Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Λέσβος: Δεν περνάει ο φασισμός

Μυτιλήνη, 27/4

Mια μαζική πρώτη απάντηση πήραν την Παρασκευή 27 Απρίλη στη Μυτιλήνη, οι φασιστικές συμμορίες που την προηγούμενη Κυριακή επιχείρησαν πογκρόμ δολοφονικών επιθέσεων εναντίον προσφύγων στη πλατεια Σαπφούς, καθώς και οι θεσμικοί και πολιτικοί τους προστάτες.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι-ες και νέοι-ες συμμετείχαν στην κινητοποίηση που κάλεσε το Εργατικό Κέντρο Λέσβου και στήριξαν με πανό η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ νομού Λέσβου και το ΜΑΣ, ενώ η συνέχεια αναμένεται να δοθεί στις συγκεντρώσεις που καλούν το Ε.Κ, οργανώσεις και σωματεία την Πρωτομαγιά και την Πέμπτη 3 Μάη, μέρα επίσκεψης του Τσίπρα στο νησί. 

Ανακοινώσεις καταδίκης των φασιστικών επιθέσεων έχουν βγάλει κινήσεις, σωματεία και συλλογικότητες ανάμεσά τους η ΚΕΕΡΦΑ αλλά και το Κεντρικό Συμβούλιο του Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σε ανακοίνωσή της, η τοπική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου καταδίκασε «την στάση της Δημοτικής Αρχής του Σ. Γαληνού, της ΝΟΔΕ Λέσβου, της “Πατριωτικής Κίνησης”, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και της Αστυνομικής Δ/σης Λέσβου ως συνυπεύθυνους για την εγκληματική τροπή των γεγονότων καθώς και για τον τραυματισμό των ατόμων που οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο». 

Μέσα σε αυτήν τη γενική κατακραυγή και με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών, σχηματίστηκε επιτέλους από την αστυνομία Λέσβου δικογραφία σε βάρος πέντε ακροδεξιών για τις κακουργηματικές πράξεις του εμπρησμού και της απόπειρας βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και κατά άλλων 12 για μια σειρά από πλημμεληματικές κατηγορίες. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, που όμως δεν πρόκειται να ξεπλύνει με τίποτα τις ευθύνες για την ανοχή σε αυτό το φασιστικό πογκρόμ.

Ευθύνες της αστυνομίας και της δικαστικής αρχής που ενώ ήταν παρούσες το επέτρεψαν: Οι χρυσαυγίτες και λοιποί ακροδεξιοί και φασίστες (που φωνάζοντας «κάψτε τους» βομβάρδισαν την περασμένη Κυριακή πετώντας μάρμαρα και φωτοβολίδες γυναίκες και παιδιά, οδηγώντας 28 πρόσφυγες στο νοσοκομείο) γλύτωσαν το αυτόφωρο από μια αστυνομία που την ώρα των επιθέσεων συνελάμβανε τα θύματα (120 πρόσφυγες και 2 συμπαραστάτες) ενώ άφηνε ελεύθερους τους δράστες γιατί τάχα «μία σύλληψη, θα ενέτεινε ακόμα περισσότερο την έκρυθμη κατάσταση»! 

Ευθύνες του δεξιού δήμαρχου Γαληνού, που δύο μέρες πριν τις επιθέσεις καλούσε με επιστολή του την κυβέρνηση να «αποκαταστήσει την τάξη» η οποία τάχα «διασαλεύτηκε» με την «κατάληψη της κεντρικής πλατείας της πόλης της Μυτιλήνης από αιτούντες άσυλο μετανάστες» και ενώ γνώριζε πολύ καλά τα φασιστικά «καλέσματα» για επιθέσεις ενάντια στους πρόσφυγες. Του δημάρχου, που αφού, οι φασίστες και οι ακροδεξιοί έκαιγαν την «πόλη του» ένα ολόκληρο βράδυ, δεν τόλμησε την επόμενη μέρα καν να τους κατονομάσει!

Ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας, που αμέσως μετά τις επιθέσεις, έσπευσε να τις καλύψει μέσω του τοπικού της βουλευτή και πρώην υπουργού Αθανασίου που αναφέρθηκε στην Πατριωτική Κίνηση Λέσβου, που φανερά διαδραματίζει ρόλο στην οργάνωση κινητοποιήσεων γύρω από το προσφυγικό (και στηρίζεται μεταξύ άλλων και από δηλωμένους υποστηριχτές της Χρυσής Αυγής), ως “μίας κίνησης πολιτών που έχει σκοπό να προασπιστεί το νησί από τις ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές” (Μαρίνος Ορφανός, εφημερίδα Εμπρός).

Και βέβαια ευθύνες όχι μόνο του υπουργού Δημοσίας Τάξης, αλλά συνολικότερα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της πολιτικής που ασκεί πάνω στο προσφυγικό εφαρμόζοντας την ρατσιστική πολιτική στρατοπέδων συγκέντρωσης και απελάσεων που επιβάλει η συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας. Είναι πραγματικό μνημείο διπροσωπίας η στάση του νέου υπουργού Μετανάστευσης Βίτσα που έσπευσε να χαρακτηρίσει απαράδεκτη την στάση της αστυνομίας στη Λέσβο, την ίδια στιγμή που έχει θέσει σε διαβούλευση ένα ακόμη ρατσιστικό νομοσχέδιο που βάζει στο στόχαστρο τους πρόσφυγες επιβάλλοντάς τους ανάμεσα σε άλλα την απαγόρευση εξόδου από τα νησιά, σε αυτό το νέο τύπου απαρτχάιντ της ΕΕ (βλέπε https://ergatiki.gr/article.php?id=18233&issue=1321).

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις, σε κοινό δελτίο τύπου, καταγγέλουν την κυβέρνηση γιατί: «αντί να εκτελέσει την απόφαση της 17ης Απριλίου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, η κυβέρνηση εξέδωσε διοικητική απόφαση που επαναφέρει την πολιτική - γνωστή ως “πολιτική γεωγραφικού περιορισμού”. Επίσης, στις 19 Απριλίου εισήγαγε νομοσχέδιο προκειμένου να προλειάνει το έδαφος για την επαναφορά της εν λόγω πολιτικής στο ελληνικό δίκαιο». 

Πρόκειται για κατάντια. Η διοικητική απόφαση και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έρχονται να υπερκεράσουν από τα δεξιά ακόμη και το ΣτΕ που η απόφαση του στις 17 Απριλίου ανέφερε ότι «δεν συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δυνάμει της ενωσιακής και της ελληνικής νομοθεσίας που να δικαιολογούν τον περιορισμό της ελευθερίας κινήσεων των αιτούντων άσυλο» - παρά το γεγονός ότι ήταν μια απόφαση που στην πράξη αφορούσε μόνο στις νέες αφίξεις.