Εργατικό κίνημα
Οι απεργίες της 25 Απρίλη: Είναι ώρα να συντονιστούμε

Χιλιάδες απεργοί γέμισαν τους δρόμους της Αθήνας το πρωί της 25ης Απρίλη, μετατρέποντάς την σε μέρα οργής για όλες τις επιθέσεις που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη. Τις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας, την ελαστική εργασία και τις απολύσεις των συμβασιούχων, τις ελλείψεις και την υποχρηματοδότηση σε Υγεία και Παιδεία, τη διάλυση των ταμείων και τις περικοπές των συντάξεων.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία κατέβηκαν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία κι εκατοντάδες διαδήλωσαν από την 1η ΥΠΕ μέχρι το Σύνταγμα. Μαζί τους και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού που βρίσκονταν επίσης σε 24ωρη απεργία. Εκεί ενώθηκαν με τους εργάτες της ΔΕΗ που βρίσκονταν στην τρίτη ημέρα απεργίας ενάντια στο ξεπούλημα των λιγινιτικών μονάδων σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα και μετά από μια μαζική πορεία έφτασαν έξω από τη Βουλή. 

Την ίδια στιγμή πάνω από 800 εργάτες της Λάρκο βρίσκονταν στην κάτω μεριά του Συντάγματος έξω από το Υπουργείο Οικονομικών ενάντια στον εκβιασμό “ιδιωτικοποίηση ή κλείσιμο”, ενώ χιλιάδες συνταξιούχοι από μια σειρά κλάδους, διαδήλωναν ενάντια στις επικείμενες περικοπές με αφετηρία την πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Ταυτόχρονα, πάνω από δυο χιλιάδες συνάδελφοί τους συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας είχαν γεμίσει το Τιτάνια, πραγματοποιώντας μια οργισμένη γενική συνέλευση για τη διάσωση του ταμείου τους, ενώ αρκετές δεκάδες εκπαιδευτικοί, παρά την αδράνεια των συνδικαλιστικών ηγεσιών τους, συγκεντρώνονταν στα Προπύλαια. 

Εντυπωσιακή

Η εικόνα του κέντρου της Αθήνας, αν κάποιος την κοίταζε από ψηλά πράγματι ήταν εντυπωσιακή. Την ίδια ώρα γέμιζε η Σταδίου, η Αθηνάς, ενώ διαδηλωτές θα έβρισκες και στην Πανεπιστημίου, τη Βασιλίσσης Σοφίας, τη Φιλελλήνων, εικόνες που συνήθως βλέπεις σε πανεργατικές απεργίες. Ήταν μια ολόκληρη μάχη από δυνάμεις του κινήματος όπως το Συντονιστικό των Νοσοκομείων και ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια, προκειμένου οι διαφορετικοί κλάδοι που βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη, να συναντηθούν και να στείλουν κοινό μήνυμα αντίστασης. 

Και στο βαθμό που αυτή η μάχη σημείωσε επιτυχία, αναβάθμισε το ίδιο το απεργιακό μήνυμα που εστάλη έξω από τη Βουλή. Δυο ισχυροί κλάδοι της εργατικής τάξης, με δυνατά συνδικάτα, οι υγειονομικοί και οι εργάτες της ΔΕΗ, με τους μεν να προσθέτουν ένα ακόμα επεισόδιο σε έναν αγώνα που έχουν ξεκινημένο εδώ και χρόνια, με ζωντανά δίκτυα της βάσης που έχουν καταφέρει να επιβάλουν την απεργιακή δράση στην συνδικαλιστική ηγεσία και πετυχαίνουν νίκες όπως τις ανανεώσεις χιλιάδων συμβασιούχων. Και τους δε, έναν γίγαντα με τεράστιους αγώνες στο παρελθόν, που ξαναβγήκε στο δρόμο με επαναλαμβανόμενες απεργίες ενάντια στη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων. 

