Εργατικό κίνημα
Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία: Mε νέα ορμή συνεχίζουν τους αγώνες

1η Μάη, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Απεργιακή συνέχεια ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία την Τρίτη 12 Μάη, Παγκόσμια Μέρα του Νοσηλευτή, με τρίωρη στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ από τις 8πμ μέχρι τις 11πμ και συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων. Η αυτοπεποίθηση από τις επιτυχημένες κινητοποιήσεις στις 7 Απρίλη και την Πρωτομαγιά μαζί με την οργή απέναντι στην κυβέρνηση που δεν έχει κάνει τίποτα για τα νοσοκομεία, έχει φουντώσει τη διάθεση για αγώνα. Η 12 Μάη είναι το επόμενο βήμα για να ξεδιπλωθεί αυτή η διάθεση. 

Στο μεταξύ, το σωματείο στον Άγιο Σάββα καλεί στάση εργασίας την Τετάρτη 6 Μάη, 1μμ-3μμ και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του νοσοκομείου. Όπως καταγγέλλει:

“Η Διοίκηση και το υπουργείο Υγείας, εν μέσω πανδημίας, μεθοδεύουν με σκανδαλώδη τρόπο την επαναφορά του εργολάβου για την φύλαξη του νοσοκομείου ενώ είναι ξεκάθαρο ότι το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο. Είναι επίσης προκλητικό να απολύονται εργαζόμενοι που συνέβαλαν στην μάχη κατά της πανδημίας και με την εργασία τους στήριξαν την λειτουργία του νοσοκομείου, στην μάχη κατά της πανδημίας, αποκτώντας έτσι εξειδικευμένη κρίσιμη εμπειρία.

Την ίδια στιγμή ξεκίνησαν την λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων με άναρχο, πρόχειρο τρόπο χωρίς σχεδιασμό και ενίσχυσή τους με το απαραίτητο προσωπικό για να μπορεί να εξυπηρετηθεί ο κόσμος με όλα τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας.

Αντίθετα, έχουν φορτώσει στο ήδη μειωμένο νοσηλευτικό προσωπικό και στους εργαζόμενους της φύλαξης (που απολύονται σε μια βδομάδα) την θερμομέτρηση, την συμπλήρωση εντύπων για κάθε εξεταζόμενο, την διαχείριση των ασθενών και την τήρηση των αποστάσεων στην αναμονή των Εξωτερικών”. 

Και απαιτεί: “Όχι στην επαναφορά των εργολάβων στο νοσοκομείο. Όχι στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ενίσχυση των εξωτερικών ιατρείων και όλων των τμημάτων με άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού”.

Το αγωνιστικό τριήμερο της Πρωτομαγιάς ξεκίνησε την Πέμπτη 30 Απρίλη με εξορμήσεις για να ξεσηκώσουν τους συναδέλφους τους για την απεργία και την κινητοποίηση την επόμενη μέρα. 

