Κορονοϊός
Οκτώ οι νεκροί από το σκάνδαλο “Ταξιάρχαι”

Στους 8 έφτασαν τα θύματα από την κλινική “Ταξιάρχαι” στο Περιστέρι, ενώ οι διαδικασίες της εισαγγελικής έρευνας φαίνεται να προχωρούν πολύ αργά. Πρόκειται για το μεγαλύτερο υγειονομικό σκάνδαλο μέσα στην περίοδο του κορονοϊού που αποδεικνύει ακόμα μία φορά ότι το κέρδος των λίγων είναι κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο δικηγόρος της κλινικής, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, έφτασε να χαρακτηρίζει τους αιμοκαθαιρόμενους “ζωντανούς νεκρούς”, υπονοώντας ότι για τους θανάτους υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι οι νεφροπαθείς και η κατάσταση της υγείας τους. 

Υγειονομική βόμβα με ανεπαρκέστατα μέτρα ατομικής προστασίας γιατί κοστίζουν και χωρίς να πληρεί τις κτηριακές υποδομές, χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη κλινική ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός. “Απορούμε πώς δεν της έχει αφαιρεθεί η άδεια ειδικά τώρα με την πανδημία. Δεν έχει καθόλου προαύλιο χώρο πάρα μόνο ένα πάρκιν. Κατευθείαν από το δρόμο εισέρχονται όλοι στην κλινική και με το ένα ασανσέρ εξυπηρετούνται ασθενείς αιμοκαθαιρόμενοι. Ηλικιωμένοι ασθενείς, συνοδοί, προσωπικό είναι όλοι μαζί στον ίδιο χώρο. Για να πάνε οι νεφροπαθείς στη μονάδα πρέπει να περάσουν στο διάδρομο της κλινικής να μπουν στο ένα κοινό ασανσέρ. Στον δεύτερο όροφο είναι η παθολογική κλινική που λειτουργεί ως γηριατρική και στον τρίτο όροφο η χειρουργική κλινική. Πώς είναι δυνατόν να λειτουργεί μονάδα τεχνητού νεφρού σε όροφο χωρίς ξεχωριστή είσοδο ή δεύτερο ασανσέρ; Τη διεύθυνση περισσότερο από τα μέτρα προστασίας την απασχολεί η μη χρήση κινητών από τους εργαζόμενους για να αποδίδουν καλύτερα όπως λένε”.

Σκάνδαλο αποτελεί και το γεγονός ότι γιατρός στην κλινική και εξωτερικός συνεργάτης αντίστοιχα ήταν ο αντιδήμαρχος υγείας του Παχατουρίδη και ο αντιπεριφεριάρχης υγείας του Πατούλη. Πόσο αντικειμενική μπορεί να είναι η επίβλεψη όταν είναι οι ίδιοι αυτοί που κάνουν τους ελέγχους και αυτοί που ελέγχονται; 

Υγειονομική βόμβα δεν είναι μόνο οι Ταξιάρχες. Συνολικά 66 Μονάδες Τεχνητού Νεφρού λειτουργούν σε ιδιωτικές κλινικές χωρίς αυστηρές προδιαγραφές για τον αριθμό των ιατρών που παρακολουθούν τους νεφροπαθείς, όπως και για την έκταση και την δομή των χώρων. Τα εκατομμύρια ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση στους κλινικάρχες δεν εξασφαλίζουν ασφαλείς συνθήκες περίθαλψης για τους ασθενείς, αλλά ότι θα γεμίσουν οι τσέπες των κερδοσκόπων. Οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών που ζητούν επίταξη των ιδιωτικών κλινικών χωρίς αποζημίωση για τα αφεντικά και μαζικές προσλήψεις στη δημόσια υγεία είναι η μόνη εγγύηση για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.