Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Να επιταχυνθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής

Μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από τη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο Αθηνών (Λ. Αλεξάνδρας και Λουκάρεως) καλεί την Τρίτη 13 Νοέμβρη, στις 10πμ, η ΚΕΕΡΦΑ. Κεντρικό αίτημα της κινητοποίησης είναι η επιτάχυνση του ρυθμού της δίκης της εγκληματικής οργάνωσης και η ισόβια καταδίκη των ναζί δολοφόνων.

Η σημασία της συγκέντρωσης μεγαλώνει μετά και την αρνητική στάση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο διάβημα της ΚΕΕΡΦΑ για την επίσπευση των διαδικασιών της δίκης, τη Δευτέρα 20/10 (βλέπε δίπλα). Στην είσοδο του υπουργείου, μέλη της αντιπροσωπείας μας μίλησαν για το κρίσιμο αυτό θέμα.

“Ηρθαμε εδώ όλοι μαζί ενωμένοι, γιατί κανείς δεν περισσεύει στον αγώνα κατά του ρατσισμού και του φασισμού, για να επισκεφτούμε τον υπουργό και να του υποβάλλουμε το αίτημα να επισπευτεί η δίκη της Χρυσής Αυγής”, μας είπε ο Κώστας Μανταίος, πρόεδρος του ΣΦΕΑ ‘67-’74, “Δεν πάει άλλο. Η επίσπευση της δίκης και η καταδικαστική απόφαση των κατηγορούμενων είναι τα μόνα που θα εξασφαλίσουν μια δημοκρατική ειρήνη. Εμείς πρέπει να επιμείνουμε, ότι η Χρυσή Αυγή πρέπει να δικαστεί και να καταδικαστεί παραδειγματικά γιατί οποιαδήποτε μορφή δημοκρατίας δεν μπορεί να ανέχεται αυτούς τους λεκέδες. Στη συγκέντρωση στις 13/11 έξω από το Εφετείο θα διατρανώσουμε τα αισθήματά μας κατά του φασισμού και θα πιέσουμε για τη γρήγορη ολοκλήρωση της δίκης. Το φίδι δαγκώνει και πρέπει να το τσακίσουμε”.

“Ζητάμε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της δίκης που έχει δραματική καθυστέρηση, να ενισχυθεί το δικαστήριο και η έδρα, η δίκη να γίνεται περισσότερες φορές και να έχουμε μια σύντομη ολοκλήρωσή της”, μας είπε ο Γιώργος Μακρινός, δημοτικός σύμβουλος Κορυδαλλού, υπεύθυνος για θέματα Μετανάστευσης και Πολιτισμού του δήμου, “Αναμένουμε το αποτέλεσμα της δίκης να είναι στην κατεύθυνση αυτού που λέμε «λαϊκή ετυμηγορία», να τιμωρηθεί δηλαδή η εγκληματική ναζιστική οργάνωση. Από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Κορυδαλλού και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, τους οποίους και εκπροσωπώ σήμερα εδώ, συμμετείχαν στην πρωτοβουλία για την μεταφορά της δίκης από τον Κορυδαλλό στο Εφετείο και τώρα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για την επίσπευσή της. Δεν μπορεί να είναι τόσο αργοί οι ρυθμοί, όταν τα στοιχεία, τα βίντεο, οι μαρτυρίες, οι καταθέσεις, είναι τόσο αποκαλυπτικά και συντριπτικά. Δεν μπορεί να συνεχίζει η διαδικασία να γίνεται κατά κύριο λόγο στον Κορυδαλλό. Δεν υπάρχει λόγος να τρενάρει έτσι, πρέπει η πολιτεία να δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί βλέπουμε τι γίνεται όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη και παντού. Τον πρώτο λόγο για τη συντόμευση τον έχει η πολιτεία”.

Κεντρικό ζήτημα

“Το ζήτημα της επιτάχυνσης της δίκης είναι κεντρικό”, μας είπε ο Τάκης Ζώτος, δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, “Τα μέτρα που προτείνουμε τόσο προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και προς τη Διοίκηση του Εφετείου Αθηνών μπορούν να την εξασφαλίσουν. Για παράδειγμα, η αποκλειστική απασχόληση των δικαστών σημαίνει ότι θα μπορούσαν να γίνονται μέχρι και 15 δικάσιμοι το μήνα. Είναι μέτρα που έχουν κατατεθεί και από την Πολιτική Αγωγή συνολικά, περιμένοντας απάντηση και από τις δύο αρμόδιες αρχές. Η Χρυσή Αυγή εμπαίζει το δικαστήριο, καθυστερεί τη δίκη δίνοντας για ανάγνωση άσχετα έγγραφα. Η ουσία είναι ότι δεν θέλουν να φτάσουν στις επικείμενες εκλογές του Μάη με τους υπόδικους χρυσαυγίτες βουλευτές να απολογούνται. Θα επινοήσουν τα πάντα για να μην καθήσουν στο εδώλειο απολογούμενοι μέχρι τότε. Θα μεταφέρουμε σήμερα την οργή του αντιφασιστικού κινήματος και της πολιτικής αγωγής για τον εμπαιγμό του δικαστηρίου από τους χρυσαυγίτες”.

“Μαζί με όλα τα αιτήματα, επισημαίνουμε σήμερα την απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στις 26/10 που αναφέρει ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί η κανονικοποίηση όλων αυτών των ακροδεξιών οργανώσεων και θέτει τα κράτη προ των ευθυνών τους, ότι πρέπει να έχουν αυστηρές ποινές, να σταματήσουν τη νομιμοποίηση των ακροδεξιών οργανώσεων γιατί όλη η αμέλεια που έχουν δείξει τόσα χρόνια τις ανέπτυξαν”, είπε η Μαρία Κασκαρίκα, μητέρα του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη που δέχτηκε επίθεση έξω από κεντρικά γραφεία της ΧΑ στη Μεσογείων.

Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί “τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις κοινότητες μεταναστών, τις δημοτικές κινήσεις, τις συλλογικότητες να δώσουν παρών στην αντιφασιστική κινητοποίηση στις 13 Νοέμβρη και να την εντάξουν στις μέρες μνήμης και τιμής των 45 ετών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου”.