Εργατικό κίνημα
Μαζικές προσλήψεις τώρα!: Σχολεία

Εκπαιδευτικοί έξω από το υπ. Παιδείας, 2/3

Ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση εκπαιδευτικών εδώ και χρόνια. Την Παρασκευή 2/3 χιλιάδες αναπληρωτές της Α/βάθμιας και της Β/βάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Αττική από την Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη, τα νησιά περικύκλωσαν για ώρες, παρά τη βροχή, και στην συνέχεια κατέλαβαν το υπουργείο Παιδείας, με βασικό αίτημα τους μαζικούς μόνιμους διορισμούς. Εκατοντάδες διαδήλωσαν και στην κινητοποίηση στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη ενώ δεκάδες διαδηλώσεις έγιναν σε όλη την Ελλάδα. 

Νέα μεγάλη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο οργανώνεται για την Παρασκευή 9 Μάρτη στη 1μμ όπως αποφάσισε η Συνέλευση Αγώνα που πραγματοποιήθηκε από τους εκπαιδευτικούς στο κεντρικό αμφιθέατρο του υπουργείου. Η κατάληψη των εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας έληξε αργά το απόγευμα με πρόταση της Συνέλευσης Αγώνα προς τα σωματεία και τις ομοσπονδίες για νέα 24ωρη αυτή τη φορά Πανελλαδική Απεργία σε όλο τον κλάδο για την Παρασκευή 9 Μάρτη. «Καλούμε τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες να καλύψουν τους εκπαιδευτικούς με την απόφαση για απεργία. και τους συλλόγους  να οργανώσουν την κινητοποίηση αυτή μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες” αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση που εξέδωσε η Συνέλευση Αγώνα.

Η οργή ήταν διάχυτη στους χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που βρίσκονται για χρόνια όμηροι των κυβερνήσεων και των μνημονιακών πολιτικών τους και ξεχείλισε όταν έγινε γνωστό στους συγκεντρωμένους ότι η ηγεσία του υπουργείου απουσίαζε, αρνούμενη να δώσει οποιαδήποτε απάντηση στις δίκαιες απαιτήσεις τους. 

Αντιθέτως λίγο αργότερα αντί για διάλογο η κυβέρνηση επέλεξε να στείλει τα ΜΑΤ να επιτεθούν με δακρυγόνα και γκλομπ στους δασκάλους και τους καθηγητές. Οι εκπαιδευτικοί άρχισαν να χτυπάνε την σιδερένια πόρτα του υπουργείου ενώ δεκάδες πήδηξαν τις ψηλές μάντρες και μπήκαν μέσα στο χώρο του υπουργείου. Λίγα λεπτά μετά άνοιξε η εξωτερική πόρτα του Υπουργείου και το ποτάμι των εκπαιδευτικών μπήκε στο προαύλιο και στις κεντρικές αίθουσες του κτηρίου.

«Σήμερα είναι μια τεράστια συγκέντρωση. Είναι η απόδειξη της διάθεσης που έχει ο κόσμος να παλέψει. Ταυτόχρονα είναι και η απόδειξη του πόσο μεγάλη αδράνεια έχει επιδείξει η ΔΟΕ τόσο καιρό απέναντι στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν το ένα τρίτο των συναδέλφων στα σχολειά» τόνισε μιλώντας στην ΕΑ ο Στέλιος Γιαννούλης αναπληρωτής δάσκαλος στη Βούλα.

Δύναμη

«Η ΔΟΕ κάλεσε μεν με τρίωρη στάση εργασίας στη συγκέντρωση αλλά το έκανε τελευταία στιγμή όχι γιατί ήθελε ή πίστευε ότι μπορούμε να το παλέψουμε αλλά γιατί αναγκάστηκε κάτω από την πίεση της κινητοποίησης αυτής, που φαινόταν ότι θα ήταν πολύ μεγάλη. Νομίζω πως μετά από αυτή την κινητοποίηση αυτό που είναι στα μυαλά όλων είναι το πώς συνεχίζουμε. Μια δυναμική που δίνει την αυτοπεποίθηση, την έμπνευση και τη δύναμη σε όλους μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τέλος. 

Δεν υπάρχει πλέον καμιά δικαιολογία ούτε στην συνδικαλιστική ηγεσία, ούτε στους κατά τόπους συλλόγους. Τώρα πρέπει να κλιμακώσουμε με απεργία. Ταυτόχρονα χρειάζεται συντονισμός σε όλο το δημόσιο και στους δήμους και στα νοσοκομεία και παντού αφού η μνημονιακή επίθεση δεν είναι μόνο στους εκπαιδευτικούς». Λίγο αργότερα μετά την κατάληψη του κτηρίου οι οργισμένοι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν μαζική συνέλευση στο κεντρικό αμφιθέατρο του υπουργείου. “Τόσο η τεράστια συγκέντρωση απέξω, όσο και η συνέλευση αγώνα μέσα έδειξαν πως δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής. Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής και χρειάζεται εδώ και τώρα να προχωρήσουμε σε κλιμάκωση. Ζητάμε από τι ομοσπονδίες μας να βγάλουν απεργίες εδώ και τώρα. Ζητάμε από τους τοπικούς συλλόγους να μας διευκολύνουν να φτάσουμε στις κινητοποιήσεις. Η ΕΛΜΕ Πειραιά είχε αρνηθεί να μας δώσει λεωφορείο στην προηγούμενη Παρασκευή. Αυτή τη φορά διεκδικούμε να στηρίξει στην πράξη την κινητοποίηση”, ανέφερε στην ΕΑ ο Μιχάλης Τσορμπατζόγλου αναπληρωτής στον Γαλατά.

“Πανικόβλητος ο υπουργός Παιδείας κάλεσε τα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ για συνάντηση την Τετάρτη 7/3. Ο υπουργός που αγνόησε με την απουσία του τους αναπληρωτές την προηγούμενη Παρασκευή τώρα κάτω από το βάρος των τεράστιων κινητοποιήσεων ζητάει διάλογο. Οι κινητοποιήσεις μας είναι η δύναμή μας. Είναι λάθος οι ομοσπονδίες, που ως τώρα δεν έχουν ακόμα πάρει απόφαση για την κινητοποίηση στις 9 Μάρτη να προχωρούν σε διάλογο με το υπουργείο μακριά από τις κινηματικές διαδικασίες και τις αντιδράσεις των ίδιων των αναπληρωτών. Χρειάζεται να στείλουμε μήνυμα ανυποχώρητης αντίστασης στην εργασιακή ομηρία. Την Παρασκευή πρέπει να είμαστε ακόμα περισσότεροι και να στείλουμε ακόμα πιο ισχυρή απάντηση στον Γαβρόγλου”, υπογράμμισε ο Νίκος Κουράκης αναπληρωτής δάσκαλος στο Γαλάτσι. 

«Κανένας εκπαιδευτικός, καμία ΕΛΜΕ ή ΣΕΠΕ, δεν μπορεί να απουσιάσει απο αυτή την αναμέτρηση, διεκδικούμε απο τις ηγεσίες των ΟΛΜΕ ΔΟΕ να πάρουν άμεσα απεργιακή απόφαση για τις 9 Μάρτη, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Δίκτυο Εκπαιδευτικών Η Τάξη μας.