Βηματισμός

Το γεγονός ότι μερικές δεκάδες μέτρα παραπέρα βρίσκονταν επίσης χιλιάδες διαδηλωτές χωρίς ωστόσο να ενωθούν μεταξύ τους, αναδεικνύει τη σημασία που έχει η ενίσχυση του Συντονισμού, τόσο ως δίκτυο συνδικαλιστών και σωματείων – του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια – όσο και του συντονισμού με την κυριολεκτική έννοια. Του κοινού βηματισμού και της ενωτικής απεργιακής δράσης ανάμεσα στους κλάδους που δέχονται τις επιθέσεις και βγαίνουν στον αγώνα. Αυτή είναι μια δύναμη που δεν μπορεί να σταματήσει κανείς. 

Ο Τάσος Αναστασιάδης, που χαιρέτησε εκ μέρους του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια, στο συλλαλητήριο της ΔΕΗ, το περιγράφει αρκετά γλαφυρά: “Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ από όλη την Ελλάδα, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που έφτασαν εδώ, η ΛΑΡΚΟ έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, οι συνταξιούχοι που διαδήλωσαν σήμερα, οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας που παλεύουν και σήμερα για να σώσουν το ταμείο τους, οι συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού που απήργησαν κι αυτοί σήμερα. Αυτή είναι η δύναμη της τάξης μας που όταν βγαίνει ενωμένη στους δρόμους μπορεί να σταματήσει και να ξηλώσει όλες τις επιθέσεις της κυβέρνησης. 

Μπορεί σήμερα στη Βουλή να καταφέρουν να μαζέψουν τους βουλευτές για να ψηφίσουν το νομοσχέδιο που ξεπουλάει τις λιγνιτικές μονάδες και κατατεμαχίζει τη ΔΕΗ. Όμως ξέρουμε ότι αυτός ο αγώνας δεν σταματάει εδώ. Θα χρειαστεί να επιμείνουμε και στις δυνάμεις των εργαζόμενων της ΔΕΗ που σήμερα κάνανε τρανταχτή την παρουσία τους στους δρόμους της Αθήνας, να αθροίσουμε τις δυνάμεις των εργαζόμενων της ΕΥΔΑΠ, της ΔΕΣΦΑ, των αστικών συγκοινωνιών, της Εγνατίας Οδού, της ΔΕΠΑ, όλων των ΔΕΚΟ που θέλουν να ξεπουλήσουν μέχρι τον Αύγουστο. Αυτή η δύναμη είναι ακαταμάχητη. Καμία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καμία ψηφοφορία στη Βουλή, δεν μπορεί να τη σταματήσει. Έχουμε μπροστά μας το επόμενο βήμα. Την Πρωτομαγιά. Αυτή τη δύναμη που δείξαμε σήμερα πρέπει να δείξουμε και στην απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς και στην Πανεργατική Απεργία στις 30 Μάη. Αυτή η δύναμη να γίνει ο εφιάλτης των βουλευτών που ψηφίζουν τα ξεπουλήματα”.

Την κοινή συγκέντρωση μπροστά στη Βουλή χαιρέτισε και ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ καθώς και ομιλητές από τη ΛΑΕ και το ΚΚΕ.


Νοσοκομεία

Εκατοντάδες εργαζόμενοι από νοσοκομεία όλης της χώρας συμμετείχαν στην απεργιακή διαδήλωση στις 25 Απρίλη, δίνοντας σάρκα κι οστά σε μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τα κάτω, από τη συνέλευση του Συντονιστικού των Νοσοκομείων κι έφτασε να μετατραπεί σε 24ωρη πανελλαδική πανυγειονομική απεργία από τις ομοσπονδίες του κλάδου. Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια, στη συμβολή των οδών Κηφισίας κι Αλεξάνδρας και ξεκίνησε με προορισμό το Σύνταγμα, όπου θα κατέληγε και η απεργιακή πορεία των εργατών της ΔΕΗ.

