Εκπαίδευση και Νεολαία
Αλληλεγγύη στους διωκόμενους εργαζόμενους και φοιτητές του ΕΚΠΑ

Στις 30 Οκτωβρίου του 2014 εκατοντάδες φοιτητές και εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συγκεντρώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου για να εκφράσουν τη συλλογική τους διαμαρτυρία απέναντι στην πολιτική καταστολής και ποινικοποίησης των αγώνων των φοιτητών και των εργαζομένων που ακολουθούσε ο τέως πρύτανης του ΕΚΠΑ και νυν βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Φορτσάκης. 

Στη διάρκεια της μικρής του θητείας ως Πρύτανης του ΕΚΠΑ, ο Φορτσάκης επιδόθηκε σε ένα κρεσέντο αυταρχισμού και αλαζονείας μέσα στο πανεπιστήμιο, υπηρετώντας επάξια την πολιτική της επιβολής του δόγματος «Νόμος και Τάξη», κλειδώνοντας εργαζόμενους μέσα στο κεντρικό κτήριο της Πρυτανείας, καλώντας επανειλημμένως τα ΜΑΤ προκειμένου να χτυπήσουν τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και εργαζομένων και καταστέλλοντας οποιαδήποτε διαμαρτυρία ενάντια στην πολιτική της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης των πανεπιστημίων, της μετακύλισης του κόστους εκπαίδευσης στους φοιτητές και εργαζόμενους και της προώθησης της επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων. 

Εκδίκηση

Στην συγκεκριμένη Σύγκλητο της 30ης Οκτωβρίου 2014, ο Φορτσάκης ενοχλήθηκε από την μαζική παρουσία των διαμαρτυρόμενων, όχι όμως από την παρουσία των τηλεοπτικών καναλιών, με τη βοήθεια των οποίων έστησε ένα καλοσκηνοθετημένο έργο, που θα τον βοηθούσε τόσο στην πολιτική καταστολής που ήθελε να επιβάλλει μέσα στο πανεπιστήμιο, όσο και στο χτίσιμο της μετέπειτα πολιτικής του καριέρας ως βουλευτής της ΝΔ. Ο ίδιος λοιπόν, ζήτησε την ποινική δίωξη δύο εργαζόμενων του ΕΚΠΑ και ενός μέλους της Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ, ως εκδίκηση για την διαμαρτυρία τους απέναντι στις αυταρχικές πρακτικές του. Άλλωστε η δίωξη και η ποινικοποίηση των αγώνων, των συνδικαλιστικών ελευθεριών και κάθε φωνής αντίστασης μέσα στο πανεπιστήμιο, αποτελούσε και αποτελεί πάγια τακτική του κράτους και των πρυτανικών αρχών. Στόχος τους είναι ένα πανεπιστήμιο πλήρως αποστειρωμένο, με πειθήνιους εργαζόμενους και φοιτητές, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. 

Στις 13 Μαρτίου 2018 δικάζονται στο Ζ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών οι Αθηνά Αλεξανδρή και Βανέσσα Πεντογάλου εργαζόμενες στο ΕΚΠΑ, και ο Παναγιώτης Σωτήρης, διδάσκων στο ΕΑΠ, πρώην μέλος της Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ. Κατηγορούνται ότι δήθεν «υποχρέωσαν διά της βίας τον Θ. Φορτσάκη να παραμείνει παρά τη θέλησή του, για βραχύ χρονικό διάστημα, εντός της αίθουσας όπου επρόκειτο να διεξαχθεί η συνεδρίαση της Συγκλήτου της 30/10/2014 καθώς με το σώμα τους έφραζαν την πόρτα και στη συνέχεια κλείδωσαν αυτή, εξαναγκάζοντάς τον με αυτόν τον τρόπο να παραμείνει, ακουσίως, περιορισμένος για βραχύ χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να στερηθεί κατά το χρόνο αυτό, χωρίς τη θέλησή του, την ελευθερία της κίνησης». 

Για τα γεγονότα της ίδιας περιόδου δικάζεται και ο τότε φοιτητής του ΕΚΠΑ Χ.Ξ., στις 29/3/2018 στο Θ΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, ενώ προηγείται στις 7/3/2018 η εκδίκαση της μήνυσης που κατέθεσαν οι δύο φοιτητές Κ.Μ, Γ.Ν. εναντίον ΜΑΤατζήδων που τους χτύπησαν βίαια κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στη Νομική, στις 13/11/2014. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι ανακινούνται εκ νέου οι διώξεις αγωνιστών σε ένα κλίμα όπου ΜΜΕ, καθηγητές και βουλευτές ωρύονται για την ανομία στα πανεπιστήμια, επαναφέροντας επιθετικά το ζήτημα της κατάργησης του ασύλου, ταυτίζοντας τις ναρκομαφίες με στέκια πολιτικών συλλογικοτήτων και παρατάξεων. 

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους διωκόμενους και καταγγέλλουμε την επέμβαση των διωκτικών αρχών στην συνδικαλιστική-αγωνιστική μας δράση. Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν μας τρομοκρατούν. Ο αγώνας ενάντια στην τρομοκράτηση των αγωνιζόμενων εργαζομένων, ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αντίστασης στη συνεχιζόμενη επίθεση που δεχόμαστε.