Εργατικό κίνημα
Πρωτομαγιά 2020: Χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους

1η Μάη, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Ηχηρό μήνυμα κλιμάκωσης των αγώνων έστειλαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στην Αθήνα και όλες τις πόλεις. Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποτρέψει τις κινητοποιήσεις -είτε με την αισχρή προπαγάνδα περί «ανευθυνότητας απέναντι στην πανδημία», είτε με τον αυταρχισμό και τις απειλές για πρόστιμα, είτε με τη μεταφορά του εορτασμού στις 9 Μάη- χιλιάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες αψήφησαν τις απαγορεύσεις και βγήκαν στους δρόμους.

Ακολουθώντας το παράδειγμα των νοσοκομειακών, των εκπαιδευτικών, των εργαζόμενων στον τουρισμό-επισιτισμό και σε όλους τους χώρους που βγήκαν σε κινητοποιήσεις την περίοδο της καραντίνας, οι διαδηλωτές τήρησαν όλα τα μέτρα προστασίας (μάσκες, γάντια, αποστάσεις ασφαλείας). Και έδειξαν ότι η μόνη σωτηρία από την πανδημία και όλες τις επιθέσεις του συστήματος είναι η απεργιακή σύγκρουση με την κυβέρνηση και τα αφεντικά.

Η ημέρα, που είχε μετατραπεί σε Πανεργατική Απεργία από τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ), ξεκίνησε χαράματα με την περιφρούρηση των εργατών της COSCO στις προβλήτες της κινεζικής πολυεθνικής στο Ικόνιο. Και σημαδεύτηκε από την 24ωρη απεργία των εργαζόμενων στον ΗΣΑΠ, των σιδηροδρομικών στα τρένα, των ναυτεργατών στο λιμάνι του Πειραιά. 

Την απεργιακή συγκέντρωση που κάλεσαν ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό Νοσοκομείων στο Σύνταγμα άνοιξαν μετανάστες από το Καμερούν με τα κρουστά τους και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί που καταχειροκροτήθηκαν. Εκεί συγκεντρώθηκαν με τα πανό τους οι Σύλλογοι Εργαζόμενων στα νοσοκομεία Άγιος Σάββας, Γεννηματάς και Αγλαΐα Κυριακού, η ΠΟΣΠΕΡΤ, οι εκπαιδευτικοί του Δικτύου “Η Τάξη μας”, οι εργαζόμενοι στην κίνηση επισιτισμού-τουρισμού “Η Καμαριέρα”, η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, η Πρωτοβουλία “Μάχιμων και όχι Απόμαχων Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας”.

«Ελευθερία» στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά έγραφαν οι μπλούζες των μεταναστών/στριών από τις κοινότητες του Πακιστάν, του Καμερούν, της Νέας Γουινέας και της Σενεγάλης που συμμετείχαν μαζικά και με πολύ παλμό στην κινητοποίηση μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ. Το παρών έδωσαν επίσης οι δημοτικές κινήσεις “Ανταρσία στην Κοκκινιά” και “Ανταρσία στο Λιμάνι”, η “Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή”, η Ρεματτική και η Κίνηση Πολιτών “Όχι Λιμάνι στην Πειραϊκή” μαζί με πολλά μέλη άλλων περιβαλλοντικών κινημάτων και οργανώσεων, δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ στις Σχολές και η Εργατική Αλληλεγγύη.

Έμπνευση

«Οι αγώνες της Πρωτομαγιάς πάντα είναι έμπνευση για τους εργαζόμενους, πόσο μάλλον σε αυτές τις στιγμές με τις τόσο προκλητικές επιθέσεις που ετοιμάζουν», μας είπε η Θάλεια Μπαρδάνη, δασκάλα στο 6ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σεπολίων. «Στα σχολεία όλη αυτή η συνθήκη, ειδικά για τον χώρο της ειδικής αγωγής που είμαι εγώ, ήταν βόμβα που δεν ξέρω τι θα αφήσει πίσω, την απειλεί σε πολύ ζωτικό βαθμό. Συνολικά όλη η εκπαίδευση, τόσο τα δικαιώματα των εργαζόμενων όσο η ίδια η έννοια της δημόσιας δωρεάν Παιδείας, πλήττεται με το πολυνομοσχέδιο. Οι αγώνες είναι μπροστά μας».

