Διεθνή
Τουρκία: Ήττα Ερντογάν

Mια μεγάλη ήττα υπέστη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν και το κόμμα του ΑΚΡ στις τοπικές εκλογές που έγιναν στην Τουρκία την περασμένη Κυριακή. Το κυβερνών κόμμα έχασε τον έλεγχο της Άγκυρας για πρώτη φορά σε τοπικές εκλογές και της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ερντογάν είχε επενδύσει στο αποτέλεσμα αυτών των τοπικών εκλογών χαρακτηρίζοντάς τες  “ζήτημα επιβίωσης” για την Τουρκία. Σε αντίθεση με την υποστήριξη που είχε από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, η δυσαρέσκεια για τις αυξήσεις των τιμών και την κατρακύλα του επιπέδου ζωής έδωσε τελικά τη νίκη στους μεγάλους δήμους στο κόμμα CHP, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (το κεμαλικό κόμμα).

Στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας, οι Κούρδοι και η αριστερά πανηγύρισαν τη νίκη του HDP παίρνοντας πίσω μια σειρά δήμους που εδώ και δύο χρόνια είχαν περιέλθει κάτω από τον έλεγχο του τουρκικού κράτους. 

“Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν ήταν μια νίκη για όλους όπως δήλωσε ο Μπαχτσελί” (αρχηγός του φασιστικού MHP που συμμάχησε με το AKP στις δημοτικές εκλογές). Υπάρχει ένας ηττημένος από αυτές τις εκλογές και αυτό είναι το AKP” αναφέρει ξεκινώντας η ανακοίνωση για το εκλογικό αποτέλεσμα του DSiP του αδελφού κόμματος του ΣΕΚ στην Τουρκία.

“Το AKP όχι μόνο έχασε αρκετούς δήμους από τους 800 που είχε κερδίσει στις εκλογές του 2014, αλλά υπέστη μια πλήρη κατάρρευση στους πιο σημαντικούς μητροπολιτικούς δήμους. Έχασε 16, συμπεριλαμβανομένων της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και της Αττάλειας. 

Ένα μέρος της εκλογικής βάσης του AKP δεν πήγε να το ψηφίσει. Στις εθνικές εκλογές της 24ης Ιουνίου 2018, ο Ερντογάν είχε πάρει 4.578.454 ψήφους στην Κωνσταντινούπολη αλλά ο πρώην πρωθυπουργός του Μπιναλί Γιλντιρίμ που κατέβηκε σαν υποψήφιος δήμαρχος την Κυριακή πήρε 4.111.254. Μισό εκατομμύριο ψήφοι χάθηκαν μόνο στην Κωνσταντινούπολη σε εννέα μήνες. 

Οικονομική εξαθλίωση

Η οικονομική εξαθλίωση δεν είναι μια φανταστική ανησυχία. Εκατομμύρια άνθρωποι αντέδρασαν στην οικονομική φτώχεια και την αδικία. Η συμμαχία του ΑΚΡ-ΜΗΡ υπέστη σοβαρή μείωση σε ψήφους σε επαρχίες όπου συγκεντρώνεται η εργατική τάξη. 

Στις εκλογές της 24ης Ιουνίου, πριν από εννέα μήνες, η προσέλευση ήταν 86,2% και η συμμαχία του AKP-MHP είχε 53,7%. Τώρα, η συμμετοχή ήταν 83,7% και η συμμαχία AKP-MHP έλαβε 51,7 τοις εκατό των ψήφων. 2,4 εκατομμύρια συνολικά ψηφοφόροι δεν πήγαν να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές αυτές και η συμμαχία ΑΚΡ-MHP έχασε 2,4 εκατομμύρια ψήφους εκ τω οποίων τα 2,14 εκατομμύρια στις μεγάλες πόλεις.

Το CHP είναι ένα κόμμα το οποίο στους δήμους που κέρδισε θα συνεχίσει την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών όπως αποδεικνύει και η διαχείριση των δήμων που ήδη έλεγχε και ήταν γεμάτοι από επιθέσεις εναντίον των εργαζομένων.  

Το MHP που συνεργάστηκε με το AKP αύξησε τον αριθμό των δήμων που έχει στα χέρια του, ενώ το IP, (“Καλό Κόμμα”) κέρδισε 18 δήμους για πρώτη φορά. Δηλαδή, οι ψήφοι των φασιστών και των ανοιχτών ρατσιστών αυξήθηκαν στο 15%, με το MHP να λαμβάνει 7,31% και το IP 7,45%.

Χρειάζεται άμεσα να οργανώσουμε την κοινή αντίσταση στην επίθεση λιτότητας, ενάντια στον ρατσισμό και τον εθνικισμό που διαιρούν την εργατική τάξη και την φασιστική απειλή, μέσα από την ενιαία πάλη της εργατικής τάξης. Να δώσουμε ένα πρόγραμμα αγώνα στις μάζες που δεν ψήφισαν το ΑΚP και να μην αφήσουμε να επιστρέψουν στον Ερντογάν. 

Πρώτο άμεσο βήμα σε αυτό το αγωνιστικό πρόγραμμα είναι μια μεγάλη ενωτική Πρωτομαγιά κατά των ρατσιστών και των αφεντικών!”.