Εργατικό κίνημα
Μετρό: Αποχή τεχνικών, 1/3

Σε αποχή κατέβηκαν οι τεχνικοί στο αμαξοστάσιο του Μετρό στα Σεπόλια την Πέμπτη 1/3, ενάντια στην καταστρατήγηση της ΣΣΕ. 

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Νίκου Σμπαρούνη, εργαζόμενου στο Μετρό και μέλους του ΣΕΛΜΑ: “λίγο μετά τις 10πμ της Πέμπτης 1/3, σχεδόν σύσσωμο το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό (ΣΕΛΜΑ), μαζί με εκπροσώπους της αιρετής Επιτροπής Υγιεινής & Ασφάλειας, περιήλθε όλα τα τμήματα τεχνικής υποστήριξης στο αμαξοστάσιο Σεπολίων καί ζήτησαν από τους παρευρισκόμενους τεχνικούς νά εγκαταλείψουν κάθε εργασία, εκτός από τήν παροχή τυχόν εκτακτης βοήθειας σέ περίπτωση επικίνδυνου γιά επιβάτες περιστατικού, και να συγκεντρωθούν στό Κεντρικό Εργοστάσιο Γενικων Επισκευων Τροχαίου Υλικού. 

Την αφορμή για την ολιγόωρη, προειδοποιητική διακοπή των εργασιών, και σύμφωνα με το πνεύμα του Νόμου 3850/2010 περί υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, έδωσε η χρονίζουσα και επιδεινούμενη ανεπάρκεια κρίσιμου για την ασφάλεια εξοπλισμού, καθώς και προστατευτικών μέσων και μέτρων. Στην πραγματικότητα, η ακολουθούμενη πρακτική από μεριάς της ανωτάτης διοίκησης της εταιρείας σε όλους τους τομείς, συνιστά de facto καταστρατήγηση του συνόλου της ισχύουσας Σ.Σ.Ε, αλλά και ευρύτερα της εργατικής και σιδηροδρομικής νομοθεσίας, σε σημείο που το ποτήρι πλέον είναι μακράν ξεχειλισμένο. 

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός της καθολικής συμμετοχής του τεχνικού προσωπικού στην αποχή, ανεξαρτήτως πολιτικής τους τοποθέτησης, ακόμη και αμέτοχοι μέχρι τούδε σε κινητοποιήσεις, ανταποκρίθηκαν. Επίσης σύσσωμο το προσωπικό πειθάρχησε στο κέλευσμα του ΣΕΛΜΑ να μην εγκαταλείψει κανείς το αμαξοστάσιο μέχρι το πέρας της βάρδιας. 

Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε αυτή τη μορφή δράσης ως μια υβριδική κινητοποίηση μεταξύ "walkout", ιδιότυπης επίσχεσης εργασίας καί "λευκής αποχής". Το τάιμινγκ μπορει να θεωρηθεί αρκετά ενδεδειγμένο, από την άποψη κλιμάκωσης - ωρίμανσης των δυσμενών εργασιακών συνθηκών, αλλά και λόγω της σύμπλευσης του συνδικάτου με την Επιτροπή Υγιεινής & Ασφάλειας, καθ' ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να κατάφερνε από μόνη της η τελευταία το ίδιο αποτέλεσμα. Πολλοί εργαζόμενοι από όλο τό ιδεολογικό φάσμα επικρότησαν την κίνηση και μάλιστα υπερθεμάτισαν ότι έπρεπε να έχει γίνει χρόνια νωρίτερα. Η κίνηση επαναλήφθηκε και τη Δευτέρα 5/3, στο Αμαξοστάσιο Αγ.Σάββα της γραμμής 3”.