Εργατικό κίνημα
Πρωτομαγιά 2018: Δείξαμε τη δύναμη εξόδου

Θεσσαλονίκη

Γενική Απεργία ενάντια σε μνημόνια, πόλεμο, ρατσισμό και φασίστες ήταν η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά, με μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. 

Στην Αθήνα από νωρίς το πρωί εκατοντάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι, ντόπιοι και μετανάστες, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια και της ΚΕΕΡΦΑ για συγκέντρωση στα Χαυτεία. 

Το παρών έδωσαν σωματεία νοσοκομείων όπως τα Γεννηματάς και Αγ.Σάββας (αλλά και αγωνιστές/τριες από αρκετά ακόμα νοσοκομεία που βάδισαν με το Συντονιστικό Νοσοκομείων) σωματεία κι εργατικές πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα όπως το Σωματείο της Ιντρακόμ και οι μετανάστες εργάτες της Κάβας Κότερα Α.Ε, η Πακιστανική Κοινότητα, οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, εργαζόμενοι των ΜΚΟ, φοιτητές και φοιτήτριες από πολλές σχολές που στελέχωσαν το φοιτητικό πανό του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, αγωνιστές κι αγωνίστριες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.α.

Το μπλοκ που συγκροτήθηκε μετά τους χαιρετισμούς εκπροσώπων από μια σειρά χώρους, βάδισε τη Σταδίου, πέρασε από τη συγκέντρωση των συνδικάτων που ήταν σε εξέλιξη στην πλατεία Κλαυθμώνος και ανέβηκε στο Σύνταγμα. Λίγο πιο πίσω ξεκινώντας από διαφορετικές συγκεντρώσεις –στην Ομόνοια και το Μουσείο– ακολουθούσαν μια σειρά οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Οι διαδηλωτές συνέχισαν μέχρι την Αμερικάνικη Πρεσβεία δίνοντας ξεκάθαρα αντιπολεμικά χαρακτηριστικά στη φετινή απεργιακή πρωτομαγιά. Συγκέντρωση είχε πραγματοποιήσει νωρίτερα στο Σύνταγμα το ΠΑΜΕ. 

Παντού

Μαζικές ήταν οι κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη. Όπως μας μεταφέρει ο Ευκλείδης Μακρόγλου “στη συγκέντρωση που καλούσε το ΕΚΘ συμμετείχαν σωματεία από τους χώρους που δίνουν τις μάχες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, όπως η ΔΕΗ, αλλά και για μόνιμη και σταθερή δουλειά, όπως το σωματείο εργαζομένων των ΕΛΠΕ και οι συμβασιούχοι της ΕΥΑΘ που συνεχίζουν για 9η βδομάδα τις κινητοποιήσεις τους. Ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια, το Συντονιστικό των Νοσοκομείων και η ΚΕΕΡΦΑ παρέμβηκαν μαζικά και δυναμικά, καλώντας τους συγκεντρωμένους σε πορεία και ανοίγοντας τη συζήτηση για την ανάγκη συντονισμού και κλιμάκωσης των αγώνων. Αυτό σήμανε ότι κομμάτια εργαζομένων διαδήλωσαν παρά τις προθέσεις της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας σε ένα μεγάλο και ενωτικό συλλαλητήριο,ενάντια στα μνημόνια, το ρατσισμό και τον πόλεμο, περνώντας από το αμερικανικό προξενείο για να καταλήξει στο μνημείο του καπνεργάτη. Χωριστές πορείες πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ, καθώς και η ΛΑΕ”. 

Στην Πάτρα “χιλιάδες κόσμου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικάτων για τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς” μεταφέρει η ανταπόκριση της Κατερίνας Αγγέλη, από το Σωματείο του νοσοκομείου στο Ρίο. “Στη συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης συμμετείχαν μαζικά μεταξύ άλλων το συνδικάτο οικοδόμων, το συνδικάτο στο μέταλλο, ο σύλλογος εμποροϋπαλλήλων, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στους δήμους και τα νοσοκομεία, φοιτητικοί σύλλογοι, μετανάστες και πολλοί άλλοι φορείς και συλλογικότητες. Η φετινή Πρωτομαγιά εξελίχθηκε σε μια μεγαλειώδη διαδήλωση ενάντια στη συνεχιζόμενη λιτότητα και στις μνημονιακές εργατοκτόνες πολιτικές, αλλά και ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή”. 

