταξύ τράπεζας και συνταξιούχων.

“Εδώ Πρωτοχρονιά, εδώ και Πάσχα αν χρειαστεί”, ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι συνταξιούχοι έξω από το κεντρικό κατάστημα όπου παρέμειναν για ώρες στέλνοντας το μήνυμα πως διοίκηση και κυβέρνηση δεν θα ξεμπερδέψουν τόσο εύκολα. Εκτός από το πανό του ΣΣΕΤΕ, με πανό βρέθηκαν και η παράταξη Ανυπότακτοι Συνταξιούχοι ΕΤΕ αλλά και η Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα Εργαζόμενων και Συνταξιούχων. 

Την Δευτέρα 27/11 μετά την ξαφνική ανακοίνωση της τεράστιας συνταξιοδοτικής τους περικοπής συνταξιούχοι έκαναν κατάληψη στο κεντρικό κατάστημα των Τρικάλων καλώντας όλους τους συνταξιούχους της Εθνικής να προχωρήσουν σε καταλήψεις καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα. 

Η Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα Εργαζόμενων και Συνταξιούχων μετά και τις τελευταίες εξελίξεις καλεί σε συγκέντρωση την Τετάρτη 29/11, έξω από το κατάστημα της Εθνικής στην Σταδίου 38, στις 12.30μμ, ενώ θα ακολουθήσει στις 3μμ συγκέντρωση έξω από το κεντρικό της Αιόλου την ώρα που θα γίνεται συνάντηση μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου Φραγκιαδάκη με τις διοικήσεις του ΣΥΕΤΕ, του συλλόγου εργαζόμενων στο ΤΥΠΕΤ και των συνταξιουχικών συλλόγων (ΣΣΕΤΕ και ΣΥΤΑΤΕ). 

Οι χιλιάδες συνταξιούχοι της Εθνικής τόσο μέσα στο Τιτάνια όσο και στην μεγάλη συγκέντρωση που ακολούθησε ζητούσαν κλιμάκωση της αντίστασης και του αγώνα απ' όλους τους συλλόγους. Αυτός ο κόσμος είναι η δύναμη που μπορεί να συμπαρασύρει και τους εν ενεργεία εργαζόμενους σε ένα απεργιακό κίνημα που θα σπάσει τον τσαμπουκά και της διοίκησης και των μνημονιακών εντολέων της.