Διεθνή
Μακελειό στη συναγωγή του Πίτσμπουργκ: Ο φασιστικός υπόνομος του Τραμπ δολοφονεί

Συγκέντρωση πένθους στο Πίτσμπουργκ μετά το μακελειό στη συναγωγή

Έντεκα άνθρωποι, οχτώ άνδρες και τρεις γυναίκες, δολοφονήθηκαν το περασμένο Σάββατο στη συναγωγή “Το δέντρο της ζωής” στο Πίτσμπουργκ. Δολοφόνος είναι ο φασίστας Ρόμπερτ Μπάουερς. Εισέβαλε στη συναγωγή κρατώντας μια ημιαυτόματη καραμπίνα και φωνάζοντας “Όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν”. Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη επίθεση κατά Εβραίων στην ιστορία των ΗΠΑ. Πριν συλληφθεί ο Μπάουερς τραυμάτισε άλλους έξι ανθρώπους.

Όλος ο φασιστικός υπόνομος στις ΗΠΑ έχει ξεχειλίσει στην επιφάνεια από τότε που εκλέχθηκε ο Τραμπ. Οι φασίστες, ανοργάνωτοι και οργανωμένοι, έχουν πάρει θάρρος από έναν πρόεδρος που έχει νομιμοποιήσει το μίσος κατά των μειονοτήτων, έχει κάνει επίσημη πολιτική την ισλαμοφοβία, τα κλειστά σύνορα και καλλιεργεί καθημερινά το φόβο κατά των μεταναστών. Οι επιθέσεις σε τζαμιά, οι ρατσιστικές επιθέσεις, λεκτικές και σωματικές, κατά μαύρων και ισπανόφωνων έχουν πάρει την ανηφόρα.

Οι αντισημιτικές επιθέσεις είναι κομμάτι αυτού του ρατσιστικού παροξυσμού. Όπως προειδοποιούσε ο δημοσιογράφος Μωυσής Λίτσης σε ένα περσινό του άρθρο “Από τη μέρα που ορκίστηκε πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ, η Αμερική κατακλύζεται από αντισημτικές επιθέσεις”, “χιλιάδες παιδιά έχουν εκκενωθεί από δώδεκα τουλάχιστον εβραϊκά κέντρα και σχολεία, λόγω της απειλής για τοποθέτηση βόμβας. Οι βανδαλισμοί εβραϊκών νεκροταφείων είναι συχνό πλέον φαινόμενο, όπως και η αναγραφή ναζιστικών συνθημάτων στις εισόδους συναγωγών”. Πρόσφατα άγνωστοι έγραψαν έξω από τη συναγωγή του Σιάτλ, ‘Το Ολοκαύτωμα είναι ψεύτικη ιστορία’. Το S είναι μάλιστα γραμμένο με το σήμα του δολαρίου $ για να παραπέμψει στο κλασικό αντισημιτικό στερεότυπο ‘Εβραίος = χρήμα”. Η λέξη ‘fake’ παραπέμπει επίσης ευθέως στις δηλώσεις που έκανε τις πρώτες μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του ο Ντόναλντ Τραμπ”, περί “fake news” (ψεύτικες ειδήσεις).

Αντισημιτισμός

Ο αντισημιτισμός είναι τόσο βαθιά χαραγμένος στην “παράδοση” της ακροδεξιάς, ώστε έμμεσες ή άμεσες αναφορές κατά των Εβραίων να υπάρχουν σε πολλά από τα προπαγανδιστικά υλικά των φίλων του Τραμπ. Προεκλογικά, ο Τραμπ είχε κοινοποιήσει μια εικόνα της Χίλαρι Κλίντον με φόντο χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων, με τη φράση “η πιο διεφθαρμένη υποψήφια” μέσα σε ένα ιουδαϊκό αστέρι του Δαβίδ. Πριν από λίγες μέρες ένας βουλευτής του είπε ότι ο Τζορτζ Σόρος και άλλοι δυο Εβραίοι χρηματοδότες στηρίζουν τους Δημοκρατικούς στις επερχόμενες εκλογές του Νοέμβρη. Την περασμένη βδομάδα στην Εργατική Αλληλεγγύη με αφορμή το καραβάνι των μεταναστών και προσφύγων από την Ονδούρα που κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ γράφαμε πως o Τραμπ: “Εκμεταλλεύεται το καραβάνι για να συσπειρώσει τη βάση του ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοέμβρη για το Κογκρέσο. Φτάνει να κατηγορεί το Δημοκρατικό Κόμμα ότι χρηματοδοτεί και στηρίζει τους μετανάστες. Ένας βουλευτής του δεν δίστασε να πει ότι και αυτούς… τους χρηματοδοτεί ο Τζορτζ Σόρος”. Σχεδόν παράλληλα με αυτές τις “επίσημες” δηλώσεις, αποκαλύφθηκε ότι ένας άλλος φασίστας έστελνε εκρηκτικά πακέτα προσπαθώντας να δολοφονήσει διάφορους πολιτικούς αντιπάλους του Τραμπ, πολιτικούς του Δημοκρατικού Κόμματος και χρηματοδότες του, ανάμεσά τους στον ίδιο τον Τζορτζ Σόρος. Οι βόμβες και οι καραμπίνες των φασιστών υλοποιούν αυτό που οι φίλοι του Τραμπ κηρύττουν.

