Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Δίκη επίθεσης Χ.Α στο Συνεργείο: Τα ενοχοποιητικά sms

Η στιγμή της επίθεσης στο Συνεργείο.

Συνεχίστηκε η δίκη για την επίθεση σε βάρος του ΕΚΧ Συνεργείο στις 27/3 (4η συνεδρίαση). Ο πανικός και τα αιτήματα της υπεράσπισης Λαγού μπροστά στο ενδεχόμενο να διαβαστούν τα sms του, προδίδουν πόσο ενοχοποιητικά τα θεωρεί. Στη δίκη της Χρυσής Αυγής όπου το Συνεργείο είναι μια από τις συσχετιζόμενες υποθέσεις, έχουν διαβαστεί κατά την φάση των αναγνωστέων μηνύματα του Λαγού με τη σύντροφό του, Νικόλ Μπενέκη, στα οποία αυτή επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του στην επίθεση: «Ο άντρακλας μου δέρνει. λα λα λα λα. Γουστάαααρω […] Μ’ άρεσε που πήγατε επίτηδες. Επικεφαλής τους ο Λαγός λένε τα μέσα». Λαγός: «Τώρα κατάλαβα. Μόνο όταν κάνω επεισόδια με θες». 

Το βράδυ της επίθεσης ο Λαγός περηφανεύεται στον Α. Πατσαλή: «Φίλε έχουμε θέμα στον Άλιμο. Ήρθαμε και τους γαμήσαμε. Γίνανε κάτι προσαγωγές» και αυτός επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για την συγκεκριμένη επίθεση: «πλάκα πλάκα το συνεργείο στην Ηλιούπολη είχε δουλειά 50 μηχανάκια». 

Η υπεράσπιση ζήτησε να μην προσκομισθεί η έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης από τον σκληρό δίσκο του Λαγού που αναφέρει τα μηνύματα αυτά αναλυτικά, με το πρόσχημα ότι είναι από άλλη δίκη (ανήκουν στη δικογραφία της μεγάλης δίκης). Λίγο πριν όμως, κατηγορούσε τα δημοσιεύματα που έκαναν γνωστά τα μηνύματα για κοπτοραπτική! Επιπλέον ζήτησε να μην προβληθεί το βίντεο προαναγγελίας της επίθεσης στο Συνεργείο από τον Παναγιώταρο. Το βίντεο αυτό έχει επίσης προβληθεί στη μεγάλη δίκη και σε αυτό ο Παναγιώταρος λέει: «Οσονούπω θα κάνουμε πολύ δυνατή παρουσία στην Ηλιούπολη. Έχουμε ξαναπάει στο παρελθόν αλλά λίαν συντόμως, πολύ λίαν, θα κάνουμε τη βόλτα μας κι εκεί, όπως ξέρουμε εμείς».

Νωρίτερα την ίδια μέρα της δίκης Συνεργείου κατέθεσαν δύο ακόμα μάρτυρες, ο Χ. Κορτζίδης, πρώην δήμαρχος Ελληνικού και Χ. Κοκοτίνης, δημοτικός σύμβουλος Ηλιούπολης. Ο πρώτος έδωσε την εικόνα της αντιφασιστικής δράσης του κοινωνικού χώρου Συνεργείο και εξήγησε γιατί έγινε στόχος της επίθεσης. Ο δεύτερος επιβεβαίωσε ότι είδε χτυπημένο τον Δριμυλή και ζημιές στον χώρο, ενώ επίσης κατέθεσε ότι οι περίοικοι είπαν ότι είδαν παρόντες τον Λαγό και τον Μίχο.

Η δίκη συνεχίζεται στις 6 Μάη.