Η Αριστερά
"Μαρξισμός 2017" στη Λευκωσία

Μαρξισμός 2017, Λευκωσία

Με επιτυχία έγινε το διήμερο συζητήσεων ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2017 που οργάνωσε η Εργατική Δημοκρατία στη Λευκωσία στις 24 και 25 Νοεμβρίου. Οι συζητήσεις κάλυψαν 5 κεντρικά πολιτικά ζητήματα που απασχολούν πολύ κόσμο όπως "η άνοδος της ακροδεξιάς, η φασιστική απειλή και πως την αντιμετωπίζουμε". Μια πολύ σημαντική συζήτηση που ανέδειξε την ανάγκη να κτίσουμε ένα μαζικό αντιφασιστικό κίνημα, ιδιαίτερα σήμερα που οι νεοναζί αποθρασυμμένοι από την ανοχή και την εθνικιστική πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη, βγαίνουν πιο ανοικτά και απειλητικά προς τα έξω και κατεβάζουν υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Γενάρη. 

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και ζωντάνια είχε η συζήτηση "Καταλωνία: το κίνημα για την ανεξαρτησία και την αριστερά" με ομιλητή τον Στήβ Σεντάρ από την Καταλωνία από το κόμμα CUP. Και φυσικά σε ένα Μαρξισμό που γίνεται στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Ρώσικη Επανάσταση δεν θα μπορούσε να λείψει η συζήτηση για τον Κόκκινο Οκτώβρη και τα διδάγματά του για το σήμερα και την επικαιρότητα της επανάστασης. 

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η συζήτηση για τον Ιμπεριαλισμό σήμερα με ομιλητή το Σωτήρη Κοντογιάννη από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, αδελφή οργάνωση της Εργατικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Μια συζήτηση που επικεντρώθηκε στην ανάλυση της θεωρίας του ιμπεριαλισμού όπως αυτή διατυπώθηκε από τους Λένιν και Μπουχάριν και τις διαστρεβλώσεις της από το Σταλινισμό και τους επιγόνους του. Και φυσικά έφτασε και στο σήμερα και τους άξονες που στήνουν Αναστασιάδης και Τσίπρας με τον δικτάτορα Σίσι της Αιγύπτου και τον δολοφόνο Νετανιάχου του Ισραήλ, για να εξασφαλίσουν ένα μερίδιο από τα λάφυρα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή.

Το διήμερο κορυφώθηκε με τη συζήτηση για το "Κυπριακό και τη στρατηγική της ειρήνης και της επανένωσης" με τη συμμετοχή του τουρκοκύπριου συνδικαλιστή Tahir Gokcebel που διετέλεσε πρόεδρος του συνδικάτου των τουρκοκυπρίων καθηγητών τα τελευταία έξι χρόνια. Μια συζήτηση που ανέδειξε την ανάγκη για ένα κοινό πρόγραμμα δράσης και στις δυο πλευρές του νησιού που να κινητοποιεί τους απλούς ανθρώπους, τα συνδικάτα και τις οργανώσεις της αριστεράς, στην προοπτική της επαναπροσέγγισης, της ειρήνης και της επανένωσης. Ανέδειξε ακόμη την ανάγκη για το κτίσιμο ενός κοινού κόμματος της αριστεράς και στις δυο πλευρές.

Το διήμερο της Εργατικής Δημοκρατίας ήταν μια βαθιά ανάσα αισιοδοξίας και ελπίδας για όσους είχαν τη τύχη να το παρακολουθήσουν που έστειλε και ενα ξεκάθαρο μήνυμα: Θα ξαναβρεθούμε όλοι μαζί στους αγώνες που έρχονται.