Εργατικό κίνημα
Συνταξιούχοι ΕΤΕ: Μαζική συνέλευση αγώνα

Συγκλονιστική ήταν η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας (ΣΣΕΤΕ) στο ξενοδοχείο Τιτάνια την Τετάρτη 25/4. Πάνω από 2.000 συνταξιούχοι κατέκλυσαν όλους τους χώρους του ξενοδοχείου διαμαρτυρόμενοι για την ολιγωρία της διοίκησης του Συλλόγου σε όλη την μεγάλη μάχη για το ΛΕΠΕΤΕ και το ΤΥΠΕΤ τους τελευταίους μήνες και την λανθασμένη, όπως την χαρακτηρίζουν, κίνηση του ΔΣ του ΣΣΕΤΕ να μπει σε διάλογο με την διοίκηση Φραγκιαδάκη.

Οι συνταξιούχοι της αντιπολίτευσης κόντεψαν μάλιστα να πιάσουν το ΔΣ στον ύπνο με την παρολίγο εκλογή δικού τους αντιπολιτευόμενου προεδρείου, ωστόσο τελευταία στιγμή και με λίγες δεκάδες ψήφους διαφορά η πλειοψηφία του ΔΣ κατάφερε να το κερδίσει. Στις εκλογές που ακολούθησαν για την έγκριση του Διοικητικού και του Οικονομικού απολογισμού η έκπληξη ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Με 52% υπέρ και 48% κατά, μπορεί η πλειοψηφία του ΔΣ να κατάφερε να κερδίσει τη συνέλευση ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν τόσο οριακό που ακόμα μέχρι σήμερα το ΔΣ του ΣΣΕΤΕ δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση που να σχολιάζει το αποτέλεσμα.

“Φτάσαμε μέχρι εδώ με τους αγώνες μας και δυστυχώς με πολύ λίγη στήριξη από τον ΣΣΕΤΕ. Κανένας δεν μας χάρισε τίποτα. Σήμερα οι χιλιάδες συνάδελφοι απέδειξαν πως δεν κάνουμε πίσω από τις διεκδικήσεις μας: ΛΕΠΕΤΕ αδιαπραγμάτευτος και εγγυημένων παροχών! Διαχειριστικός Έλεγχος ΤΩΡΑ, για να δούμε που πήγαν οι εισφορές μας. Σύγκρουση με την διοίκηση της τράπεζας αλλά και με την μνημονιακή κυβέρνηση που τους κάνει πλάτη. 

Ούτε βήμα πίσω

Δεν τους επιτρέπουμε να κάνουν βήμα πίσω. Εκλέχθηκαν με την υπόσχεση να προστατέψουν το ΛΕΠΕΤΕ, αν δεν μπορούν να το κάνουν, να φύγουν. Αυτός είναι και ο λόγος που καταψηφίσαμε και τον οικονομικό και τον διοικητικό απολογισμό. Από εδώ και πέρα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με ολιγωρίες και πισωγυρίσματα. Πρέπει να δημιουργηθεί Επιτροπή Αγώνα που θα συντονίζει και θα οργανώνει μαζί με τον Σύλλογο όλα τα αγωνιστικά βήματα της επόμενης -τόσο κρίσιμης- περιόδου”, ανέφερε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Ιωάννα Παυλοπούλου συνταξιούχος της Εθνικής, μέλος της Ανοιχτής Επιτροπής Εργαζόμενων και Συνταξιούχων και του Συντονιστικού Δράσης για το ΛΕΠΕΤΕ και το ΤΥΠΕΤ και μέλος του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια. 

“Το αποτέλεσμα ήταν ένα μεγάλο σοκ για το ΔΣ που δεν περίμεναν τέτοια δυναμική αντιπολίτευση” είπε η Ξένια Καραπιπέρη από το Συντονιστικό Δράσης για το ΛΕΠΕΤΕ και το ΤΥΠΕΤ. “Μπορεί μέσα από τις διάφορες ομάδες – ένας κόσμος που έχουμε λειτουργήσει συλλογικά και κινηματικά όλο αυτό το χρονικό διάστημα, μέσα από τις κινητοποιήσεις, τις παρεμβάσεις και τα κείμενα μας –να είχαμε δημιουργήσει θόρυβο γύρω από την παρουσία μας, ωστόσο συνεχίζαμε να είμαστε η μειοψηφία. 

Στη ΓΣ όμως ήρθε ένα μεγάλο κομμάτι συναδέλφων που με την ψήφο του έδειξε πως διαφωνεί με τα πεπραγμένα του ΔΣ. Το μήνυμα που έστειλε ο κόσμος, και παρά τις προσπάθειες του ΔΣ να μας απομονώσει σαν γραφικούς και ακραίους, είναι πως είναι υποχρεωμένοι πλέον να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις πανελλαδικά. Το αποτέλεσμα της συνέλευσης όχι μόνο μας δικαίωσε, αλλά μας πείσμωσε και μας έδωσε ακόμα περισσότερο κουράγιο αφού πλέον έχουμε μαζί μας ένα τεράστιο κομμάτι. Όλοι μαζί θα δώσουμε τη συνέχεια στη μεγάλη αυτή αναμέτρηση”.