Όπως συνηθίζει η ομοσπονδία των εργαζόμενων στα νοσοκομεία, η ΠΟΕΔΗΝ, στην κεφαλή της πορείας φρόντισε να δοθεί με συμβολικό τρόπο το στίγμα των διεκδικήσεων. Απεργοί κρατούσαν ξύλινες κρεμάλες που στην άκρη της θηλιάς γράφονταν οι επιθέσεις που πνίγουν τη δημόσια Υγεία. “Ανύπαρκτα κονδύλια και προσωπικό” έγραφε η μία. “Απολύσεις συμβασιούχων” μια άλλη.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά

Η διεκδίκηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά ήταν βασική αιχμή των απεργών. Στα ίδια τα μπλοκ των σωματείων που κατέβηκαν στη διαδήλωση συμμετείχαν δεκάδες συμβασιούχοι κι επικουρικοί, ενωμένοι με τους μόνιμους συναδέλφους τους.

“Δουλεύουμε στην 1η ΥΠΕ ως συμβασιούχοι ένα χρόνο και κάτι μήνες. Όλη η δουλειά έχει πέσει πάνω μας. Δεν θα αφήσουμε να συνεχιστεί άλλο αυτή η εκμετάλλευση. Δεν τους φοβόμαστε. Είμαστε σε αυτή τη δουλειά με την αξία μας κι έχουμε φτύσει αίμα. Και στο τέλος της σύμβασής μας απειλούμαστε με απόλυση. Συνολικά είμαστε 4.000 και θα μείνουμε στις θέσεις μας όσο και να μας πολεμάνε. Θα πολεμήσουμε κι εμείς” υπογραμμίζει η Φανή, που μαζί με τις συναδέλφισσές της και τη στήριξη του Συντονιστικού των Νοσοκομείων, οργάνωσαν την απεργία στο χώρο τους και κατέβηκαν με πανό στη διαδήλωση. Λίγο πιο μπροστά, στο πανό του σωματείου του Αγ.Σάββα, συναντάμε τη Ζωή, συμβασιούχο στο νοσοκομείο από το 2014. “Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες” μας λέει συνεχίζοντας για το τι θα σημαίνει για τα νοσοκομεία ενδεχόμενη απόλυσή τους. “Οι συμβασιούχοι κάνουμε τα πάντα παντού. Είναι γεγονός ότι με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία είμαστε απαραίτητοι στις δουλειές μας. Εγώ για παράδειγμα άμα φύγω από το γραφείο δεν υπάρχει κάποιος να με αναπληρώσει. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να κερδίσουμε μόνιμη και σταθερή εργασία”. 

Εκτός από αυτά της 1ης ΥΠΕ και του Αγ.Σάββα το παρών έδωσαν μια σειρά σωματεία νοσοκομείων της Αττικής, όπως του ΨΝΑ, του Γεννηματάς, του Αγλαΐα Κυριακού, του Ελπίς, οι συμβασιούχοι του  Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, του Ασκληπιείου της Βούλας, του Σωτηρία, του Ευαγγελισμού κ.α.

Αρκετοί ήταν και οι απεργοί από νοσοκομεία εκτός Αθήνας, όπως της Πάτρας, της Αμαλιάδας και της Άρτας, που ξεκίνησαν με λεωφορεία από τα ξημερώματα για να ενωθούν με τους συναδέλφους τους έξω από την Υγειονομική Περιφέρεια. 

“Παλεύουμε για αξιοπρέπεια και βιοπορισμό. Παλεύουμε για τη δικαίωση του αιτήματός μας, ότι η δουλειά μας είναι βαριά κι ανθυγιεινή και πρέπει να κατοχυρωθεί ως τέτοια. Παλεύουμε για όλους εκείνους τους ελαστικά εργαζόμενους συναδέλφους και απαιτούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά. Να σταματήσουν να είναι στην ομηρεία της κάθε κυβέρνησης” τονίζει στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Αποστόλης Αθανασόπουλος, από το σωματείο του νοσοκομείου στο Ρίο της Πάτρας. “Οφείλουμε όλοι να είμαστε στον αγώνα. Ενας αγώνας που πρέπει να έχει συνέχεια. Όλοι στο δρόμο μέχρι την τελική δικαίωση. Χαμένοι αγώνες είναι εκείνοι που δεν δόθηκαν ποτέ. Αυτή ήταν η πρώτη φράση στην ανακοίνωση που μοιράσαμε στους συναδέλφους προκειμένου να συμμετέχουν στην πορεία διεκδίκησης του αυτονόητου εδώ στην Αθήνα”. 

