Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: Εισαγγελική έρευνα (επιτέλους) για ρατσιστική βία

Με καθυστέρηση τριών βδομάδων κινήθηκε η δικαιοσύνη για την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Στις 16/10 η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ζήτησε να διερευνηθεί εάν στην υπόθεση του θανάτου του Zακ υπήρξε ρατσιστική βία.

Όπως αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα στη δήλωση των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής (Άννυ Παπαρρούσου, Χρύσα Πετσιμέρη, Κλειώ Παπαπαντολέων) στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου: 

«Η παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου βρίσκει κατ’ αρχήν σύμφωνη την πολιτική αγωγή στην υπόθεση του Ζαχαρία Κωστόπουλου. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να επισημάνουμε ότι η διερεύνηση του εγκλήματος απαιτεί την συμμετοχή των αρμόδιων αρχών… Αναγκαίος όρος για να αναδειχθούν οι περιστάσεις υπό τις οποίες έγινε η επιλογή του θύματος είναι η συνδρομή των αστυνομικών αρχών με την παροχή κρίσιμων στοιχείων… Είκοσι πέντε ημέρες μετά από αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα, η δικογραφία παραμένει ατελής και ο βασανιστικός θάνατος του Ζαχαρία Κωστόπουλου αδικαίωτος. Ως πληρεξούσιες δικηγόροι της πολιτικής αγωγής ζητούμε την άμεση διερεύνηση της αλήθειας και την πλήρη και ορθή απόδοση των ευθυνών».

Στο μεταξύ την προηγούμενη βδομάδα συνεχίστηκαν σε διάφορα σημεία σε όλη τη χώρα εκδηλώσεις που ζητούν δικαίωση για τον Ζακ, ενώ μαζικές συγκεντρώσεις έγιναν στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και την Φλωρεντία.