Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Πανελλαδική Συνέλευση και Διεθνής Συνάντηση ΚΕΕΡΦΑ: Αντιφασιστικός σεισμός στο Βερολίνο

Πάνω από 240.000 διαδήλωσαν στο Βερολίνο στις 13/10

Σε ένα τέταρτο του εκατομμυρίου υπολογίζονται οι άνθρωποι που διαδήλωσαν στους δρόμους του Βερολίνου το Σάββατο 13/10 ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό. Ήταν μια ηχηρή απάντηση με διεθνή αντίκτυπο στην απειλή της ακροδεξιάς, των φασιστών και του AfD, ενός κόμματος που όλο και περισσότερο κυριαρχείται από τους φασίστες αλλά και ενάντια στην όξυνση των ρατσιστικών πολιτικών που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες.

«Ήταν μια δυναμική διαδήλωση μαζί με το Κόμμα της Αριστεράς, το SPD, τους Πράσινους, Μουσουλμανικές οργανώσεις, απεργούς της Ryanair, συνδικάτα, ομάδες για την κοινωνική πρόνοια, αντιρατσιστικές οργανώσεις και εκατοντάδες άλλες»  δήλωσε στο Socialist Worker, η Κριστίνε Μπούχολτζ, βουλευτής του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke). «Είναι η κορύφωση μιας σειράς από αντιρατσιστικές πορείες που έγιναν μέχρι τώρα, άλλη μια μεγάλη ώθηση». 

Οι διοργανωτές, η πλατφόρμα «Unteilbar»,  (που σημαίνει «Αδιαίρετοι») - μια ομπρέλα που συγκροτήθηκε από πάνω από 500 οργανώσεις  κάθε είδους, συν προσωπικότητες των τεχνών και του πολιτισμού, μπάντες, ηθοποιούς, που, μπροστά στην απειλή του ρατσισμού και της πολιτικής του AfD ένωσαν τις δυνάμεις τους, υπογράφοντας μια διακήρυξη στην οποία διαβάζουμε: «Ό, τι  μέχρι χτες εθεωρείτο αδιανόητο και ανομολόγητο σήμερα αποτελεί πραγματικότητα. Η ανθρωπιά, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία στη θρησκευτική έκφραση, το κράτος δικαίου δέχονται ανοιχτή επίθεση. Είναι μια επίθεση σε όλους μας. Δεν θα επιτρέψουμε το κράτος πρόνοιας να τεθεί σε αντιπαράθεση με το άσυλο και τους μετανάστες. Θα αντισταθούμε όταν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες κινδυνεύουν να περιοριστούν. Ο θάνατος των ανθρώπων που καταφεύγουν στην Ευρώπη δεν πρέπει να αποτελεί μέρος καμιάς κανονικότητας...». 

Κάθε προσδοκία

Οι διοργανωτές περίμεναν πάνω από 40 χιλιάδες κόσμο, όμως η δυναμική της πρωτοβουλίας που πήραν, σε συνδυασμό με τη διάθεση των αντιφασιστών ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Μέρες πριν το Σάββατο, η πόλη βρισκόταν στο κλίμα της μεγάλης διαδήλωσης. Η αφίσα ήταν αναρτημένη παντού. Οι ακτιβιστές του Aufstehen gegen Rassismus οργάνωσαν μαζικά μοιράσματα υλικού και ενημερώσεις.

Το Σάββατο ήταν πια φανερό ότι είχαμε ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός. Οι  συγκοινωνίες και οι κεντρικοί δρόμοι είχαν κλείσει από νωρίς. Έβλεπες να συγκλίνουν ομάδες κόσμου κάθε ηλικίας, χρώματος, οικογένειες με παιδιά, με αυτοσχέδια πλακάτ. Ενώ η κεφαλή της πορείας ξεκίνησε και έφτασε στην «Στήλη της Νίκης», πέρα από την πύλη του Βραδεμβούργου, τα διαφορετικά μπλοκ περίμεναν ώρες για να ενωθούν με το πολύχρωμο ποτάμι. 

