Εκπαίδευση και νεολαία
Έξω οι εργολάβοι από τις εστίες

26/1, Φοιτητές στο συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών στην Αθήνα

Γιάννενα

Ο αγώνας για τη βελτίωση της σίτισης στις εστίες Δόμπολης, για να φύγουν οι εργολάβοι από τις εστίες συνεχίζεται. Από τις κινητοποιήσεις που έκανε ο σύλλογος οικότροφων τόσο στην Πρυτανεία του πανεπιστημίου όσο και στη διοίκηση των εστιών καταγγέλλοντας την άθλια ποιότητα και ποσότητα του φαγητού, αλλά και τις απολύσεις δύο εργαζόμενων που έκανε η εργολαβία που μπήκε με το νέο έτος, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ προχώρησε σε αλλαγή της εργολαβίας. 

Προσωρινά ανέλαβε η ΧΟΥΤΟΣ Catering μέχρι να γίνει ο οριστικός διαγωνισμός. Αν και προχώρησε σε επαναπρόσληψη των απολυμένων εργαζόμενων και αύξησε την ποσότητα στις μερίδες του φαγητού, το φαγητό που παρέχει δεν είναι καθόλου καλής ποιότητας (κατεψυγμένα, κονσέρβες κλπ), ενώ διεκδικεί να αλλάξει και τους όρους λειτουργίας της λέσχης αφήνοντας εστιακούς φοιτητές νηστικούς. 
 
Στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28/1, ο σύλλογος αποφάσισε νέες κινητοποιήσεις για να διεκδικήσει να φύγουν συνολικά οι εργολαβίες-ιδιώτες από τις εστίες και να αναλάβει τη σίτιση κρατικός φορέας. Mόνο έτσι θα βελτιωθεί πραγματικά η σίτιση των φοιτητών, και όχι από εταιρείες που το μόνο που κυνηγούν είναι το κέρδος. Τα επόμενα βήματα που αποφασίστηκαν είναι εκ νέου διαμαρτυρία στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, ο συντονισμός με τις εστίες της Δουρούτης στα Γιάννενα για να γίνει διαδήλωση στην πόλη αναδεικνύοντας συνολικά τα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας, αλλά και η προσπάθεια να συντονιστούν πανελλαδικά οι εστιακοί φοιτητές, αφού ήδη σε πολλές εστίες έχουν ξεκινήσει μάχες ενάντια στους εργολάβους. Την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει τους μνημονιακούς προϋπολογισμούς στην Παιδεία και τσακίζει τη μέριμνα, οι εστιακοί φοιτητές οργανώνουμε τον αγώνα μας, για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για να αυξηθεί η χρηματοδότηση για τις ανάγκες μας.
 
Μαρία Χριστοδούλου
φοιτήτρια ΠΤΔΕ

ΦΕΠΑ

Την προηγούμενη Δευτέρα έγινε γενική συνέλευση των οικοτρόφων φοιτητών στη ΦΕΠΑ (Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθήνας) με βασικό θέμα τις εξελίξεις στην λέσχη. Από τη νέα χρονιά το εστιατόριο της ΦΕΠΑ πέρασε στα χέρια της εταιρίας POT & PAN FOOD SERVICES και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ποσότητας του φαγητού αλλά και προβλήματα όσον αφορά την ποιότητά του. 

Για τους μη δικαιούχους φοιτητές αυξήθηκε η τιμή του γεύματος στα 3 ευρώ προκειμένου να βγάζει ο εργολάβος περισσότερα κέρδη. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι από 23 έπεσαν στους 14 επειδή 3 μετατέθηκαν και 6 παραιτήθηκαν, χωρίς να αντικατασταθούν. Αυτές οι παραιτήσεις από τη μεριά μας δεν θεωρούνται τυχαίες: πρόκειται για τακτική μείωσης προσωπικού καθώς αυτό κρίθηκε υπερπλήρες από τον ίδιο τον εργολάβο, χωρίς βέβαια να αναλογιστεί τον φόρτο εργασίας που θα επωμιστούν οι εναπομείναντες εργαζόμενοι.

Ήδη συγκροτήσαμε επιτροπή του συλλόγου για την λέσχη, κάναμε κινητοποίηση ενάντια στον εργολάβο και ο ίδιος απαίτησε απο το ΕΚΠΑ προστασία, δηλαδή μπράβους με σκοπό να μας τρομοκρατήσει. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα με βασικά μας αιτήματα να φύγουν οι εργολάβοι από τις σχολές, να παρέχεται δωρεάν σίτιση για όλους, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

Αντέμ Χουσέινκο
φοιτητής οικότροφος ΦΕΠΑ