«Διαδηλώνουμε σήμερα για το δίκιο της εργατικής τάξης», μας είπε ο Βαγγέλης Καραθάνος, γιατρός στο Σωτηρία. «Η Πρωτομαγιά δεν είναι μια γιορτή με μουσειακό χαρακτήρα, έχει αιτήματα συγκεκριμένα, όπως τις μόνιμες προσλήψεις καθώς τουλάχιστον 30 χιλιάδες υγειονομικοί πρέπει αυτή την στιγμή να προσληφθούν μόνιμα στο ΕΣΥ για να καλυφτούν τα κενά. Η κυβέρνηση απέτυχε να τρομοκρατήσει τον κόσμο, προσπάθησε να μεταθέσει την Πρωτομαγιά στις 9 Μάη και δεν τα κατάφερε. Η κυβέρνηση είναι αδύναμη και μπορούμε να την παλέψουμε. Θα συνεχίσουμε με κινητοποιήσεις και απεργίες. Χωρίς ισχυρό ΕΣΥ η χώρα θα είχε καταρρεύσει υγειονομικά».

«Εμάς μας τσεκούρωσε ο Βρούτσης και η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, κόβοντας λεφτά από τις συντάξεις μας και χαρίζοντάς τα στην Εθνική», μας είπε η Ιωάννα Παυλοπούλου, συνταξιούχος Εθνικής Τράπεζας. «Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο. Και νομικά αλλά κυρίως στο δρόμο γιατί ως γνωστόν “οι νόμοι καταργούνται στο πεζοδρόμιο”. Είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση που προσπαθεί να ρίξει στις πλάτες μας την ύφεση που έρχεται».

«Έχει μεγάλη συμμετοχή σήμερα και αυτό δείχνει την αγανάκτηση αλλά και την ανάγκη του κόσμου να οργανωθεί στα σωματεία του και να κατέβει συλλογικά σε απεργίες και να διεκδικήσει από μια κυβέρνηση που αδιαφορεί για το πώς ζει ο εργαζόμενος, ο πρόσφυγας, ο μετανάστης», μας είπε η Μαρία, φοιτήτρια και εργαζόμενη στον επισιτισμό. «Είναι πολύ σημαντικό που είμαστε όλοι μαζί και συνδυάζουμε όλες τις μάχες, από την αντίσταση στο σεξισμό μέχρι την πάλη για ανοιχτά σύνορα. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε ούτε πώς θα ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό έτος, ούτε πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα όπου εργαζόμαστε. Συνεχίζουμε τον αγώνα!».

Την απεργιακή συγκέντρωση ακολούθησε δυναμική πορεία με κατάληξη το υπουργείο Εργασίας. Εκεί οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες έκλεισαν την Πρωτομαγιά τραγουδώντας με υψωμένες γροθιές τη Διεθνή.

Είχε προηγηθεί η μαζική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ στο Σύνταγμα, ενώ παράλληλα διαδήλωναν από τα Χαυτεία μια σειρά ακόμα σωματεία (όπως η ΠΕΝΕΝ, το Σωματείο Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου κ.α.), οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και του αναρχικού χώρου. Μετά από ένα και πλέον μήνα καραντίνας, οι δρόμοι της Αθήνας ανήκαν ξανά στους απεργούς.

Διαβάστε επίσης:

• Η πρωτομαγιά στις άλλες πόλεις

• Ο λόγος στην τάξη που κρατάει όρθια την κοινωνία