Μια τέτοια εικόνα περιγράφει η Μαρία Αλιφιέρη, εργαζόμενη στο νοσοκομείο Παίδων Αγλ.Κυριακού εκλεγμένη στο ΔΣ του σωματείου εργαζομένων: “Ξεκινήσαμε το πρωί με εξόρμηση στην πύλη και αργότερα γύρα μέσα στα τμήματα με συμμετοχή συναδέλφων που για πρώτη φορά έμπαιναν στη διαδικασία να οργανώσουν και να συμμετέχουν στην εξόρμηση. Συζητήσαμε για την κατάσταση στα νοσοκομεία γιατί η αυριανή μέρα είναι πιο δύσκολη. Πέρα από τα χειροκροτήματα, δεν έχουν γίνει προσλήψεις. Οι συμβάσεις εργαζομένων λήγουν με την αβεβαιότητα για τους ίδιους αν θα συνεχίσουν και για τους μόνιμους πώς θα τα βγάλουμε πέρα. Η αναμονή για το χειρουργείο, μόνο στη μία ορθοπεδική, είναι περίπου 50 παιδιά. Μας λένε για πρόστιμα ακόμα και στους εργαζόμενους μέσα στα νοσοκομεία για τα μέτρα προστασίας, αλλά μας δίνουν μόνο μία μάσκα που είναι αδύνατο να τη φοράς για 7 ώρες που είναι το ωράριο. Το παράρτημα στην Καλλιθέα, μια δομή που εξυπηρετεί τόσο κόσμο και βοηθάει στο να μη συσσωρεύεται όλος ο κόσμος στο κεντρικό, λειτουργεί πάλι με μία μόνο παιδίατρο, μετάθεση από το κεντρικό και όχι νέα πρόσληψη. Είναι επείγον να γίνουν άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Θα φτιάξουμε επιτροπή αγώνα για να οργανώσουμε καλύτερα τις συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις γιατί στον κόσμο υπάρχει φοβερή αγανάκτηση”.

“Καταρχήν είχαμε να σπάσουμε το κλίμα της τρομοκρατίας για το κατέβασμα στην πορεία της Πρωτομαγιάς, πράγμα που το πετύχαμε με την εξόρμηση. Από τις χιλιάδες προσλήψεις που λένε ότι έγιναν, στον Άγιο Σάββα ήρθαν 4 μόνο προσλήψεις, ενώ ταυτόχρονα έγινε μετάθεση προσωπικού από τις ΜΕΘ εδώ, στο Σωτηρία και τον Ευαγγελισμό. Οι αγώνες μας είναι μονόδρομος”, μας είπε η Κατερίνα Πατρικίου, εργαζόμενη στον Αγ. Σάββα, γραμματέας στο σωματείο των εργαζομένων.

Ο Μιχάλης Βερβέρης, εργαζόμενος στο Αγία Όλγα, μας μεταφέρει τη συζήτηση που έγινε στην εξόρμηση στο δικό του νοσοκομείο: “Ο κόσμος αναρωτιέται αν θα κινδυνεύει περισσότερο τώρα που λήγει η καραντίνα και τι θα γίνει με τις άδειες. Η δουλειά θα διπλασιαστεί γιατί θα έχεις και τους ασθενείς με κορονοϊό και τα τακτικά ιατρεία. Και μιλάμε για ένα προσωπικό που πέρα από αυτούς που δικαιούνταν άδεια ειδικού σκοπού, οι υπόλοιποι δεν πήραν ούτε μια μέρα άδεια από τις αρχές Μαρτίου και μέχρι τέλη Μάη θα παραμένουμε «ήρωες». Οι προσλήψεις στο νοσοκομείο ήταν τρεις και μάλιστα επικουρικοί που ήταν να προσληφθούν πριν από τον κορονοϊό. Ο κόσμος κερδίζεται από τις κινητοποιήσεις και την Αριστερά. Επιβεβαιώθηκε και τις επόμενες μέρες από τον ενθουσιασμό που είχαν πάρα πολλοί εργαζόμενοι για την κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς.”

“Αυτό που είδαμε στην εξόρμηση πριν την Πρωτομαγιά είναι πρωτόγνωρη διάθεση για συζήτηση και τρομερή ριζοσπαστικοποίηση ακόμα κι από συναδέλφους που δεν το περίμενες. Είναι αυτό που λέμε ότι όταν αλλάζουν οι συνθήκες, αλλάζουν κι οι ιδέες των ανθρώπων”μας είπε η Κατερίνα Αβραμίδου, από το ΨΝΘ στη Θεσσαλονίκη.


Στάση εργασίας στον Αγ. Σάββα: Τετάρτη 6 Μάη, 1-3μμ

Ανοιχτή διαδικτυακή συνέλευση Συντονιστικού Νοσοκομείων: Παρασκευή 8 Μάη, 6μμ (τηλ. επικοινωνίας 6932825663)