Εργατικό κίνημα
Απεργίες την 1η Νοέμβρη

Απεργία την 1η Νοέμβρη και συγκέντρωση στα Χαυτεία στις 12μες με κεντρικό αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ έχουν προκηρύξει μια σειρά από σωματεία όπως το Βιβλίου-Χάρτου, ΣΕΦΚ (καθηγητές φροντιστηρίων), το σωματείο της ΝΟΚΙΑ και το ΣΒΕΜΚΟ (εργαζόμενοι στις ΜΚΟ).

“Οι εργαζόμενοι/ες στις ΜΚΟ απεργούνε και διαδηλώνουν, για να υπερασπίσουν τα δικαιώματα τους απέναντι στις αυθαιρεσίες των αφεντικών και την κυβερνητική πολιτική που συνεχίζει να δίνει στις εργοδοσίες το ελεύθερο να τσακίζουν τα δικαιώματα τους. Το ΣΒΕΜΚΟ έχει κηρύξει αυτήν την απεργία μαζί με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία με κοινά αιτήματα για Συλλογικές Συμβάσεις και ενάντια στις απολύσεις, την εντατικοποίηση της εργασίας και την εργοδοτική αυθαιρεσία”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια υπογραμμίζοντας πως “Αυτές οι επιθέσεις που ενταθεί όλη την προηγούμενη χρονιά δεν είναι ανεξάρτητες από το μέλλον που ετοιμάζει η κυβέρνηση αλλά και συνολικότερα η ΕΕ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ένα μέλλον βαρβαρότητας με στρατόπεδα συγκέντρωσης και άθλιες συνθήκες. Γι’ αυτό συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι εργαζόμενοι των ΜΚΟ στους πρόσφυγες, δεν πρέπει να βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών και ΜΚΟ. Είναι υπηρεσίες που κανονικά θα έπρεπε να είναι κρατικές”. Λίγο πιο κάτω η ανακοίνωση του Συντονισμού υπενθυμίζει πως η 1η Νοέμβρη θα πρέπει να είναι βήμα κλιμάκωσης προς την καλύτερη οργάνωση της Πανεργατικής Απεργίας στις 14 Νοέμβρη.

“Το σωματείο μας βρίσκεται σε αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από το 2015. Σύμβασης που θεσπίζει αξιοπρεπείς ελάχιστους μισθούς για όλους τους εργαζόμενους στη ΝΟΚΙΑ, οικογενειακά επιδόματα, ρύθμιση όρων εργασίας. Η ΝΟΚΙΑ, μία πολυεθνική - κολοσσός στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, με πάνω από 1000 εργαζόμενους στην Ελλάδα αρνείται μονίμως οποιαδήποτε οικογενειακή μέριμνα, προσφέρει ελάχιστη προοπτική οικονομικής εξέλιξης, ενώ οι μισθοί που προσφέρει ειδικά στους νεοεισερχόμενους είναι πολύ χαμηλοί”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο της ΝΟΚΙΑ που καλεί στην απεργία της 1ης Νοέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα Χαυτεία.

Συμβασιούχοι ΥΠΠΟ 

Στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3.30μμ και συγκέντρωση στο Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε για την Πέμπτη 1 Νοέμβρη το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ που καλεί σε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 2/11 στις 9πμ στο ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου 48Β). 

“Για μία ακόμη φορά 1.500 περίπου συνάδελφοι στη φύλαξη και καθαριότητα πανελλαδικά θα απολυθούν εντός του φετινού φθινοπώρου (...) ενώ πιο κοντά έρχονται οι 200 απολύσεις στο ΤΑΠ. Καμία απόλυση συμβασιούχου. Κατάργηση της ελαστικής εργασίας στο ΥΠ.ΠΟ.Α. Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σταθερή σχέση εργασίας για την κάλυψη όλων των ελλείψεων προσωπικού. Ίσα δικαιώματα για ίση εργασία. Άμεση χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους συμβασιούχους που το δικαιούνται. Άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων. Καμία καθυστέρηση στη μισθοδοσία των συμβασιούχων. Συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους των πρωτοβάθμιων σωματείων του ιδιωτικού τομέα που απεργούν την 1/11 για Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις. Κλιμακώνουμε τη δράση μας με τη συμμετοχή μας στην απεργία που έχουν προκηρύξει ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ στις 14/11, μαζί με τους συναδέλφους μας, μόνιμους και συμβασιούχους, του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΠΣΕΠ – ΥΠΠΟ.