Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
17 Mάρτη - Διεθνής μέρα δράσης: Ξεσηκωνόμαστε ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες

ΤΕΙ Αθήνας, 1/3

Σχολεία - Γειτονιές

Από το ΤΕΙ Αθήνας και το Πάντειο Πανεπιστήμιο ξεκίνησαν την Πέμπτη 1 Μάρτη οι μέρες δράσης της ΚΕΕΡΦΑ σε σχολές, σχολεία, εργατικούς χώρους και γειτονιές για τη Διεθνή Μέρα Δράσης Ενάντια στο Ρατσισμό και τους Φασίστες στις 17 Μάρτη. Παντού το πρόγραμμα περιλαμβάνει ανακοινώσεις με μικροφωνική, μοίρασμα προκηρύξεων, αφισοκολλήσεις, ανάρτηση πανό, βιντεοπροβολές και ανοιχτές εκδηλώσεις.

Τόσο στο ΤΕΙ Αθήνας όσο και στο Πάντειο, η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. «Ξεκινήσαμε τη μέρα δράσης με εξόρμηση και ανακοινώσεις με μικροφωνική δημιουργώντας ένα πολύ δυναμικό κλίμα στη σχολή και κερδίζοντας το ενδιαφέρον των φοιτητών», μας είπε η Παναγιώτα Μασούρα για τη μέρα δράσης στο Πάντειο, «Το μήνυμά μας ότι η 17 Μάρτη είναι η καλύτερη απάντηση στο ρατσισμό και την ακροδεξιά μάς έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε πολλούς φοιτητές και φοιτήτριες».

Ακολούθησε εκδήλωση με ομιλητές τη Ντανιέλα Μαρούδα, καθηγήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, τον Δημήτρη Αγγελίδη, δημοσιογράφο και τον Γιάννη Σηφακάκη από την ΚΕΕΡΦΑ. Η Ντανιέλα Μαρούδα μίλησε για το πώς εδραιώνεται η ρητορική μίσους και ο ρατσιστικός λόγος στις σημερινές κοινωνίες, χαρακτήρισε την είσοδο ενός ναζιστικού κόμματος όπως η Χρυσή Αυγή στη Βουλή ως τη μεγάλη ντροπή της χώρας μας και τόνισε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτή την εξέλιξη να μετατραπεί σε κανονικότητα, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 17 Μάρτη. 

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Αγγελίδης στάθηκε στη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τις απελάσεις που υπαγορεύει -ένα μοντέλο που επαναλαμβάνεται στη συμφωνία με τη Λιβύη-, στις διαδικασίες ασύλου που γίνονται όλο και δύσκολες για τους πρόσφυγες, στους πνιγμούς και θανάτους προσφύγων στη θάλασσα και τα στρατόπεδα. Και τόνισε τον κρίσιμο ρόλο του κινήματος αλληλεγγύης που απέτρεψε σε μεγάλο βαθμό την εφαρμογή της συμφωνίας και είναι αυτό που μπορεί να ανατρέψει τις ρατσιστικές πολιτικές.

Σημαντική

Τέλος, ο Γιάννης Σηφακάκης συμπύκνωσε τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντική η 17 Μάρτη: Για να μπουν οι δολοφόνοι χρυσαυγίτες στη φυλακή και να κλείσουν τα γραφεία τους παντού, ένα αίτημα πιο επιτακτικό από ποτέ μετά και τη νέα επίθεση στη Φαβέλα. Για να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που καταδικάζουν τον κόσμο στην προσφυγιά. Για να μπει φραγμός στις ρατσιστικές πολιτικές της Ευρώπης-Φρούριο και της ελληνικής κυβέρνησης που ανοίγουν το δρόμο στους φασίστες. Για να ανατραπούν τα μνημόνια και όλες τις επιθέσεις που χτυπάνε την εργατική τάξη και τη νεολαία. Για να ανακοπεί η άνοδος της ακροδεξιάς παντού μέσα από το διεθνή συντονισμό του κινήματος.

Τις επόμενες μέρες, οι μέρες δράσης απλώθηκαν στις γειτονιές. Το Σάββατο 3/3, έγιναν ταυτόχρονα συγκεντρώσεις, πικετοφορίες και εξορμήσεις από το Περιστέρι και τη Νέα Ιωνία μέχρι τα Πετράλωνα και τον Πειραιά.