Ο Τραμπ μπορεί να το παίζει αθώος ο ίδιος προσωπικά όσον αφορά τον αντισημιτισμό, εξάλλου η κόρη του Ιβάνκα και ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ είναι Εβραίοι, αλλά ξέρει πολύ καλά με ποιους συναγελάζεται. Τον Αύγουστο του 2017, όταν οι φασίστες δολοφόνησαν στη Σάρλοτσβιλ την αντιφασίστρια Χέδερ Χέγιερ, ο Τραμπ δήλωσε πως υπήρχαν καλοί άνθρωποι και στις δυο μεριές. Λίγο πριν από την επίθεση το μπλοκ των φασιστών με τους αναμμένους πυρσούς και τα σύμβολα της “λευκής ανωτερότητας” φώναζε “Δεν θα μας πάρουν τη θέση οι Εβραίοι”.

Τα ΜΜΕ προσπαθούν να διαχωρίσουν τον Τραμπ από το δολοφόνο, επισημαίνοντας τα τιτιβίσματα του Μπάουερς όπου έκανε κριτική στον Τραμπ. Όμως η “κριτική” του Μπάουερς ήταν από τη σκοπιά του απογοητευμένου οπαδού. Ο Μπάουερς χρησιμοποιούσε το σύνθημα “Ξανακάντε την Αμερική μεγάλη” αλλά κατηγορούσε τον Τραμπ ότι είναι δέσμιος… των Εβραίων και δεν μπορεί να το κάνει πράξη.

Στην πραγματικότητα ο Τραμπ βρίσκεται ακόμη πιο στενά συνδεδεμένος με το έγκλημα. Η επίθεση του Μπάουερς δεν ήταν μόνο αντισημιτική, αλλά και αντιμεταναστευτική. Πριν φύγει για το μακελειό ο Μπάουερς είχε στοχοποιήσει την οργάνωση HIAS (Βοήθεια προς τους Εβραίους Μετανάστες): “Στη HIAS αρέσει να φέρνει στη χώρα μας εισβολείς που σκοτώνουν τους δικούς μας. Δεν μπορώ να κάτσω στην άκρη και να βλέπω το λαό μου να σκοτώνεται”. Η HIAS είναι μια οργάνωση που ξεκίνησε με την αλληλεγγύη στους Εβραίους του 19ου αιώνα που πήγαιναν στις ΗΠΑ για να γλυτώσουν από τα πογκρόμ αλλά έχει γενικεύσει τη δράση της. Πλέον οργανώνει αλληλεγγύη σε μετανάστες από τη Συρία, το Λίβανο και άλλα μέρη, ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή και θρησκεία ενώ έχει πάρει καθαρή θέση ενάντια στις πολιτικές κλειστών συνόρων του Τραμπ.

Καραβάνι

Η ρητορεία περί “εισβολέων” ακούγεται πλέον από τα χείλη του Αμερικάνου προέδρου. Ο Τραμπ έχει ξοδέψει τις τελευταίες βδομάδες σε ομιλίες και σχόλια ενάντια στο καραβάνι από την Ονδούρα, προσπαθώντας να το μετατρέψει στο κεντρικό ζήτημα των εκλογών της 6ης Νοέμβρη: “Πρόκειται για εισβολή στην χώρα μας και ο στρατός μας σας περιμένει”. Μάλιστα την περασμένη βδομάδα ανέβηκε ένα ακόμη σκαλί στη ρατσιστική προπαγάνδα ανακαλύπτοντας όχι μόνο εβραϊκό αλλά και… μεσανατολικό δάκτυλο πίσω από τις οικογένειες των μεταναστών. Σχολίασε πως “Δυστυχώς οι αρχές του Μεξικού είναι ανίκανες να σταματήσουν το καραβάνι που κινείται προς τα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Εκεί βρίσκονται ανακατεμένοι εγκληματίες και άγνωστοι από τη Μέση Ανατολή”. Σε μια ακόμη επίδειξη περιφρόνησης προς τους παραδοσιακούς κανόνες του αμερικάνικου κατεστημένου, ο Τραμπ δεν διέκοψε αμέσως την προεκλογική του περιοδεία παρά τους έντεκα νεκρούς του Πίτσμπεργκ. Συνέχισε να σπέρνει το μίσος κατά των μεταναστών και των μειονοτήτων.

Όλο αυτό το κλίμα απλώς προετοιμάζει την επόμενη φασιστική επίθεση. Τρεις μέρες πριν από το Πίτσμπεργκ, ένας άλλος φασίστας, ο Γκρέγκορι Μπους άνοιξε πυρ σε ένα μανάβικο στο Κεντάκι και σκότωσε έναν Αφροαμερικανό και μια Αφροαμερικανίδα. Πριν από το μανάβικο είχε προσπαθήσει να μπει σε μια Αφροαμερικανική εκκλησία αλλά η πόρτα ήταν κλειδωμένη.