Δημοτικές εκλογές
Ο Μπελαβίλας, το λιμάνι και ο “ρεαλισμός του εφικτού”

Από συνέντευξη του υποψήφιου με τον ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Μπελαβίλα στο ηλεκτρονικό περιοδικό Popaganda:

"Η παρουσία της Cosco είναι επωφελής για το λιμάνι; Είναι ή όχι θα μείνει για ακόμα μισό αιώνα, κανείς δεν μπορεί να απομακρύνει έναν κρατικό επί της ουσίας κολοσσό από το λιμάνι, έναν από τους μεγαλύτερους ναυτικούς οργανισμούς στον κόσμο, αυτό πρέπει να το πάρουμε απόφαση, προσωπικά το έχω πάρει. Μέσα σε συνθήκες ιδιόμορφες, συνθήκες οικονομικού στραγγαλισμού, η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να συμβιβαστεί με την Cosco όπως επέλεξε μια άλλη κυβέρνηση κάποτε και συμβιβάστηκε με την Hochtief στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Δεν έχει νόημα να συζητάμε αυτό αλλά το πώς θα είναι αμοιβαία επωφελής η σχέση προκειμένου να έχουμε ξανά οικονομική παραγωγή στον Πειραιά. Οι δρόμοι για να οδηγηθούμε εκεί είναι πολλοί, ώστε να υπάρξει μια win-win σχέση και η λειτουργία του λιμανιού να μην αφήνει οφέλη μόνο στην Cosco αλλά και στην τοπική οικονομία, και στις περιφερειακές σχέσεις εργασίας. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα." (http://popaganda.gr/belavilas-nikos-peiraias/…)

Μιας λοιπόν και ο Νίκος Μπελαβίλας το έχει πάρει απόφαση, καλό θα ήταν να συνηθίσουμε. Η Cosco θα είναι εδώ για 50 χρόνια... 

Τι σημαίνει ωστόσο αυτός ο ρεαλισμός του εφικτού που προτείνει ο Μπελαβίλας; 

Σημαίνει ότι η Cosco θα κάνει κουμάντο στον Πειραιά και εμείς θα διαλέξουμε τον πιο συμπαθή διεκπεραιωτή των υποθέσεών της στο δήμο. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ σαν κυβέρνηση προσπαθεί να κρατηθεί σαν ο εντεταλμένος της ΕΕ με το πιο ανθρώπινο πρόσωπο, σε σχέση με την προοπτική μιας κυβέρνησης ΝΔ. 

Σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να αλλάξουμε τις ζωές μας προς το καλύτερο, εκτός από το να ψηφίσουμε τον Μπελαβίλα και τους "ειδικούς" που τον πλαισιώνουν, ώστε να "είναι αμοιβαία επωφελής η σχέση προκειμένου να έχουμε ξανά οικονομική παραγωγή στον Πειραιά". Win - win.

Πειραϊκή

Και τι γίνεται τότε με την επέκταση στην Πειραϊκή;  

Αυτό είναι προφανώς αντικείμενο μελλοντικής διαπραγμάτευσης μεταξύ της "Cosco για πενήντα χρόνια" και μιας μελλοντικής δημοτικής αρχής ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε πρέπει και 'μεις να το πάρουμε απόφαση: θα γίνει.

Και τι γίνεται με το "κίνημα" στο οποίο αναφέρεται αλλού στη συνέντευξή του και σε όλη τη μέχρι τώρα προεκλογική του εκστρατεία;

Εδώ το κίνημα δεν αναφέρεται ούτε στο περιθώριο της συζήτησης. Οι δέκα χιλιάδες και πλέον υπογραφές που έχουν μαζέψει οι κάτοικοι της Πειραϊκής, η ανεξάρτητη τεκμηρίωση που έχει γίνει για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, τις μετακινήσεις στην πόλη, τη διαρκή καταπάτηση δημόσιου χώρου από το ναυτιλιακό κεφάλαιο, είναι πράγματα που πρέπει να το πάρουμε απόφαση: δεν μετράνε μία. Το κίνημα είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογική καύσιμη ύλη και τίποτα άλλο.

Έχουμε ξαναγράψει ότι και η πιο μικρή κατάκτηση για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους του Πειραιά δεν μπορεί να έρθει παρά σαν αποτέλεσμα μεγάλων αγώνων... 

Η δικιά μας άποψη είναι ότι η αντίσταση που έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται στα σχέδια επέκτασης του λιμανιού στην Πειραϊκή, μπορεί να γίνει η αρχή του ξηλώματος της Cosco συνολικά από το λιμάνι. Και μια τέτοια προοπτική, δυστυχώς για τον Μπελαβίλα, θα σημαίνει ότι θα χρειαστεί να το πάρει επίσης απόφαση ότι δεν θα είναι η Cosco, ούτε ο ίδιος και οι "ειδικοί" συνεργάτες του, αλλά το κίνημα, οι ίδιοι οι άνθρωποι του Πειραιά, αυτοί που θα έχουν τον πρώτο λόγο για να αποφασίσουν ποιος κάνει κουμάντο στην πόλη και το λιμάνι.

Σχόλιο της Ανταρσίας στο Λιμάνι
από την ιστοσελίδα της