“Για δύο ώρες με μικροφωνική στον ΗΣΑΠ στα Πετράλωνα ένα μεγάλο συνεργείο της ΚΕΕΡΦΑ ενημερώσαμε τη γειτονιά”, μας είπε ο Γιάννης Μαραβελάκης, “Πλήθος κόσμου από μαθητές και φοιτητές μέχρι εργαζόμενους και συνταξιούχους με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον συζήτησαν μαζί μας, υπέγραψαν στην καμπάνια, πολλοί από αυτούς πήραν προκηρύξεις για τους χώρους τους. Η μέρα δράσης συνεχίστηκε στην πλατεία Μερκούρη με μικροφωνική και εξόρμηση σε όλα τα μαγαζιά και τον κόσμο εκεί. Πάνω από 40 υπέγραψαν το κείμενο στήριξης της 17 Μάρτη αφήνοντας και τηλέφωνα επικοινωνίας”.

Με την έμπνευση του μαζικού αντιφασιστικού συλλαλητηρίου της προηγούμενης μέρας στον Πειραιά με χιλιάδες έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής μετά την επίθεση στη Φαβέλα, η τοπική ΚΕΕΡΦΑ προχώρησε σε εξόρμηση στη Σωτήρος. “Καλώντας τον κόσμο στην εκδήλωση που οργανώνουμε την Τετάρτη 7 Μάρτη στον ΗΣΑΠ Πειραιά, δεκάδες υπέγραψαν στην καμπάνια για τις 17 Μάρτη, ενώ ακολούθησε μεγάλη αφισοκόλληση στους δρόμους του Πειραιά”, μας είπε ο Μιχάλης Πέππας.

“Η μέρα δράσης στη Νέα Ιωνία ξεκίνησε με μοίρασμα υλικού και συνεχίστηκε με πικετοφορία και αφισοκόλληση”, μας είπε ο Κώστας Αντωνόπουλος, “Η Νέα Ιωνία είναι εργατική γειτονιά, ο κόσμος έχει τον αντιρατσισμό και τον αντιφασισμό στη σκέψη του, τον αγκαλιάζει και μας υποδέχεται με χαμόγελο. Ενημερώναμε για την εκδήλωση που οργανώνουμε στην περιοχή στις 9/3 με συζήτηση και προβολή της ταινίας «Πλατεία Αμερικής» και για τις 17 Μάρτη”.

Λένα Βερδέ


ΤΕΙ Αθήνας

Στη ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οργανώνουμε τη συμμετοχή του Συλλόγου μας στη διεθνή αντιρατσιστική-αντιφασιστική κινητοποίηση στις 17 Μάρτη. Σε αυτό το πλαίσιο οργανώσαμε ημέρα δράσης την 1/3, μαζί με επιτροπή φοιτητών της Σχολής.

Η μέρα ξεκίνησε με αφισοκολλήσεις, στήσιμο των υλικών μας, εξορμήσεις, κρέμασμα πανό με την υπογραφή του Σπουδαστικού Συλλόγου και μικροφωνική στον κεντρικό διάδρομο του ΤΕΙ. Στο διάστημα αυτό, ήρθαμε σ' επαφή με αρκετό κόσμο, σημαντικό μέρος του οποίου υπέγραψε τα κείμενα της καμπάνιας.

Ακολούθησε προβολή του ντοκιμαντέρ Sam Roma της Μαρίνας Δανέζη, το οποίο παρακολούθησαν με ενδιαφέρον φοιτητές της ΣΓΤΚΣ και άλλων συλλόγων. Μετά τη λήξη του προέκυψε αυθόρμητα συζήτηση στην οποία τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με τις πολιτικές του κράτους που γεννούν διαχωρισμούς, διακρίσεις, περιθωριοποιήσεις και ανισότητες. Έτσι, πυροδοτήθηκε η επόμενη συζήτηση, με ομιλητές τους Γιώργο Πίττα, δημοσιογράφο και μέλος της ΚΕΕΡΦΑ και Κώστα Παπαδάκη, δικηγόρο της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χ.Α.

Ο Γιώργος Πίττας περιέγραψε τη διεθνή εικόνα της ακροδεξιάς, ανέλυσε την κατάσταση στην Ελλάδα εξηγώντας τις κυρίαρχες πολιτικές που αποτελούν θερμοκήπιο για το ρατσισμό και τους φασίστες κι έδωσε τα παραδείγματα για το πώς οι σχολές μας μπορούν να αποτελέσουν αντιφασιστικά κάστρα δίνοντας έμπνευση στα γύρω σχολεία και τις γειτονιές.

