Δημοτικές εκλογές
Δήμος Αθήνας: Όχι στις διασπαστικές κινήσεις

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες

Με θλίψη και αγανάκτηση καταγράφουμε τη δημοσιοποίηση διασπαστικής κίνησης στο Δήμο της Αθήνας με το όνομα «Αντικαπιταλιστική ανατροπή» και ανοιχτή επίθεση στο σχήμα της «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» με το οποίο δώσαμε τις μάχες όλα τα χρόνια ύπαρξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πρόκειται για τραγικό λάθος που αμέσως πήρε τον χαιρέκακο τίτλο «Εκλογικό σχίσμα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ» στα ΜΜΕ.

Η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλός της Πέτρος Κωνσταντίνου έχουν συμβάλει πολύτιμα στην ανάδειξη της αντικαπιταλιστικής προγραμματικής και κινηματικής κοινής δράσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όλα αυτά τα χρόνια σε όλα τα μέτωπα. 

Στο αντιφασιστικό μέτωπο από την πρώτη στιγμή: όταν προκάλεσε τον ναζιστικό χαιρετισμό του Μιχαλολιάκου μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και ανέδειξε τον εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής σε εποχές που διάφοροι «δημοκράτες» την θεωρούσαν νόμιμο πολιτικό κόμμα. Μέχρι σήμερα που έβαλε το κίνημα της Αθήνας στο πλευρό της παγκόσμιας αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής δράσης της 16 Μάρτη. Περνώντας μέσα από την ανθρώπινη ασπίδα υπεράσπισης των μεταναστών μπροστά στο Δημαρχείο, τότε που ο Κασιδιάρης και τα τάγματα εφόδου εξαπέλυαν πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας.

Πάντοτε μπροστά στους εργατικούς αγώνες, από τη στήριξη της κατάληψης στο Δημαρχείο από τους εργαζόμενους του Δήμου, μέχρι τη σημερινή μάχη των καθαριστριών στα Νοσοκομεία. Και σταθερά μαζί με τον κόσμο που πάλευε και παλεύει για να σώσει τις γειτονιές του από τα αρπαχτικά των Mall ή των ΠΑΕ, από το Γουδί μέχρι τον Κολωνό.

Πάντοτε αιχμηρά πολιτικά και ενωτικά κινηματικά, αναδεικνύοντας τις αντικαπιταλιστικές εναλλακτικές λύσεις απέναντι στις καπιταλιστικές κραυγές για το «πού θα βρεθούν τα λεφτά για όλα αυτά;» και απέναντι στις ρεφορμιστικές αυταπάτες ότι «υπάρχουν πιο ‘ρεαλιστικές’ απαντήσεις». Η διαγραφή του χρέους, ο εργατικός έλεγχος των τραπεζών, η διεθνιστική ρήξη με την ΕΕ και την ΕΚΤ αναδείχθηκαν συστηματικά ως λάβαρα της αντικαπιταλιστικής πολιτικής που εκπροσωπεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Και πάντοτε ενωτικά και ανοιχτά προς τον κόσμο του αγώνα, χωρίς σεχταριστικούς αποκλεισμούς ή απομονωτικές αποχές που γυρίζουν την πλάτη σε αγωνιστές και αγωνίστριες που κάνουν βήματα μπροστά. Αυτά είναι ουσιαστικά δείγματα για γνήσιες δημοκρατικές διαδικασίες που αγκαλιάζουν αντί να αποκλείουν.

