Πλούσια συζήτηση και βήματα οργάνωσης για τη μεγάλη μάχη που έχει ανοίξει στο χώρο της εκπαίδευσης, χαρακτήρισαν τη συζήτηση του Δικτύου Εκπαιδευτικών “Η Τάξη μας”, το βράδυ της Δευτέρας 4/5. Βασικά σημεία των τοποθετήσεων μπορείτε διαβάσετε σε αυτές τις σελίδες, ενώ ολόκληρη τη συζήτηση μπορείτε να δείτε στη σελίδα της Εργατικής Αλληλεγγύης στο facebook.
Τη συζήτηση άνοιξε ο Στέλιος Γιαννούλης, ταμίας του ΣΕΠΕ Γλυφάδας – Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, δίνοντας την εικόνα της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής σε Υγεία, Παιδεία και Περιβάλλον και των συνεπειών της νέας οικονομικής κρίσης. Συνέχισε αναφερόμενος στα αντιδραστικά μέτρα του νομοσχεδίου Κεραμέως, τονίζοντας ότι μετά το μεγάλο βήμα που έγινε με το σπάσιμο των απαγορεύσεων και τις διαδηλώσεις στις 24, 30 Απρίλη και 1η Μάη, χρειάζεται απεργία με το άνοιγμα το σχολείων και συνελεύσεις παντού.
Στη συζήτηση συμμετείχε εκ μέρους του Συντονιστικού Νοσοκομείων και η Ζαννέτα Λυσικάτου, από το Σύλλογο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγ. Σάββας, τονίζοντας ότι οι επιθέσεις σε Υγεία και Παιδεία είναι ανάλογες, κι έφερε την εικόνα από τις κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία στις 7 και 28 Απρίλη, αλλά και την επόμενη ημέρα δράσης στις 12 Μάη.
Την ανάγκη για ανοιχτές συνελεύσεις στα σχολεία έθεσε ανάμεσα σε άλλα ο Άρης Καζάνης, αντιπρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, υπογραμμίζοντας ότι η τηλεκπαίδευση διαλύει τα εργασιακά δικαιώματα, ελαστικοποιώντας την εργασία των εκπαιδευτικών.
“Η στάση εργασίας της ΟΛΜΕ στις 6 Μάη είναι αποτέλεσμα των πιέσεων της βάσης” είπε η Δώρα Κιντή, μέλος της ΕΛΜΕ Χανίων και σημείωσε βασικά σημεία που χαρακτηρίζουν την επίθεση της Κεραμέως. “Είναι κρίσιμη περίοδος για να ανοίξει η συζήτηση του ποια Παιδεία θέλουμε. Το ζήτημα δεν είναι Λατινικά ή Κοινωνιολογία στις εξετάσεις, αλλά αν χρειαζόμαστε τις εξετάσεις ή όχι. Χρειάζεται να προχωρήσουμε σε ανοιχτές συνελεύσεις στα προαύλια των σχολείων σαν αυτές που κάναμε το 2013-2014 με τις 5θήμερες απεργίες. Τότε που η μαζική συμμετοχή έδινε αυτοπεποίθηση στους συναδέλφους/ισσες ότι μπορούμε να νικήσουμε. Έτσι θα σταματήσουμε και την επίθεση της Κεραμέως”.
Το σχολείο έχει γίνει πολυτέλεια για πολλούς μαθητές και μαθήτριες ήταν το συμπέρασμα της Σοφίας Ηλιάδη, δασκάλας από την Πάτρα, η οποία έφερε την εικόνα της χαμηλής συμμετοχής στα τηλεμαθήματα λόγω των δυσκολιών.
“Στην αρχή πάνω από το 80% εγγράφηκε στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες για τα τηλεμαθήματα” μετέφερε ο Μάνος Καρτέρης, αναπληρωτής δάσκαλος σε σχολεία της Β' Πειραιά. “Όταν όμως προσπάθησαν να συμμετέχουν, η εικόνα ήταν η αντίστροφη. Μιλάμε για περιοχές όπου ζουν οικογένειες μέσα στη φτώχεια, χωρίς ίντερνετ και υπολογιστές. Άρα ακόμα κι αν ενδιαφέρθηκαν αρχικά δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν”.
Συντονισμός
Για τη διάσταση των ιδιαίτερων προβλημάτων που προκαλεί η μεταρρύθμιση στην Ειδική Αγωγή, μίλησε ο Τζεμαλί Μηλιαζήμ, αναπληρωτής δάσκαλος ειδικής αγωγής από την Ξάνθη, αναφερόμενος στην αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. “Όλος ο κόσμος είναι θυμωμένος με την κυβέρνηση που εκμεταλλεύτηκε την καραντίνα για να κάνει επιθέσεις και γι' αυτό όποτε του δίνεται η ευκαιρία δίνει απαντήσεις με μαζικές κινητοποιήσεις. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Αν συντονιστούμε μαθητές, γονείς, φοιτητές κι εκπαιδευτικοί μπορούμε να τους σταματήσουμε” πρόσθεσε.
Με την ιδιότητά του ως δημοτικός σύμβουλος Χανίων, εκτός από αυτή του δασκάλου, μίλησε ο Σεραφείμ Ρίζος, ο οποίος έβαλε το ζήτημα της καθαριότητας και απολύμανσης των σχολείων τονίζοντας ότι η πολιτική των δήμων σχετικά με την καθαριότητα των σχολείων είναι αντίστοιχη με αυτή του Υπ.Υγείας σε σχέση με τα νοσοκομεία. Αντί να προσλάβουν, “παίρνουν καθαρίστριες από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τις μεταθέτουν στη δευτεροβάθμια, ενώ ανοίγει και το ζήτημα να χρησιμοποιήσουν κι εργαζόμενους της καθαριότητας των δήμων στα σχολεία. Μπαλώματα δηλαδή αντί για κάλυψη των κενών και δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ αυτών των ανθρώπων, χωρίς να λύνεται κανένα πρόβλημα”.
Για την οργάνωση ων κινητοποιήσεων μίλησε η Σταυρούλα Πανίδου, εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια: “Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν από τα πιο προχωρημένα κομμάτια του κλάδου, από την επαναστατική αριστερά κι αναγκάστηκαν να συμμετέχουν οι ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Η επαναστατική αριστερά επέβαλε ότι θα γίνει η Πρωτομαγιά κόντρα στις απαγορεύσεις και αναγκάστηκε και το ΠΑΜΕ να κάνει κινητοποίηση. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε στην κλιμάκωση της αντίστασης ενάντια στο νομοσχέδιο και μπορούμε να πάρουμε τον έλεγχο από τη ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ. Δεν βλέπω κανένα λόγο να υποχωρήσουμε. Κι έτσι ανοίγουν και τα ζητήματα που θέλουμε να βάλουμε όπως της κατάργησης των εξετάσεων. Με όποιον το συζητάω –και πέραν του πολιτικού μας χώρου– όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτό πρέπει να γίνει” είπε ανάμεσα σε άλλα.