Απεργιακές διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές ακόμα πόλεις, όπως το Ηράκλειο της Κρήτης, τα Χανιά, τα Γιάννενα, το Βόλο, τη Μυτιλήνη κ.α.

Αθήνα

 
 
Ηράκλειο
 
 
 
Χανιά
 

Γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά φέτος 50 χρόνια μετά το Μάη του '68 όπου παντού σε όλο τον κόσμο οι εργάτες και η νεολαία ξεσηκώθηκαν για ένα καλύτερο κόσμο. Και 100 χρόνια από την ίδρυση του ΣΕΚΕ και της ΓΣΕΕ, και μάλιστα σε μια περίοδο ιμπεριαλιστικών πολέμων. Μην τα ξεχνάμε αυτά. Σημαίνουν μεγάλους αγώνες ενάντια σε σκληρή καταπίεση και σε πολεμοκάπηλους. 

Η σημερινή περίοδος έχει ομοιότητες. Ο καπιταλισμός σε κρίση οδηγεί την περιοχή μας σε πολεμικό παροξυσμό. Βλέπουμε την ένταση στη Μέση Ανατολή, τις επεμβάσεις, τις ρουκέτες, τις απειλές, τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών. Αλλά κι εδώ τον ανταγωνισμό της άρχουσας τάξης σε Ελλάδα και Τουρκία για τις ΑΟΖ και τις βραχονησίδες. Θέλουν να ρίξουν βορά τους εργάτες στα κανόνια τους. Δεν θα τους χαρίσουμε την τάξη μας.

Ζούμε έναν βάρβαρο εσωτερικό πόλεμο ενάντια στην εργαζόμενη πλειοψηφία τα τελευταία 8 χρόνια των μνημονίων. Στερούν κάθε μέλλον από τη νεολαία για να εξασφαλίζουν υπερκέρδη. Ο αγώνας που δίνουμε όλα αυτά τα χρόνια μπαίνει σήμερα σε μια καινούργια φάση. Δένεται με τους αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο. Για να κλείσουν οι βάσεις. Για να φύγουν το ΝΑΤΟ και η Φρόντεξ. Για να ανοίξουν τα σύνορα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Η Πρωτομαγιά κάθε χρόνο συμβολίζει την ενότητα της εργατικής τάξης απέναντι σε κάθε καταπίεση, το φασισμό, τον πόλεμο. Από αυτή την αφετηρία ξεκινάμε κι εμείς σήμερα για να δώσουμε τους επόμενους νικηφόρους αγώνες. Για να ανατρέψουμε αυτό το σάπιο σύστημα και να χτίσουμε το σοσιαλισμό. Θα νικήσουμε!

Βασίλης Συλαϊδής
Σωματείο Εργαζομένων ΙΝΤΡΑΚΟΜ, μέλος ΔΣ του ΕΚΑ

Η Πακιστανική Κοινότητα είναι στο δρόμο τη μέρα του εργάτη. Ξέρουμε πολύ καλά ότι χωρίς να παλέψουμε δεν μπορούμε να έχουμε τίποτα. Το είδαμε πολύ καλά αυτό από τη Μανωλάδα μέχρι τη Σκάλα Λακωνίας και τον Ασπρόπυργο. Χωρίς μάχη ούτε δικαιώματα θα έχουμε ούτε το σεβασμό που δικαιούμαστε. 

Γι'αυτό και τα θύματα της ρατσιστικής βίας από τη Γκορυτσά είναι εδώ ανάμεσά μας στη διαδήλωση. Δυο χρόνια δεχόντουσαν επιθέσεις και το αστυνομικό τμήμα δεν έκανε τίποτα. Όταν σηκώσαμε τη φωνή μας, όταν κάναμε διαδηλώσεις αναγκάστηκαν να πιάσουν τους εννιά φασίστες που έκαναν τις επιθέσεις. 

