ΠΟΕ-ΟΤΑ - Στάση εργασίας

«Ο ´κατήφορος´ για το Ταμείο μας (ΤΥΔΚΥ), που ξεκίνησε με την εφαρμογή του Ν. 3655/2008 συνεχίζεται. Οι συνέπειες αποδίδονται στην ενοποίησή του με τον ΟΠΑΔ, κίνηση με προφανή στόχο τα αποθεματικά του και την κατάργηση των παροχών των ασφαλισμένων», αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας για την απεργιακή κινητοποίηση. «...Η κατάσταση για τον ΟΠΑΔ προμηνύεται ακόμα πιο δραματική, καθώς αντί η κυβέρνηση να πάρει ΑΜΕΣΑ μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων του Ταμείου και να προχωρήσει στην χρηματοδότησή του για να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες των ασφαλισμένων, προωθεί χαριστική, σκανδαλώδη νομοθετική ρύθμιση με την οποία καλείται ο ΟΠΑΔ να πληρώσει τα ´ΚΑΝΟΝΙΑ´ των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών που πτώχευσαν και να αναλάβει τις παροχές υγείας ιδιωτών που προβλέπονται από τα συμβόλαιά τους».

Έλλειψη

Σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ταμείο των εργαζόμενων είναι η μεγάλη έλλειψη σε ελεγκτές ιατρούς, η καθυστέρηση στο σύστημα πληρωμών, η συντονισμένη προσπάθεια περικοπής των παροχών των ασφαλισμένων του ΤΥΔΚΥ, η απουσία οποιαδήποτε ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού του. Όλα αυτά οδηγούν το ταμείο στη διάλυση βάζοντας σε κίνδυνο την υγειονομική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων.

Οι εργαζόμενοι στους δήμους έχουν δείξει τους τελευταίους μήνες τη διάθεσή τους να κοντράρουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, συμμετέχοντας μαζικά στις πανεργατικές απεργίες του Φλεβάρη -Μάρτη αλλά και συνεχίζοντας αμέσως μετά με στάσεις εργασίας ενάντια στις περικοπές στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές δαπάνες. Με τη νέα απεργιακή κινητοποίηση, αναδεικνύουν ένα ακόμα μεγάλο μέτωπο, αυτό της κοινωνικής ασφάλισης και των επιθέσεων που δέχεται. Με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να ετοιμάζεται για ένα ακόμα σκληρό ασφαλιστικό νομοσχέδιο στα πλαίσια του Προγράμματος Σταθερότητας με δυσμενείς ανατροπές στα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, τις εισφορές και τις συντάξεις, η μάχη των εργαζόμενων για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων θα είναι στην πρώτη γραμμή όλο το επόμενο διάστημα.

Ξεκινώντας με τη στάση εργασίας την Τετάρτη 14 Απρίλη και συνεχίζοντας με μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 22 Απρίλη, οι εργαζόμενοι στους δήμους χρειάζεται να κλιμακώσουν με απεργία διαρκείας. Σε αυτή την απόφαση πρέπει να προχωρήσει η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ κατεβάζοντας τα ρολά στους δήμους, κλείνοντας τις χωματερές. Η κλιμάκωση με απεργία διαρκείας είναι ο μόνος τρόπος για να οδηγηθούν οι εργαζόμενοι στη νίκη.