Εργατικό κίνημα
Πανεργατική 14 Νοέμβρη: H εμπειρία από τον Αγ. Σάββα

Θέλω να μεταφέρω την εμπειρία μας από το σωματείο του Αγ.Σάββα. Έχουμε την πλειοψηφία στο σωματείο αλλά αυτό δε σημαίνει ότι βγάζουμε μια ανακοίνωση και τέλος. Αυτό που κάνουμε είναι ότι κάθε μέρα, σε κάθε όροφο, με κάθε συνάδελφο, σε κάθε δωμάτιο, συζητάμε για την ανάγκη και τη χρησιμότητα κάθε απεργίας. Για τα αιτήματά της, για το πώς καταφέρνουμε και κερδίζουμε πράγματα, με συγκεκριμένα παραδείγματα. Κι έτσι καταφέρνουμε να ξεσηκώνουμε όλο τον κόσμο. 

Έτσι οργανώσαμε και την επιτυχία της απεργίας στα νοσοκομεία στις 10 Οκτώβρη, πατώντας πάνω και στις προηγούμενες επιτυχίες των απεργιών του κλάδου μας. Κάναμε μια μαζική συνέλευση, ορίστηκε απεργιακή επιτροπή, μέσα από την οποία μοιράστηκε η δουλειά της οργάνωσης της απεργίας. Άλλοι ανέλαβαν τον έναν όροφο, άλλοι τον άλλον, άλλοι το τάδε τμήμα κλπ. Βγήκε συγκεκριμένο πρόγραμμα μέρα – μέρα κι έτσι φτάσαμε την ημέρα της απεργίας το νοσοκομείο μας να έχει πολύ μεγάλη συμμετοχή, να κλείσουν τα χειρουργεία, να κλείσει η καθαριότητα παρά τους εκβιασμούς και τις απειλές που δέχτηκαν συνάδελφοι. Ήταν μια μεγάλη απεργία που ανάγκασε την κυβέρνηση να βάλει συγκεκριμένα το πως δεν θα απολυθεί κανείς, φτάνοντας σήμερα να ψηφιστεί τροπολογία που δίνει αυξημένη μοριοδότηση στο επικουρικό προσωπικό των νοσοκομείων.

Να πω ένα ακόμα παράδειγμα από το δικό μας νοσοκομείο. Τα μαγειρεία εδώ και δυο μήνες έχουν μείνει με 5 εργαζόμενους. Αυτό σημαίνει ότι δουλεύουν 7 μέρες την εβδομάδα σε δυο βάρδιες, χωρίς ρεπό, άδειες, τίποτα. Μετά από κινητοποίηση που κάναμε στο γραφείο του διοικητή, αναγκάσαμε τη διοίκηση να δεσμευτεί ότι την επόμενη βδομάδα θα προστεθούν τρεις εργαζόμενοι στο προσωπικό των μαγειρείων. Μέσα από τις “μικρές” και “μεγάλες” μάχες που κερδίζουμε, οι συνάδελφοι γεμίζουν αυτοπεποίθηση και κλιμακώνουν τη μάχη για να κερδίσουν ακόμα περισσότερα. Με αυτή την αυτοπεποίθηση πάμε και για την πανεργατική απεργία στις 14 Νοέμβρη.

Κατερίνα Πατρικίου
γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων νοσοκομείου Αγ.Σάββας