Γι' αυτό και σήμερα δεν δουλεύουμε. Απεργούμε για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας σαν εργάτες. Είναι δυνατόν να είναι κάποιος από μας ακόμα και 22 χρόνια στην Ελλάδα και να μην έχει δικαίωμα ψήφου; Είναι απαράδεκτο. Διεκδικούμε από αυτή την κυβέρνηση που λέγεται αριστερή να κλείσει τα κέντρα κράτησης. Διεκδικούμε να νομιμοποιήσει τους μετανάστες. Αν είμαστε ενωμένοι οι εργάτες μπορούμε να τα κερδίσουμε όλα.

Τζαβέντ Ασλάμ
πρόεδρος Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος “η Ενότητα”

Εμείς οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας αγωνιζόμαστε απλήρωτοι εδώ κι εφτά μήνες ενάντια στην αυθαίρετη απόφαση της ΕΤΕ, να περικόψει το 50% της σύνταξής μας. Οι εργαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα αγωνίστηκαν κερδίζοντας κατακτήσεις που οφέλησαν όλο το εργατικό κίνημα. Σήμερα είμαστε ξανά στους δρόμους για να υπερασπιστούμε το ταμείο μας, το ΛΕΠΕΤΕ. Αγωνιζόμαστε στο πλευρό όλων που παλεύουν ενάντια στα μνημόνια και τα μέτρα τους, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις επιλογές των κυβερνήσεων να δίνουν λεφτά για πολέμους κι εξοπλισμούς αντί για συντάξεις, Υγεία, Παιδεία και συνολικά για τις ανάγκες μας.

Ιωάννα Παυλοπούλου
συνταξιούχος ΕΤΕ

Αν θέλει να δει κάποιος την πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας πρέπει να έρθει στην εφημερία ενός δημόσιου νοσοκομείου. Στην προηγούμενή μας εφημερία εκτός από το μεγάλο αριθμό των ασθενών, είχαμε ασθενείς με πολύ μεγάλα προβλήματα υγείας, παραμελημένους, φτωχούς, χωρίς άλλη δυνατότητα φροντίδας και πρόληψης, με αποτέλεσμα να φτάνουν στο νοσοκομείο όταν τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. 

Δεν μπορώ να καταλάβω από που πηγάζει αυτή η “αισιοδοξία” του Τσίπρα ότι τον Αύγουστο θα φτιάξουν όλα, από τη στιγμή που ο απλός άνθρωπος τραβάει τόσες δυσκολίες καθημερινά. Συνεχώς ακούμε φίλους, συναδέλφους, συγγενείς να φεύγουν στο εξωτερικό. Που είναι η έξοδος από τα μνημόνια που λένε; Σε ποιούς νομίζουν ότι μιλάνε; Ποιός μπορεί να τα πιστέψει αυτά; Γι' αυτό και είμαστε σήμερα 1η του Μάη εδώ. Απεργούμε και διαδηλώνουμε και θέλουμε η σημερινή απεργία να είναι σκαλοπάτι για την επιτυχία των επόμενων κινητοποιήσεων, όπως η απεργιακή κινητοποίηση του δημοσίου στις 11 Μάη και η πανεργατική απεργία στις 30 Μάη. 

Μαρία Χαρχαρίδου
μέλος Δ.Σ Σωματείου Εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς

Είμαστε εργάτες στα κότερα στη μαρίνα Αλίμου. Το αφεντικό μας κλέβει λεφτά κι ένσημα από όλους τους εργάτες. Κι από μας τους μετανάστες κι από τους Έλληνες εργάτες. Όμως εμείς δεν σκύβουμε το κεφάλι. Οι εργάτες ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε.

Αρίφ
εργάτης Κάβας Κότερα ΑΕ

Ανάμεσα στους ομιλητές της Πρωτομαγιάς ήταν:

Βασίλης Συλαϊδής
Σωματείο Εργαζομένων ΙΝΤΡΑΚΟΜ, μέλος ΔΣ του ΕΚΑ

 

Κώστας Καταραχιάς
Πρόεδρος σωματείου στον Αγ. Σάββα

 

Τζαβέντ Ασλάμ
Πρόεδρος Πακιστανικής Κοινότητας

 

Ιωάννα Παυλοπούλου
Συνταξιούχος Εθνικής Τράπεζας

 

Πέτρος Κωνσταντίνου
δημοτικός σύμβουλος Αθήνας

 

Χρίστος Αργύρης
Συντονιστικό Νοσοκομείων