Όταν η διαδήλωση των υγειονομικών έφτασε στο Σύνταγμα, οι απεργοί της ΔΕΗ τους υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα. Με το σύνθημα “Κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ” απάντησαν οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων. 

“Είμαστε συμπαραστάτες γιατί ο αγώνας είναι κοινός. Για να μην ξεπουληθούν τα δημόσια αγαθά, για να διεκδικήσουμε μαζικές προσλήψεις και χρηματοδότηση. Για να δοθούν τα λεφτά στις ανάγκες μας, στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Ενέργεια, στο Νερό, στα αγαθά που έχει ανάγκη η κοινωνία. Και να μη δοθούν για τις φρεγάτες, τους εξοπλισμούς και τους πολέμους και τους ανταγωνισμούς τους. Είμαστε οι εργαζόμενοι που θα κλιμακώσουμε το επόμενο διάστημα για να ξηλωθούν όλα τα μνημονιακά μέτρα. Χαιρετίζουμε την απεργία σας κι όπως σήμερα, έτσι από δω και πέρα να βρεθούμε πολλές φορές ενωμένοι στο δρόμο. Αρχής γενομένης την Πρωτομαγιά και συνεχίζοντας στην απεργία της 30 Μάη” είπε στο χαιρετισμό του στη συγκέντρωση του Συντάγματος ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγ.Σάββας και μέλος του Συντονιστικού των Νοσοκομείων.


ΔΕΗ

Με μια μεγάλη κινητοποίηση που ξεκίνησε από τα κεντρικά γραφεία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στην Αθήνα στην οδό Χαλκοκονδύλη και ολοκληρώθηκε με συγκέντρωση στο Σύνταγμα, χιλιάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ από την Αθήνα αλλά και τη Μεγαλόπολη, διαδήλωσαν την Τετάρτη 25/4.

“Ρεύμα φτηνό, ΔΕΗ για το λαό”, ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε σε όλη την πορεία. Ένα σύνθημα που ακούγεται εδώ και πολλές δεκαετίες κάθε φορά που οποιαδήποτε κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ.

“Οι ΔΕΗτζίδες με την παρουσία μας σήμερα, ειδικά οι εργαζόμενοι στις παραγωγικές μονάδες, δείχνουμε ότι δεν θα αφήσουμε ούτε αυτή την κυβέρνηση, όπως και τις προηγούμενες, να ξεπουλήσουν το δημόσιο πλούτο. 

Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην ευστάθεια του συστήματος στο μέλλον. Αποδείχτηκε ότι οι ΑΠΕ, ενώ είναι χρήσιμες και το περιβάλλον χρειάζεται την προστασία μας, δεν μπορούν να προσφέρουν ασφάλεια στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας. Οι ΑΠΕ, που θεωρητικά θα έπρεπε να είναι πιο φτηνές, έχουν φτάσει, με μια σειρά από στρεβλώσεις και μέσα από τις μνημονιακές πολιτικές για τις οποίες υπεύθυνο είναι το ίδιο το ελληνικό κράτος ως βασικός μέτοχος της ΔΕΗ, να είναι βασικό εργαλείο για να κονομάνε οι ιδιώτες.

Δεν θα μπορέσει 

Η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει στη Βουλή και αυτό το νομοσχέδιο, όπως και όλα τα άλλα, αλλά δεν θα μπορέσει να το εφαρμόσει. Το είδαμε και τα προηγούμενα χρόνια. Και το σχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ ψηφίστηκε αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Το ίδιο θα γίνει και τώρα”, ανέφερε ο Αριστοτέλης Βασιλάκης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προσωπικού Ασφαλείας της ΔΕΗ (ΠΑΣΠΑ-ΔΕΗ).

