Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Λονδίνο: Το κίνημα οργανώνεται

20/10, Διεθνής αντιφασιστική συνάντηση στο Λονδίνο

Πάνω από 1400 άτομα, ανάμεσά τους ακτιβιστές από όλη την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική, παρακολούθησαν τη Διεθνή Συνάντηση της οργάνωσης Stand up to Racism (Αντισταθείτε στον Ρατσισμό) στο κεντρικό Λονδίνο το περασμένο Σάββατο 20 Οκτώβρη. Η βρετανική πρωτεύουσα πήρε τη σκυτάλη από την Αθήνα και την αντίστοιχη διαδικασία της ΚΕΕΡΦΑ στις 13 Οκτώβρη, δίνοντας μεγαλύτερη ώθηση στην πανευρωπαϊκή και παγκόσμια μάχη ενάντια στο ρατσισμό και την ακροδεξιά απειλή.

Σε μια περίοδο που και στη Βρετανία η ακροδεξιά και οι φασίστες κάνουν συστηματική προσπάθεια να πατήσουν πόδι κεντρικά και τοπικά, με συγκεντρώσεις και επιθέσεις, η Συνάντηση του Stand up to Racism έγινε το κέντρο για την οργάνωση της αντίστασης. Αυτή ήταν η αίσθηση όλων όσων συμμετείχαν. Όπως περιγράφει η εφημερίδα Socialist Worker, στο επίκεντρο του συνεδρίου βρέθηκαν οι αγώνες ενάντια στις κυρίαρχες ρατσιστικές πολιτικές κατά των Μουσουλμάνων, των μεταναστών και των προσφύγων, που αποτελούν το καύσιμο για την αύξηση των φασιστικών και ρατσιστικών δυνάμεων. Οι μεγάλες κεντρικές συζητήσεις συνοδεύτηκαν από παράλληλες συναντήσεις και εργαστήρια αφιερωμένα στη μάχη ενάντια στην ακροδεξιά και τους φασίστες, για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και για την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών.

Η συμμετοχή της ΚΕΕΡΦΑ στη Συνάντηση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, “Ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΚΕΕΡΦΑ τόνισε στο συνέδριο ότι το κίνημα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις δύο απειλές. «Οι φασίστες δεν είναι ανίκητοι, έχουμε ένα κίνημα και είμαστε ισχυροί», είπε. «Όμως, δεν μπορούμε να τους σταματήσουμε υποκύπτοντας στο ρατσισμό, γιατί αυτό είναι το έδαφος πάνω στο οποίο μεγαλώνουν»”.

Αντίστοιχα, η Κορνηλία Κερθ από τη Γερμανία μίλησε για το πώς οι δεξιοί πολιτικοί του κυβερνητικού συνασπισμού έστρωσαν το έδαφος για την εκτίναξη του ακροδεξιού AfD στις περιφερειακές εκλογές της Βαυαρίας την περασμένη εβδομάδα, με το CSU να προσπαθεί να αντιγράψει την ρατσιστική προπαγάνδα του. Η ίδια επεσήμανε επίσης τη δυνατότητα να τσακιστεί η ακροδεξιά θυμίζοντας ότι μια μέρα πριν τις εκλογές, 240.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Βερολίνο, κάτι που κανείς δεν περίμενε, ενώ τόνισε ότι πλέον όπου κι αν έχει συνέδριο το AfD γίνονται μαζικές αντιφασιστικές διαδηλώσεις.

Δράση

Η Διεθνής Συνάντηση συγκέντρωσε αγωνιστές και αγωνίστριες από όλη τη Βρετανία, αναμέσά τους πολλούς εργαζόμενους και συνδικαλιστές αλλά και νέους στην πολιτική δράση. Ο Μούνα από το Μπέρμιγχαμ δήλωσε στο Socialist Worker: “Ήρθα από την Υεμένη και έζησα στη Σουηδία για έξι χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα γινόταν φανερό ότι ο ρατσισμός επιδεινώνεται στην Ευρώπη. Ο καθένας πρέπει να συμμετέχει σε διαδικασίες σαν τη σημερινή”.

Πάνω από 200 άτομα παρακολούθησαν το εργαστήρι για την ισλαμοφοβία, πολλοί ακόμα ήταν όρθιοι. Μια μουσουλμάνα από τη Γαλλία, που μίλησε με πάθος από το ακροατήριο, κέρδισε μαζικό χειροκρότημα όταν είπε: “Είμαι φεμινίστρια, αλλά στη Γαλλία πολλές άλλες φεμινίστριες πιστεύουν ότι η δουλειά τους είναι να με απελευθερώσουν. Τους λέω: «Σας ευχαριστώ, αλλά θα απελευθερώσω μόνη μου τον εαυτό μου»”. Μια σειρά ζητήματα, από το πώς συνδυάζεται η μάχη ενάντια στη λιτότητα με τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό στους εργατικούς χώρους, μέχρι το ποιοι είναι οι αποτελεσματικότεροι τρόποι αποδόμησης της προπαγάνδας των φασιστών, άνοιξαν στις συζητήσεις, ενώ δεν έλειψαν και οι αντιπαραθέσεις σε πολλά από αυτά.

Όλοι οι ομιλητές στάθηκαν στην ανάγκη της ενότητας στη δράση προκειμένου να μπει τέλος στο ρατσισμό και στην άνοδο των φασιστών. Η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών των Εργατικών, Νταϊάν Άμποτ, στήριξε τις πρωτοβουλίες του Stand up to Racism λέγοντας ότι “δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό, δεν χρειαζόμαστε μια νέα οργάνωση. Χρειαζόμαστε ενότητα”. Αντίστοιχα, ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών, Τζον ΜακΝτόννελ, ανέφερε πως “Σήμερα αναγνωρίζουμε την κλίμακα της απειλής και τι πρέπει να κάνουμε γι' αυτήν. Χρειαζόμαστε ειρηνική μη βίαιη άμεση δράση για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα περάσει η ακροδεξιά”.

Ο Γουέιμαν Μπένετ, ένας από τους συντονιστές του Stand up to Racism, έκλεισε το συνέδριο καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην πανεθνική αντιρατσιστική και αντιφασιστική διαδήλωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στις 17 Νοέμβρη στο Λονδίνο. “Είμαστε εδώ για να νικήσουμε τους φασίστες με κάθε μέσο που είναι απαραίτητο”, είπε. “Έχουμε τους σπόρους ενός μαζικού κινήματος. Χρειαζόμαστε ένα διεθνές κίνημα γιατί αντιμετωπίζουμε μια διεθνή απειλή”. Η σημασία του παγκόσμιου συντονισμού αποτυπώθηκε και στην απόφαση της Συνάντησης να στηρίξει τη Διεθνή Ημέρα Αντιρατσιστικής και Αντιφασιστικής Δράσης στις 16 Μάρτη 2019.