Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Λέσβος: Η εκκένωση του ΠΙΚΠΑ δεν θα νικήσει την αλληλεγγύη

Το πιο σκληρό ρατσιστικό της πρόσωπο έδειξε για άλλη μια φορά η κυβέρνηση της ΝΔ με την εκκένωση της δομής φιλοξενίας προσφύγων του ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο. Οι απειλές που είχε εξαπολύσει εδώ και βδομάδες για κλείσιμο της δομής έγιναν πράξη την Παρασκευή 30 Οκτώβρη. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ΜΑΤ περικύκλωσαν, παρουσία εισαγγελέα, το χώρο στις 6:30 το πρωί. Δυο λεωφορεία και ένα στρατιωτικό όχημα επιστρατεύτηκαν για να μεταφέρουν τους πρόσφυγες που διέμεναν εκεί και τα πράγματά τους, στο νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης-κολαστήριο στο Καρά Τεπέ, το οποίο αντικατέστησε τη Μόρια μετά την πυρκαγιά του Σεπτέμβρη.

Με την εκκένωση του ΠΙΚΠΑ, μιας αυτοδιαχειριζόμενη δομής αλληλεγγύης με προσφορά χρόνων στη φιλοξενία και φροντίδα προσφύγων, αναγνωρισμένης διεθνώς για το έργο της, η κυβέρνηση προσθέτει μια ακόμα μαύρη σελίδα στη μακριά λίστα της ρατσιστικής της πολιτικής. Όπως κατήγγειλε την ίδια μέρα το Lesvos Solidarity Pikpa: “Κατά τη διαδικασία της εκκένωσης, οι αστυνομικές δυνάμεις απαγόρευσαν στα μέλη της «Αλληλεγγύης Λέσβου», που ήταν παρόντα, να παράσχουν υποστήριξη στους διαμένοντες, ακόμα και όταν επανειλημμένα επισημάνθηκε η αυξημένη ευαλωτότητα κάποιων περιπτώσεων. Η αστυνομία απέκλεισε όλη την γύρω περιοχή και απαγόρευσε την πρόσβαση στο χώρο, τόσο στους δικηγόρους που ήρθαν για να μιλήσουν με τους εντολείς τους, όσο και στους ψυχολόγους, τους κοινωνικούς λειτουργούς, το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και τους εκπροσώπους του Τύπου που ήρθαν να καλύψουν το γεγονός.

Κλίμα φόβου

Η αστυνομική επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κλίματος εκφοβισμού και έντονου άγχους στους 74 ευάλωτους φιλοξενούμενους της δομής, μεταξύ των οποίων είναι 32 παιδιά -τα οποία σήμερα δεν μπόρεσαν να πάνε στο σχολείο τους-, καθώς και άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Καθώς οπλισμένοι αστυνομικοί εκκένωναν τα σπίτια με τη σειρά, τα μέλη της Αλληλεγγύης Λέσβου προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους κατοίκους και πολύ περισσότερο τα ιδιαίτερα στρεσαρισμένα παιδιά που κλήθηκαν να εγκαταλείψουν ένα ασφαλές μέρος που ένιωθαν σπίτι τους, αντιμέτωπα με τη σκληρότητα με την οποία έλαβε χώρα η έξωση.

Από την αρχική ανακοίνωση περί κλεισίματος του ΠΙΚΠΑ, η Αλληλεγγύη Λέσβου διαρκώς ζητούσε να μεταφερθούν οι ευάλωτοι άνθρωποι σε ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες, και να αντιμετωπιστούν ανθρώπινα, με σεβασμό στους ίδιους και στα δικαιώματα τους. Αντ 'αυτού, οι άνθρωποι αντιμετωπίστηκαν για άλλη μια φορά με ωμότητα. Παρακολουθούμε ανθρώπους να μετακινούνται σαν να είναι αντικείμενα και χωρίς ουσιαστικό λόγο, αφού όπως έχει ανακοινωθεί δημόσια, το δημοτικό καμπ του Καρά Τεπέ θα κλείσει μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Θεωρούμε δε παράλογο και απαράδεκτο να κλείνει μια δομή φιλοξενίας όπως το ΠΙΚΠΑ, ενώ ταυτόχρονα η ελληνική και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να στηρίζουν και να προωθούν το νέο, απάνθρωπο και ταπεινωτικό καταυλισμό της Μόριας 2.0”.

Και συνεχίζει: “Η Αλληλεγγύη Λέσβου συνεχίζει να υποστηρίζει πως η κοινότητα του ΠΙΚΠΑ αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, και πως οι υπερπλήρεις απάνθρωπες δομές που βρίσκονται στο Αιγαίο, όπως η Μόρια 2.0, αποτελούν ντροπή για την Ευρώπη”. “Παραμένουμε ακλόνητοι στις πεποιθήσεις μας και θα δυναμώνουμε ακόμα περισσότερο όσο συνεχίζεται ο αγώνας για μια Ευρώπη όπου όλοι θα είναι ευπρόσδεκτοι και θα ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, με ίσες ευκαιρίες για όλους”, καταλήγει η Έφη Λατσούδη, που δραστηριοποιούταν στη δομή του ΠΙΚΠΑ.