Ο Κώστας Παπαδάκης παρουσίασε τη δράση της Χ.Α.από το '96 έως και την τελευταία επίθεση στην Ελευθερία Τομπατζόγλου στον Πειραιά εξηγώντας πώς μια εγκληματική οργάνωση έφτασε να δρα αδίωκτη κι ατιμώρητη. Τόνισε την ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης για αυτή την κατάσταση. Μίλησε για το ρόλο του αντιφασιστικού κινήματος στη σημερινή δίωξη και απομόνωσή της αναφέροντας εμφατικά πως “δεν παλεύουμε το φασισμό στα δικαστήρια με κλειστά μάτια και αυτιά. Η δικαιοσύνη πιέζεται προς την κατεύθυνση που την ωθεί το κίνημα”. Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν αναφέρθηκε η σημασία μιας διεθνούς μέρας δράσης -η δύναμη του διεθνούς συντονισμού.

Δημήτρης Μπαρδάκας
ΣΓΤΚΣ

Περιστέρι, 3/3

 

Περιστέρι

Το Σάββατο 3/3 πραγματοποιήσαμε μια πολύ επιτυχημένη μέρα δράσης της ΚΕΕΡΦΑ στο Περιστέρι. Από τις 12 το μεσημέρι υπήρχε οργανωμένη παρέμβαση της ΚΕΕΡΦΑ στον πεζόδρομο του Περιστερίου με μικροφωνική, από όπου διαβάζονταν το κείμενο κάλεσμα για την μεγάλη διαδήλωση στις 17 Μάρτη.

Στη συγκέντρωση – εξόρμηση υπήρχαν πικέτες της ΚΕΕΡΦΑ, έκθεση φωτογραφίας με θέμα τις διαδηλώσεις του αντιφασιστικού κινήματος το προηγούμενο διάστημα, πανό για τις 17 Μάρτη και τρία τραπεζάκια με υλικά της ΚΕΕΡΦΑ που καλούσαν τον κόσμο της γειτονιάς να συμμετέχει στην καμπάνια.

Στην εξόρμηση συμμετείχαν 25 άτομα, εργαζόμενοι από την γειτονιά, μαθητές των σχολείων του Περιστερίου, μέλη της Ένωσης Γονέων Περιστερίου, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη του ΣΕΚ και απλός κόσμος της γειτονιάς που αγκάλιασε την καμπάνια της ΚΕΕΡΦΑ και διακινούσε τα υλικά της. Κατά την διάρκεια της παρέμβασης απευθύνθηκαν χαιρετισμοί από τον Κώστα Λάππα μέλος της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ, την Ματίνα Τριανταφύλλου από το Κοινωνικό Ιατρείο Περιστερίου, τον Λευτέρη Σιδέρη μέλος του ΔΣ της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Περιστερίου, την Αλεξάνδρα Λογκόνε από το 1ο ΕΠΑΛ και τον Ναζίμ Μαχμούτ από την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος.

Πλήθος κόσμου άνοιξε πολιτική συζήτηση μαζί μας, δέκα πέντε μας άφησαν τηλέφωνα για να οργανώσουμε την συνέχεια, ενώ πολλοί ενίσχυσαν την ΚΕΕΡΦΑ. Η μέρα δράσης ήταν ένα πολύτιμο παράδειγμα για το πόσος πολύς κόσμος εκτιμά τις αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές πρωτοβουλίες μας.

Κώστας Λάππας


 

Ακρόπολη, 5/3

 

Εργατικοί χώροι

Το μεγάλο ενδιαφέρον για τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες έδειξαν οι πρώτες μέρες δράσεις της ΚΕΕΡΦΑ για τις 17 Μάρτη και στους εργατικούς χώρους.

“Πάνω από 20 εργαζόμενοι/ες από τις Γενικές Γραμματείες Βιομηχανίας και Εμπορίου του Υπ.ΟΙ.ΑΝ παρακολούθησαν την εκδήλωση της Συσπείρωσης Εργαζομένων και της ΚΕΕΡΦΑ στο κτήριο της πλ. Κάνιγγος για το αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό συλλαλητήριο τις 17 Μάρτη”, μας είπε ο Κώστας Πίττας, εργαζόμενος στο χώρο, “Ομιλητές ήταν ο Μίλτος Κοτζάμπασης, μέλος της Συσπείρωσης και γραμματέας του Συλλόγου Υπαλλήλων ΓΓΒ-ΓΓΕΟΠΥ και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση για τη μεγάλη ανάγκη να χτυπήσουμε τους φασίστες στον απόηχο της νέας τους επίθεσης στον Πειραιά, για τους λόγους που οδηγούν στην ανάπτυξης της ακροδεξιάς διεθνώς στον απόηχο και των ιταλικών εκλογών, για το πόσο κρίσιμο είναι η σύνδεση της αντιφασιστικής μάχης με την πάλη ενάντια στις ρατσιστικές -και εθνικιστικές- πολιτικές που ανοίγουν το δρόμο στους φασίστες. Ένας από τους εργαζόμενους που, όπως είπε, μεγάλωσε στον Άγιο Παντελεήμονα, έδωσε όλη την εικόνα για το πώς προσπάθησαν οι ναζί να πατήσουν πόδι στην περιοχή καθώς και για τις εγκληματικές διασυνδέσεις τους”.

