Εκπαίδευση και Νεολαία
Οι φοιτητές στο πλευρό των εκπαιδευτικών

2/3, Φοιτητικοί σύλλογοι έξω από το υπ. Παιδείας

Σε νέα απεργιακή συγκέντρωση προχωρούν δάσκαλοι και καθηγητές στις 9/3 στο Υπουργείο. Στις 2/3, χιλιάδες εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές συγκεντρώθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας απαιτώντας μαζικούς διορισμούς. Μετά την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας εναντίον τους με χημικά και ξύλο, και ενώ η ηγεσία του Υπουργείου αρνιόταν να τους δεχτεί, πραγματοποίησαν κατάληψη στο χώρο και πανελλαδική συνέλευση για την κλιμάκωση του αγώνα. 

Η απόφαση για νέα κινητοποίηση θα μας βρει στο πλευρό τους! Ο νέος νόμος Γαβρόγλου που ψηφίστηκε πρόσφατα επιχειρεί τη μεγαλύτερη αντιδραστική αναδιάρθρωση στην Παιδεία. Ενώ προσπαθεί να πείσει πως ικανοποιεί τα χρόνια αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος, στην πραγματικότητα ετοιμάζει κλεισίματα των παιδικών σταθμών, συγχωνεύσεις και κλεισίματα των ΤΕΙ πανελλαδικά αλλά και τμημάτων ΑΕΙ. Πετάει τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ σε διετή προγράμματα μεταλυκειακής εκπαίδευσης, στερώντας τους την πρόσβαση στα Πανεπιστήμια. Αποκόπτει την διδακτική επάρκεια από όλες τις καθηγητικές σχολές και σπρώχνει την απόκτησή της ακόμα και μέσα από τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών!! Διαλύει σχολές, μειώνει μισθούς, απολύει εργαζόμενους, μας τσακίζει κι άλλο τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. 

Αντίσταση

Απέναντι σε αυτό, η αντίσταση των φοιτητών που όλη τη χρονιά έχουν βγει στον αγώνα μέσα από συνελεύσεις και καταλήψεις, δείχνουν το δρόμο… Σε αυτή τη μάχη έχουμε συμμάχους έξω αλλά και μέσα στις σχολές μας! Στις 7 και 8 Μάρτη προχωρούν σε προειδοποιητική απεργία εκατοντάδες καθηγητές (μέλη ΔΕΠ) των σχολών. Από τον περασμένο Μάιο, μέσα από τη συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών, οι μισθοί των καθηγητών πέρασαν στο ενιαίο μισθολόγιο και μειώθηκαν. Οι καθηγητές της Φιλοσοφικής Αθήνας προχώρησαν σε απεργία στις 22-24 Γενάρη διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία γενικότερα. Ο τσακισμένος κρατικός προϋπολογισμός έχει φτάσει δεκάδες σχολές πανελλαδικά στο χείλος της χρεοκοπίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΚΠΑ όπου μεταξύ άλλων αναφέρει πως η ετήσια χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων δεν φτάνει για να πληρωθεί όυτε η ΔΕΗ! Στις 7-8/3, έχει κηρυχθεί απεργία εκ νέου. 

Αυτή τη φορά βγαίνουν στη μάχη όχι μόνο οι καθηγητές της ΦΛΣ, αλλά και των σχολών Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, του Παιδαγωγικού Αθήνας αλλά και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν αγώνα διαρκείας για να σώσουμε τις σχολές μας από τη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση, για να διεκδικήσουμε Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλους χωρίς αποκλεισμούς. Έναν αγώνα που μπορούμε να τον κερδίσουμε.