Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Mαλακάσα: Κινητοποίηση αλληλεγγύης στις 10 Μάη

«Ήμουν στη Μόρια εφτά μήνες, μας μετέφεραν από εκεί για να προστατευθούμε από τον κορονοϊό και ακόμα ζούμε σε σκηνή. Θέλουμε γιατρούς, φάρμακα, επαρκές νερό, ζεστό νερό, συνθήκες υγιεινής, μάσκες, σαπούνι, φαγητό που να τρώγεται, σχολείο για τα παιδιά».

Αυτά κατήγγειλαν στην αντιπροσωπεία της ΚΕΕΡΦΑ Μαρουσιού-Κηφισιάς-Ν.Ερυθραίας που επισκέφθηκαν το περασμένο Σάββατο τη Μαλακάσα, οι γυναίκες του «παλιού», ανοιχτού στρατοπέδου που στις 21 Απριλίου με τη δημόσια επιστολή τους ανέδειξαν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν. Η ΚΕΕΡΦΑ Βορείων έχει ήδη απευθύνει κάλεσμα σε συλλογικότητες, σωματεία, οργανώσεις και φορείς για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και αίτημα προς τους δήμους για άμεση παροχή ειδών με στόχο την παράδοσή τους με κινητοποίηση αλληλεγγύης την Κυριακή 10 Μάη (επικοινωνία: 6998038553 ή στείλτε mail στο keerfavoreion@gmail.com για λεπτομέρειες).

Όπως αναφέρει: «Στο “νέο” στρατόπεδο της Μαλακάσας που λειτουργεί από τις 15 Μάρτη κρατήθηκαν έγκλειστοι για πάνω από ένα μήνα τουλάχιστον 1200 πρόσφυγες που η κυβέρνηση αρχικά προόριζε για άμεση απέλαση. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να δεχτεί ότι τα νέα στρατόπεδα δεν μπορούν να είναι κλειστά. Αυτό έγινε γιατί η εργατική τάξη αντιστάθηκε στα νέα Νταχάου, τόσο πριν την καραντίνα με τους ξεσηκωμούς στα νησιά, όσο και κατά τη διάρκεια της καραντίνας με τις συνεχείς αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες. Εδώ και 4 μέρες επιτρέπεται σε περιορισμένο αριθμό προσφύγων να βγαίνει από το νέο στρατόπεδο για ψώνια, ενώ με την άρση των μέτρων καραντίνας το στρατόπεδο αναμένεται να μετατραπεί και επίσημα σε “ανοιχτή δομή” και να ξεκινήσουν έργα επέκτασής του.

Οι επιδιώξεις αυτής της κυβέρνησης δεν έχουν αλλάξει όμως. Οι φρικτές συνθήκες διαβίωσης στο νέο στρατόπεδο της Μαλακάσας το δείχνουν καθαρά. Ο κίνδυνος της πανδημίας δεν έχει περάσει, αντίθετα με τα παραμύθια που λέει η κυβέρνηση για να “επανεκκινήσει” την οικονομία. Οι 1200 πρόσφυγες που ζουν στο νέο στρατόπεδο της Μαλακάσας, ανάμεσά τους έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα δεν μπορούν να ζήσουν έτσι! Καμία επέκταση του στρατοπέδου της Μαλακάσας! Να εκκενωθεί τώρα, όπως και το παλιό, και να στεγαστούν ανθρώπινα όλες και όλοι! Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες ασύλου και να δοθούν χαρτιά και ΑΜΚΑ σε όλες και όλους!»