“Δεν θέλουμε να ιδιωτικοποιηθούν οι λιγνιτικές μονάδες πραγωγής ρεύματος. Αυτές είναι η δύναμη της ΔΕΗ. Είμαστε τριάντα χρόνια στη ΔΕΗ και την πονάμε. Δεν θέλουμε να πάει σε ιδιώτες. Είναι σίγουρο πως δεν είναι προς όφελος του ελληνικού λαού”, ανέφερε η Μέτα από τον ΠΑΣΠΑ-ΔΕΗ.

“Πουλιέται το βασικό και καλύτερο κομμάτι της ΔΕΗ, γι'αυτό και ο κόσμος ξεσηκώνεται. Η ΔΕΗ έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι έχει μπλοκάρει ολόκληρες κυβερνήσεις. Και αυτή τη φορά πρέπει να τους σταματήσουμε. Να σταματήσουμε το ξεπούλημα της ΔΕΗ και όλων των κοινωνικών αγαθών που βγάζουν στο σφυρί. Η ΔΕΗ ανήκει στο λαό και γι'αυτό ο λαός πρέπει να είναι ενωμένος απέναντι στα ξεπουλήματα”, ανέφερε η Αγγελική εργαζόμενη στη ΔΕΗ της Αθήνας.

“Εχουμε έρθει από τη Μεγαλόπολη, από μια πόλη που τους τελευταίους μήνες έχουμε δει μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στο ξεπούλημα. Όλη η τοπική κοινωνία αγωνιζόμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, στην απαξίωση των μονάδων και τελικά στις απολύσεις που ετοιμάζουν. Δεν μπορούμε παρά να συνεχίσουμε τους αγώνες μας για να μην πουληθεί η ΔΕΗ. Μπορούμε να τους σταματήσουμε γιατί έχουμε τις τοπικές κοινωνίες με το μέρος μας. 

Οι κινητοποιήσεις μας είναι οι μεγαλύτερες που έχει δει η πόλη μας εδώ και δεκαετίες. Και δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Χρειάζεται όμως πολύ μεγάλους αγώνες που πρέπει να συντονιστούν και να οργανωθούν”, ανέφερε ο Γιάννης χειριστής/τεχνικός από το Σωματείο Χειριστών ΔΕΗ Μεγαλόπολης.

“Πρέπει να αγωνιστούμε με κάθε μέσο αγώνα, αλλά πρέπει να υπάρχει και συντονισμός. Πρέπει όλος ο κόσμος να καταλάβει ότι ένα ένα τα δημόσια κοινωνικά αγαθά προσπαθούν να τα τεμαχίσουν, να τα απομονώσουν, να τα διαλύουν και να μας τελειώσουν έναν έναν. Αν δεν είμαστε όλοι μαζί δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα”, μας είπε ο Θέμης που κράταγε το πανό της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που έγραφε “ΟΧΙ στη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας – ΟΧΙ άλλα βάρη στο λαό”.


ΛΑΡΚΟ

“Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες”, φώναζαν χιλιάδες εργάτες και οι οικογένειές τους που βρέθηκαν την Τετάρτη 25/4 στο κέντρο της Αθήνας και διαδήλωσαν μέχρι το Υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα ζητώντας συνάντηση με τον Τσακαλώτο.

Η 24ωρη απεργία και η κάθοδος στην Αθήνα ήταν η απάντηση των εργατών της ΛΑΡΚΟ σε άλλη μια “κωλοτούμπα” του υπουργού Ενέργειας Σταθάκη και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που για χρόνια μίλαγε για το δημόσιο χαρακτήρα μιας από τις μεγαλύτερες μεταλευτικές εταιρίες της χώρας και τώρα για άλλη μια φορά τα γυρίζει.

Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Στερεάς Ελλάδας πέρσι τον Ιούλη στην Λαμία όταν ο Τσίπρας υποσχόταν πως η ΛΑΡΚΟ θα μείνει κάτω από δημόσιο έλεγχο. Τώρα δια στόματος Σταθάκη έρχεται να ιδιωτικοποιήσει την ΛΑΡΚΟ, απειλώντας μάλιστα πως αν δεν ιδιωτικοποιηθεί, θα κλείσει.