Πίσω από την κεφαλή της πορείας, βάδισαν οι αντιρατσιστές από τη Βαυαρία που είχαν την τιμητική τους λόγω της εκλογικής μάχης των ημερών και ακολουθούσαν αντιρατσιστικές οργανώσεις όπως Aufstehen gegen Rassismus, Pro Asyl, κ.α.,  η Διεθνής Αμνηστία, οργανώσεις μεταναστών, το Συμβούλιο Μουσουλμάνων (βάδισαν μαζί πολλές γυναίκες με μαντήλα). Πιο πίσω η εργατική ομοσπονδία DGB (που περιλαμβάνει τα 8 μεγαλύτερα συνδικάτα όπως η IG Metall, η Ver-di και οι εκπαιδευτικοί της GEW), ενώ παρουσία είχαν και οι εργαζόμενοι της Ryanair που αυτές τις μέρες δίνουν μεγάλη απεργιακή μάχη που χαιρέτησαν και από την εξέδρα. Τεράστιο μπλοκ είχαν οι γυναικείες οργανώσεις, το LGBTQ+ κίνημα με όλες του τις συλλογικότητες, ανάμεσα στα πανό και ένα αφιερωμένο στον Ζακ Κωστόπουλο-«Justice for Jackie». Ακολουθούσαν οι καλλιτέχνες «Glänzente» (μεταφράζεται «γυαλιστεροί»), καλυμμένοι με μεταλλικά φύλλα όπως αυτά που δίνονται στους ναυαγούς πρόσφυγες, μπλοκ φιλάθλων με σύνθημα «Για στάδια χωρίς ρατσισμό». Την πορεία έκλειναν τα πολιτικά κόμματα, οργανώσεις από την Τουρκία με μεγάλο μπλοκ του HDP, και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.  Στο τέρμα της διαδήλωσης είχε στηθεί εξέδρα και ακολούθησαν χαιρετισμοί και μουσικά δρώμενα μέχρι αργά το βράδυ.


Φόλκαρτ Μόζλερ

Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ σήμερα αλλά και στεναχωρημένος γιατί δεν μπορώ να βρίσκομαι στο Βερολίνο. Πριν μισή ώρα ξεκίνησε μια μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση που θα γίνει πολύ μεγαλύτερη γιατί έχουν ξεκινήσει αντιπροσωπείες από 60 πόλεις που δεν έχουν φτάσει ακόμη.

Αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή είναι η κλιμάκωση αντιφασιστικών κινητοποιήσεων που γινόντουσαν όλο και δυνατότερες. Έχουμε πίσω μας ένα αντιφασιστικό καλοκαίρι. Είχαμε τον Ιούλη μια διαδήλωση με 70.000 διαδηλωτές στο Βερολίνο ενάντια σε μια πορεία των φασιστών. Στις 3 Σεπτέμβρη διαδήλωσαν 30.000 στο Κέμνιτζ, στις 29 Σεπτέμβρη 30.000 στο Αμβούργο και στις 3 Οκτώβρη 40.000 στο Μόναχο.

Το Κέμνιτζ ήταν σημείο καμπής. Οι ναζί χρησιμοποίησαν μια δολοφονία σαν πρόφαση για να κάνουν κινητοποίηση ενάντια στους πρόσφυγες. Την περασμένη βδομάδα στο Κέμνιτζ δολοφονήθηκε μια γυναίκα που μαχαιρώθηκε από τον Γερμανό σύζυγό της. Κάθε χρόνο στη Γερμανία 200 γυναίκες δολοφονούνται από τους συζύγους τους. Αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει τους φασίστες, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να καλλιεργήσουν το μίσος απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. 

Ο πραγματικός κίνδυνος είναι οι ναζί. Σήμερα για πρώτη φορά μετά το 1945 υπάρχει ένα ναζιστικό κόμμα στη Γερμανία, το AfD, που έχει παρουσία στα τοπικά και το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.  

Ο πιο σημαντικός λόγος για την ενίσχυση του ΑfD είναι η προσπάθεια της ρατσιστικής πτέρυγας της δεξιάς, των χριστιανοκοινωνιστών του CSU και του Ζεεχόφερ να υπερκεράσει σε ρατσισμό ακόμα και το AfD. Η πραγματική διαφορά ανάμεσα στη Μέρκελ και τον Ζεεχόφερ είναι για το πού θα κλείσουν τα σύνορα, η Μέρκελ λέει στη Μεσόγειο, ο Ζεεχόφερ στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία.

Η Κίνηση «Ξεσηκωθείτε ενάντια στον ρατσισμό» στην Γερμανία έχει ξεκινήσει καμπάνια που έχει κεντρικό σύνθημα «Σταματήστε το AfD». Σήμερα στο Βερολίνο γίνεται μια μεγάλη αρχή. Aλλά είναι πολύ σημαντικό ότι στο Ρόστοκ στην Ανατολική Γερμανία, στις 21 Σεπτέμβρη, 5.000 άνθρωποι μπλόκαραν τους φασίστες που ήθελαν να επαναλάβουν ό, τι έγινε στο Κέμνιτζ. Το κλειδί για αυτήν την επιτυχία ήταν η ενότητα στη δράση όλων των αντιφασιστών και των αντιρατσιστών.   

Ποτέ ξανά φασισμός, ποτέ ξανά πόλεμος, θα νικήσουμε!