Πρωτομαγιά 2018

Αθήνα

Γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά φέτος 50 χρόνια μετά το Μάη του '68 όπου παντού σε όλο τον κόσμο οι εργάτες και η νεολαία ξεσηκώθηκαν για ένα καλύτερο κόσμο. Και 100 χρόνια από την ίδρυση του ΣΕΚΕ και της ΓΣΕΕ, και μάλιστα σε μια περίοδο ιμπεριαλιστικών πολέμων. Μην τα ξεχνάμε αυτά. Σημαίνουν μεγάλους αγώνες ενάντια σε σκληρή καταπίεση και σε πολεμοκάπηλους. 

Η σημερινή περίοδος έχει ομοιότητες. Ο καπιταλισμός σε κρίση οδηγεί την περιοχή μας σε πολεμικό παροξυσμό. Βλέπουμε την ένταση στη Μέση Ανατολή, τις επεμβάσεις, τις ρουκέτες, τις απειλές, τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών. Αλλά κι εδώ τον ανταγωνισμό της άρχουσας τάξης σε Ελλάδα και Τουρκία για τις ΑΟΖ και τις βραχονησίδες. Θέλουν να ρίξουν βορά τους εργάτες στα κανόνια τους. Δεν θα τους χαρίσουμε την τάξη μας.

Ζούμε έναν βάρβαρο εσωτερικό πόλεμο ενάντια στην εργαζόμενη πλειοψηφία τα τελευταία 8 χρόνια των μνημονίων. Στερούν κάθε μέλλον από τη νεολαία για να εξασφαλίζουν υπερκέρδη. Ο αγώνας που δίνουμε όλα αυτά τα χρόνια μπαίνει σήμερα σε μια καινούργια φάση. Δένεται με τους αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο. Για να κλείσουν οι βάσεις. Για να φύγουν το ΝΑΤΟ και η Φρόντεξ. Για να ανοίξουν τα σύνορα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Η Πρωτομαγιά κάθε χρόνο συμβολίζει την ενότητα της εργατικής τάξης απέναντι σε κάθε καταπίεση, το φασισμό, τον πόλεμο. Από αυτή την αφετηρία ξεκινάμε κι εμείς σήμερα για να δώσουμε τους επόμενους νικηφόρους αγώνες. Για να ανατρέψουμε αυτό το σάπιο σύστημα και να χτίσουμε το σοσιαλισμό. Θα νικήσουμε!

Βασίλης Συλαϊδής
Σωματείο Εργαζομένων ΙΝΤΡΑΚΟΜ, μέλος ΔΣ του ΕΚΑ