Χάρη σε αυτή την πολιτική πρακτική η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας φτάνει σήμερα να συσπειρώνει στις γραμμές της και στο ψηφοδέλτιό της ένα ολόκληρο φάσμα από τους πρωταγωνιστές και τις πρωταγωνίστριες όλων των μαχών: από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, μέχρι τις εργάτριες που έκαναν πράξη την απεργιακή 8 Μάρτη για την απελευθέρωση των Γυναικών. Από μαχητές για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας μέχρι τους μετανάστες που αγωνίζονται για να πάψουν τα Αστυνομικά Τμήματα της Αθήνας να είναι τόπος μαρτυρίου για τα αδέρφια μας τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Όλα αυτά είναι πολύτιμες κατακτήσεις για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αποτελεί πρόκληση η διασπαστική προσπάθεια σε βάρος της. Δεν στέκουν οι διαδικαστικές επιθέσεις περί «αυτοανακήρυξης». Η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας άνοιξε τις διαδικασίες της τρέχουσας εκλογικής παρέμβασης πριν από μήνες με κεντρική συνέλευση και ακολούθησε σειρά ανοιχτών διαδικασιών τοπικά στα κοινοτικά διαμερίσματα του Δήμου. Πάντοτε ήταν ανοιχτά και δημόσια καλεσμένα όλα τα μέλη και οι τάσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η διασπαστική προσπάθεια ξεκίνησε από την αρχή συνειδητά με κάλεσμα αποχής από αυτές τις διαδικασίες. Στον αντίποδα, αντιπροσωπείες της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας συμμετείχαν σε κάθε σύσκεψη της διασπαστικής κίνησης για να εξηγήσουν πολιτικά τα ζητήματα και να τονίσουν ότι παραμένει ανοιχτή η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο όσων το επιθυμούν, παρά τις επιμέρους διαφωνίες. Η απάντηση ήταν αρνητική φτάνοντας ακόμη και σε φραστικούς προπηλακισμούς συντρόφων. 

Πού βρισκόμαστε σήμερα; Οι συνιστώσες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΑΡΙΣ, η Μετάβαση, η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος έχουν αρνηθεί να συμμετέχουν στη διασπαστική κίνηση και δηλώνουν ότι θα απέχουν από διασπασμένη εκλογική παρέμβαση. Το ΝΑΡ κατέφυγε στη συνεργασία με το ΕΕΚ για να καλύψει αυτό το κενό. Αλλά αυτό χειροτερεύει τα πράγματα. Είναι δυνατόν να υπάρξει συνεργασία στις ευρωεκλογές με μια οργάνωση όπως το ΕΕΚ που παρεμβαίνει στηρίζοντας τη διάσπαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο κεντρικό δήμο της χώρας; Προφανώς όχι.

Οι τάσεις γενίκευσης της διάσπασης δεν περιορίζονται εκεί. Τι σηματοδοτεί η παρουσία του εκλεγμένου συμβούλου στην Περιφέρεια Αττικής Νίκου Αδαμόπουλου στο πλευρό της διασπαστικής κίνησης στο δήμο της Αθήνας; Αλίμονο αν το ΝΑΡ αρχίσει να σπρώχνει στην έξοδο συντρόφους από όλα τα δημοτικά και περιφερειακά σχήματα απαιτώντας να στηρίζουν το διασπαστικό κατέβασμα στην Αθήνα. 

Καλούμε όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες να συμβάλουν στην προσπάθεια για να αποτραπούν αυτές οι τάσεις γενίκευσης της διάσπασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Καλούμε ιδιαίτερα τους σ. του ΝΑΡ να αναλογιστούν τις συνέπειες από την επικράτηση τέτοιων επιλογών και να μην προχωρήσουν σε χωριστό κατέβασμα στην Αθήνα. Έχουμε μπροστά μας έναν ανοιχτό διάλογο στα πλαίσια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις βλαβερές συνέπειες κάθε σεχταρισμού και οπορτουνισμού, ας μην κάνουμε αυτή τη συζήτηση πάνω στα ερείπια της καλύτερης προσπάθειας της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς,
η αντιπροσωπεία του ΣΕΚ στην ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
 
• Το παραπάνω κείμενο απέστειλε προς τα μέλη της ΚΣΕ, του ΠΣΟ και των τοπικών επιτροπών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ η αντιπροσωπεία του ΣΕΚ στην ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.