“Έντεκα εργαζόμενοι παρακολούθησαν την εκδήλωση για τις 17 Μάρτη στο Αγία Όλγα, διοικητικοί, γιατροί και από άλλες ειδικότητες, παρά το γεγονός ότι ήταν μια δύσκολη μέρα γιατί ερχόμασταν από εφημερία”, μας είπε ο Μιχάλης Βερβέρης, εργαζόμενος στο χώρο, “Για πάνω από μία ώρα, συζητήσαμε όλες τις πλευρές του αγώνα ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες ενώ έγιναν και τοποθετήσεις-ερωτήσεις για μια σειρά ζητήματα, όπως για το πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος των νεοναζί, αν η ιστορία επαναλαμβάνεται ή αν είναι μια στιγμιαία και προσωρινή κατάσταση, αν η αιτία της ανόδου της ακροδεξιάς είναι η οικονομική κρίση.

Μέλος του ΔΣ του Σωματείου συνέδεσε τη μάχη ενάντια στους φασίστες με τη μάχη ενάντια στον καπιταλισμό -μια γενικά σωστή τοποθέτηση που όμως δεν μπορεί να σημαίνει ούτε αναμονή μέχρι την επανάσταση αλλά ούτε και να αποτελεί η συμφωνία για την επαναστατική αλλαγή προϋπόθεση για κοινή δράση με τον κόσμο που θέλει να δώσει τη μάχη. Στο τέλος, αποφασίσαμε ότι θα απευθυνθούμε στο Σωματείο για να πάρει απόφαση συμμετοχής στις 17 Μάρτη, να οργανώσουμε περιοδεία στο χώρο στις 14 Μάρτη καθώς και να φτιάξουμε πανό για την πορεία”.

“Η μέρα δράσης στην Ακρόπολη ξεκίνησε με περιοδεία σε όλους τους χώρους του λόφου και συνεχίστηκε με συζήτηση στο χώρο των εργαστηρίων του Παρθενώνα με τη συμμετοχή δεκάδων εργαζόμενων”, μας είπε η Σταυρούλα Ψυχογιοπούλου, εργαζόμενη στο ΥΠ.ΠΟ, “Αρχικά έγινε ενημέρωση για την ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης των συμβασιούχων του ΥΠ.ΠΟ για συμμετοχή στις 17 Μάρτη, παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουν και τα Σωματεία των μονίμων και αμέσως μετά έγινε πολιτική συζήτηση για τη σημασία της διαδήλωσης. Θα συνεχίσουμε τη δράση μας τις επόμενες μέρες με νέες περιοδείες στο λόφο και όλους τους χώρους του ΥΠ.ΠΟ”.


Σε όλες τις πόλεις

Στα Γιάννενα έχουμε ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα την οργάνωση της 17 Μάρτη. Από τις μέχρι στιγμής παρεμβάσεις μας στις σχολές, αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει οι συνελεύσεις της Καλών Τεχνών και ο Σύλλογος της Δουρούτης. Τη βδομάδα που έρχεται θα γίνουν συνελεύσεις σε όλες τις σχολές και το γεγονός ότι τα ΕΑΑΚ Ιωαννίνων καλούν στη διαδήλωση σημαίνει σε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους μπορούν να παρθούν αντίστοιχες αποφάσεις. Η μέρα δράσης που οργανώνουμε στη Λέσχη θα είναι βοηθητική. Το κλίμα στους φοιτητές και τη νεολαία είναι θετικό κι αυτό είχε φανεί και στο πάρτυ που είχαμε οργανώσει πρόσφατα.

