Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Πορεία ενάντια στη σεξιστική βία 25/11

Διαδήλωση ενάντια στη σεξιστική βία, Αθήνα 25/11

Πορεία ενάντια στη σεξιστική βία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25/11 με συγκέντρωση στις 12μ στην πλατεία Καπνικαρέας. Πλήθος αντισεξιστικών, φεμινιστικών και ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδων στήριξαν τη φετινή πορεία στη Διεθνή Μέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Αρχικά στήθηκε μικροφωνική στην πλατεία, στην οποία η κάθε ομάδα μίλησε για τους λόγους για τους οποίους συμμετέχει. 

Πρωτοβουλία και για τη φετινή κινητοποίηση πήρε η φεμινιστική ομάδα Καμία Ανοχή, διαδηλώνοντας για το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έδωσε δυναμικά το παρόν καθώς η Ομάδα Γυναικών αλλά και η Ομάδα φύλου και σεξουαλικότητας LGBTQI+ δεν έλειψαν από την μαζική αυτή κινητοποίηση. Ξεκινώντας από την Καπνικαρέα, η πορεία πέρασε από τους δρόμους του κέντρου και τελείωσε στην πλατεία Κλαυθμώνος. 

Η συζήτηση που άνοιξαν οι ομάδες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τον κόσμο ήταν ότι χρειάζεται να εστιάσουμε στη ρίζα του προβλήματος, καθώς η αυτοάμυνα εξακολουθεί να αποτελεί μια ατομική λύση. Το ζήτημα της σεξιστικής βίας χρειάζεται να λυθεί πιο ουσιαστικά και συλλογικά, καθώς το πρόβλημα δεν είναι άλλο από τον καπιταλισμό. Ένα σύστημα που θεοποιεί το χρήμα και βάζει σε δεύτερη μοίρα τον άνθρωπο. Οι γυναίκες πλήττονται άμεσα από αυτό. Μια γυναίκα, πέρα από τη δουλειά της, πρέπει να εργάζεται αμισθί στο σπίτι για το νοικοκυριό και την ανατροφή των παιδιών, που σύμφωνα με την κυρίαρχη αντίληψη, εξακολουθεί να είναι καθαρά γυναικεία υπόθεση. 

Μέσα από αγώνα διαρκείας μπορούμε να βάλουμε τέλος στην καταπίεση. Ούτε μια γυναίκα πίσω από τα κάγκελα επειδή αντιστάθηκε στη σεξιστική βία. Το γυναικείο κίνημα έχει πετύχει πολλά μέσα από αγώνες, δε μένουμε εκεί, δεν επαναπαυόμαστε. Με την κινητοποίηση δόθηκε το μήνυμα πως συνεχίζουμε όλες και όλοι στο δρόμο. Ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνδέουμε τις μάχες με σκοπό να ανατρέψουμε το σύστημα που γεννά τον σεξισμό και την καταπίεση, καθώς και όλα τα δεινά που βιώνουμε καθημερινά.

Κατερίνα Κούρκουλου
ομάδα LGBTQI+ ΑΝΤΑΡΣΥΑ