Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Όχι στα μαλακά φασίστες και βιαστές: Πυκνώνουν οι φωνές διαμαρτυρίας

Ν. Παρασκευόπουλος

Αντιδράσεις φορέων και προσώπων που φτάνουν ακόμα και μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο προκαλούν οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα. 

“Η δραστική μείωση στο μισό του πλαισίου ποινής, από 10 έως 20 χρόνια σε 5 έως 10, που προτείνεται για το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται και δικάζονται επί 4 έτη ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής και η υπόλοιπη ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης εκπλήσσει κάθε καλόπιστο δημοκράτη” επισημαίνει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και συνεχίζει: 

“Με το νέο άρθρο 187 ΠΚ εξομοιώνεται η ποινική αντιμετώπιση της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης με αυτή των απλών μελών της, δηλαδή αυτός που δίνει τις διαταγές με αυτόν που υπακούει σε αυτές ή απλώς τις γνωρίζει. Είναι, πράγματι, απορίας άξιο, ενόσω διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά και πολλές άλλες που αφορούν κάθε είδους εγκληματικές οργανώσεις, για ποιο λόγο επιλέγεται να ελαφρυνθεί ποινικά η θέση των ηγεσιών του εγκλήματος, υποπίπτοντας στο καθεστώς της απλής επιβαρυντικής περίστασης σε ένα πλαίσιο ποινής που μειώνεται στο μισό. Ελπίζουμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αντιληφθεί τις πρακτικές και συμβολικές συνέπειες αυτής της επιλογής και να την ανατρέψει”. 

Αποστάσεις παίρνει κι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος. Σε πρόσφατο άρθρο του στην ΕφΣυν υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι “το Σχέδιο Ποινικού Κώδικα, το οποίο έχει αναρτηθεί για διαβούλευση, παλινδρομεί προς τον εφησυχασμό απέναντι στη ρατσιστική βαρβαρότητα. Σπεύδω να εξηγήσω: ο ισχύων Ποινικός Κώδικας (άρθρο 81Α) προβλέπει αύξηση της απειλούμενης ποινής σε εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Η ρύθμιση αυτή θεσπίστηκε ως προϊόν της ιστορικής εμπειρίας: τα ρατσιστικά εγκλήματα στα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν και έγιναν βαρύτερα... Περιέργως, και σε αυτό το σημείο το Σχέδιο του Ποινικού Κώδικα παλινδρομεί, επιστρέφοντας στο προαπαιτούμενο των δυσαπόδεικτων υποκειμενικών διαθέσεων («από μίσος»). Αλλη ακατανόητη καινοτομία του Σχεδίου Ποινικού Κώδικα αποτελεί η κατάργηση της διάταξης (361Β) που τιμωρεί τον καταφρονητικό αποκλεισμό πολιτών με «ανεπιθύμητα» χαρακτηριστικά φυλής κ.λπ. από την προσφορά ειδών. Δεν έχει περάσει δα τόσος καιρός! Θυμόμαστε το φαινόμενο σε λαϊκές αγορές και πλατείες: τρόφιμα μόνο για Ελληνες, αίμα μόνο για Ελληνες κ.λπ... Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την αντιμεταρρύθμιση... Σε αυτές τις προβληματικές ρυθμίσεις του Σχεδίου, στην ίδια κατεύθυνση, έχει προστεθεί και άλλη μία. Θα παύσει πλέον να απειλείται με βαρύτερη ποινή αυτός που διευθύνει μια εγκληματική οργάνωση. Λόγω αναδρομικότητας, άμεσα θα ωφεληθούν, όσοι σήμερα δικάζονται για ανθρωποκτονίες στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Αστοχη ρύθμιση; Κακή παρενέργεια; Μήπως και τα δύο;”. Ανακοίνωση εξέδωσε και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις διατάξεις περί εγκληματικής οργάνωσης και βιασμού “οι οποίες οφείλουν άμεσα να επανεξεταστούν από το Υπουργείο και είτε να τροποποιηθούν ριζικά είτε να αποσυρθούν”.