Παράλληλα, έχει ανοίξει ξανά το στρατόπεδο του Κατσικά με 350 πρόσφυγες που έχουν έρθει κύρια από τα νησιά, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά. Σε συνεργασία με εργαζόμενους σε ΜΚΟ θα επισκεφτούμε το χώρο -που αυτή τη στιγμή είναι κλειστός- για να καλέσουμε τους πρόσφυγες στο συλλαλητήριο.

Μέσα στην πόλη οι εξορμήσεις μας έχουν βρει μεγάλη ανταπόκριση και θέλουμε αυτό να μεταφραστεί σε αποφάσεις από σωματεία και συλλόγους.Υπάρχει αυτή η προοπτική και στα Σωματεία των Νοσοκομείων και το Σύλλογο Διοικητικών του Πανεπιστημίου και αλλού. Η δυναμική για ένα μεγάλο συλλαλητήριο και στα Γιάννενα έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται.

Λουίζα Γκίκα
Γιάννενα

 

Η καμπάνια για τη διαδήλωση στις 17 Μάρτη στην Πάτρα έχει ξεκινήσει εδώ και βδομάδες με εξορμήσεις, με πάρτυ, με αφισοκολλήσεις. Στην τελική ευθεία οργανώνουμε αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές μέρες δράσης. 

Στις 2 Μάρτη εργαζόμενοι από το νοσοκομείο του Ρίου και μέλη της ΚΕΕΡΦΑ επισκέφτηκαμε το χώρο για να ενημερώσουμε και να τους καλέσουμε όλους. Το Σωματείο Εργαζομένων στο Ρίο έχει πάρει απόφαση συμμετοχής και το γνωστοποιήσαμε παντού. Η ανταπόκριση από όλα σχεδόν τα τμήματα ήταν θετική. Μοιράσαμε μαζικά την προκήρυξη - κάλεσμα, μπήκαν αφίσες παντού και σε αρκετούς εργαζόμενους αφήσαμε υλικό για να μπορέσουν τις επόμενες μέρες και οι ίδιοι να ενημερώσουν ακόμη περισσότερους συναδέλφους τους.

Την Τετάρτη 7 Μάρτη, προετοιμάζουμε αντίστοιχη μέρα δράσης στην εστία του πανεπιστημίου. Θα στηθεί μικροφωνική, έκθεση φωτογραφίας, θα υπάρχει μουσική καθώς και ομιλίες από φοιτητές και καθηγητές. Επίσης, θα γίνουν ανακοινώσεις στα περισσότερα τμήματα των σχολών. Το επόμενο ραντεβού μας είναι το Σάββατο 10 Μάρτη στην πλατεία Όλγας, 10.30πμ, για μια μεγάλη εξόρμηση στην πόλη. Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια για τη συμμετοχή μιας σειράς φορέων, σωματείων, συλλογικοτήτων και της αριστεράς, καθώς και των προσφύγων και μεταναστών από τα εργοστάσια του Λαδοπουλου και της ΑΒΕΞ. Θα είμαστε όλοι εκεί!

Τόνια Λαχανιώτη
Πάτρα


Μαθητές

Την Παρασκευή 2 Μάρτη μια ομάδα μαθητών από το Λεόντειο μαζευτήκαμε για να οργανώσουμε τη συμμετοχή μας στο αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό συλλαλητήριο της 17 Μάρτη. Συζητήσαμε για τους λόγους που διαδηλώνουμε εκείνη τη μέρα, ενάντια στους φασίστες και τους ναζί, ειδικά μετά και την πρόσφατη επίθεση της Χρυσής Αυγής στη Φαβέλα στον Πειραιά και τον τραυματισμό της δικηγόρου της οικογένειας του Παύλου Φύσσα. Αλλά και ενάντια στο ρατσισμό και τον εθνικισμό.

Ακούστηκαν ιδέες για δράσεις στο σχολείο και όχι μόνο. Από Δευτέρα θα μοιράσουμε προκηρύξεις και θα μιλήσουμε με τους συμμαθητές μας και άλλους μαθητές και φίλους εκτός σχολείου για το συλλαλητήριο. Επίσης θα φτιάξουμε πανό για τη διαδήλωση. Πιστεύω ότι η νέα γενιά πρέπει να μπει μπροστά σε αυτή τη μάχη, έτσι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Στο σχολείο μου είμαστε μαζί ντόπιοι και μετανάστες μαθητές, υπάρχουν για παράδειγμα παιδιά από το Κονγκό και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα μεταξύ μας. Όλοι οι μαθητές πρέπει να συμμετέχουμε.

Γρηγόρης
Λεόντειο Λύκειο Πατησίων